Lifestyle

Te-ai abătut de la dietă? Revino pe drumul cel bun

Published

on

E nevoie doar de un moment pentru ca dieta ta să treacă de la una minunată, la una cu consecințe neplăcute pentru sănătate. Indiferent cât de reale sunt intențiile tale, nu te poți aștepta să respecți o dietă cu strictețe în fiecare minut al fiecărei zile. Vor exista și acele momente când vei mânca ceva ce nu trebuia. Așa că în prima fază ar fi bine să descoperi ce te scoate din ritm și cum poți să revii la plan. Dacă te-ai abătut de la dietă, ca toată lumea, de altfel – iată cateva sfaturi care te vor ajuta să reintri pe drumul cel bun.

  1. Fii conștient că vor apărea întreruperi

Toată lumea mai greșește cu alimentația din când în când. Ceea ce nu vrei să se întâmple este să îți faci zile negre din acest motiv, pentru că vei simți că ai eșuat – lucru care te-ar putea face să renunți sau să pierzi controlul complet. Un eveniment singular – să mănânci ceva ce nu ar fi trebuit sau să depășești limita de calorii într-o zi, este pur și simplu o greșeală. Se mai întâmplă. Admite acest lucru, însă nu lăsa lucrurile să îți scape de sub control. Dacă aduni prea multe greșeli vei recidiva și revii de unde ai plecat

  1. Află ce anume te determină să mănânci ce nu trebuie

Majoritatea oamenilor pot să identifice ce îi face să mănânce atunci când nu ar trebui. De exemplu stresul este un factor major. Atunci când oamenii mănâncă ca răspuns la stres, o fac considerând că o recompensă îi va face să se simtă mai bine. Și chiar e posibil să fie așa – cel puțin pentru moment. Dar apoi apare vina, care te strezează și care te determină să mănânci mai mult și ciclul continuă. Oboseala, singurătatea, frustrarea, plictiseala – există o întreagă gamă de emoții care te pot face să mănânci. Uneori oamenii din viața ta pot fi o problemă – de exemplu, cei care te îndeamnă mereu să faci ceva DOAR DE DATA ASTA.

  1. Analizează cum ai putea răspunde diferit la stimuli, următoarea dată

Dacă mâncatul emoțional este o problemă pentru tine, vezi cum poți găsi alte modalități prin care să gestionezi emoțiile, fără a implica mâncarea. Se spune că oamenii mănâncă pentru a-și înăbuși emoțiile și pentru a nu se mai simți triști, singuri sau frustrați. Mulți afirmă însă și că frica de a se simți emoțiile îi face să mănânce. Dar în momentul în care îi permit emoției să se manifeste pur și simplu, și învață cum să o gestioneze, află că nu este atât de rău pe cât credeau. Atunci când emoțiile te copleșesc și simți că impulsul de a mânca este prea mare, încearcă să pui sentimentele pe hârtie, caută un prieten sau ascultă muzică liniștitoare.

  1. Poartă-te frumos cu tine

Dacă ai mâncat ceva ce nu trebuia și vocea aceea din interior îți spune “Ce caracter slab ai! Nu o să reușești niciodată! “, va trebui să fii ceva mai draguț cu tine însuți. Spune-ți și ție același lucru pe care l-ai spune unui prieten daca i-ai oferi suport. “OK! ai fost stresat și ai înfulecat o gogoașă – nu este sfârșitul lumii. Hai să facem o plimbare la prânz, să mai ardem ceva calorii în plus, și la întoarcere ne oprim să mâncăm o salată. “

  1. Așteaptă să treacă

Tacticile de amânare funcționează foarte bine atunci când simți tentația de a mânca ceva ce nu ar trebui. Dacă iți iei un jurnal alimentar, aruncă un ochi peste el înainte de a-ți face de cap. Conștientizarea a ceea ce urmează să mănânci și de ce, ar putea fi suficientă astfel încât să te oprească. Fucționează și dacă îți spui că vei aștepta 10 minute de când iți vine pofta, pentru a vedea dacă încă mai simți nevoia de a te răsfăța. De cele mai multe ori te va prinde un alt lucu și vei uita.

  1. Revino imediat pe drumul cel bun

Nu lăsa să scape lucrurile de sub control. O greșeală e una, însă nu-i permite să se transforme într-o cădere. Dacă ai mâncat ceva ce nu trebuia, nicio grijă, doar revino-ți la urmatoarea masă. Deja e prea târziu ca să mai faci ceva în legătură cu ultima masa – pur și simplu concentrează-te pe cea pe care urmează să o ai.

  1. Reamintește-ți cât de multe lucruri ai realizat

Uneori după o greșeală e bine să iți “resetezi sistemul“. Gândește-te la cea te-a determinat la început să faci aceste schimbări, la cât de departe ai ajuns și cât de multe ai realizat. Ai cunoștințele și dedicarea și știi că iți poți atinge obiectivele, pentru că ai facut progrese. Nu uita că progresul se măsoară în mai multe moduri, nu doar cu cântarul. De fiecare data când faci alegerea potrivită la restaurant, când  îți iei la tine un prânz sănatos, când refuzi ceva de mâncare sau când sari peste o gogoașă dacă ești stresat și în locul ei tragi adânc aer în piept … ai câștigat.

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version