Artiști

Soprana Arlinda Morava – Steaua albaneză care strălucește în România! Creștinată de Maica Tereza

Published

on

Soprana Arlinda Morava s-a născut la Tirana în Albania, dar s-a îndrăgostit de România prin 1997 când a venit pentru prima dată aici. S-a format intelectual și artistic în România. A studiat cu multă pasiune și determinare, a urmat Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, iar mai apoi s-a făcut remarcată. A cântat pe marile scene naționale, dar și pe altele din străinătate. Activitatea artistică îi aduce multă satisfacție sufletească, însă onoare îi face și cariera de diplomat. Arlinda Morava este Atașat Cultural al Ambasadei Albaniei în România, fiind un important mesager pentru Albania în România, dar și pentru România în Albania. Arlinda Morava este unul dintre copiii botezați de Maica Tereza, canonizată de Biserica Catolică cu numele de Sfânta Tereza de Calcutta.

Pornim prin viață cu valori primite în familie. Ce ați învățat de la părinții dumneavoastră și vă servește în viață pentru totdeauna?

Fac parte dintr-o familie cu puternice rădăcini albaneze, unde cultul familiei face parte din ADN-ul fiecărui albanez. Educația elementară pe care am primit-o de la părinții și bunicii mei are la bază: respectul și dragostea față de familie, față de cei dragi, față de prieteni, bună-cuviință, înțelegere față de problemele altora, spiritul de întrajutorare, timp petrecut împreună cu cei dragi și răbdare în așteparea rezultatelor.

Sunteți unul dintre copiii botezați de Maica Tereza, la Tirana. Ce sentiment vă trezește această parte a istoriei vieții dumneavoastră? Ce v-au povestit părinții?

A fost o întâmplare că am fost botezată de Maica Tereza, dar pot să spun că am fost și norocoasă că m-am aflat atunci, în acel loc cu Maica Tereza. Mă simt privilegiată și voi păstra toată viață în suflet și în inima acele momente unice. Gândul că am fost creștinată de o sfântă îmi deschide inima și îmi luminează calea în tot ceea ce fac.

Advertisement
Foto. Maica Tereza / Google.com

Ați venit în România pentru prima dată în anul 1997. Ce vârstă aveați atunci și care a fost motivul acestei alegeri?

Eram un copil când am ajuns în România, în anul 1997. Aveam 15 ani și familia mea a găsit de cuviință să să mă trimită în România pentru a urma cursuri în domeniul muzicii și mai târziu la Conservator. E drept că în Albania în acei ani erau vremuri tulburi, iar mama mea a dorit să mă protejeze de toată agitația și problemele din Tirana din acea perioadă. În România lucrurile păreau că se stabilizează mai rapid. Apoi, România și Albania au fost dintotdeauna țări prietene și cu obiceiuri culturale asemănătoare.

Ați urmat mai multe studii în România. V-ați format intelectual și artistic aici?

Da, desigur aici m-am format ca artist, ca soprană. Am absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu și ulterior am fost admisă la un masterat în Elveția.

Cum a fost experiența cu instituțiile publice de cultură în calitate de soprană?

Evident că am colaborat cu toate instituțiile cultural-artistice din România și am susținut concerte și spectacole pe marile scene din București și din marile centre culturale ale României. Dar, am susținut spectacole și pe scene internaționale (Albania, Marea Britanie, Elveția, etc.) în calitate de soprană, meseria mea de bază, dar și că actriță în piese montate pe scene de reigizori consacrați.

Advertisement

„Cultura și tradiția reprezintă cartea noastră de vizită în lume” este afirmația dumneavoastră din cadrul unei emisiuni. Cum este să combinați două culturi diferite? A țării de origine și cea a României.

Nu am avut nicio greutate de a mă adapta la cultura românească. De cum am venit aici am găsit că sunt mai multe lucruri care ne leagă decât cele care ne diferențiază în domeniul cultural și nu numai. Nu este întâmplător că Albania are imnul pe care l-a avut România. Asta spune foarte mult despre legăturile culturale strânse dintre România și Albania. Nu am simțit niciodată că sunt diferențe notabile între cele două culturi. România și Albania au făcut și fac parte din Balcani și în multe privințe au o istorie comună care și-a pus amprenta asupra tradițiilor și obiceiurilor culturale din cele două țări. De aici vine și ușurinta de a mă exprimă în cele două culturi pe care le îndrăgesc.

Pe lângă cariera artistică, cea de diplomat vă face cinste. Sunteți Atașat Cultural al Ambasadei Albaniei în România. Cum ați decis să ocupați această poziție și ce presupune ca activitate?

Cariera de diplomat vine ca o recunoaștere firească a activității mele profesionale de zi cu zi, pe care am desfășurat-o că soprană de origine albaneză și ca persoană care promovează arta și cultura în general, dar și cea albaneză în special. Am accepat această poziție în cadrul Ambasadei Albaniei la București cu bucurie și entuziasm. Desigur, pe lângă activitățile artistice, munca de atașat cultural presupune și participarea, organizarea de activități culturale și nu numai.

Foto. Imagine cu caracter ilustrativ / Google.com

Cum ați reușit să promovați Albania în România, dar România în Albania?

Activitatea de promovare a Albaniei în România o fac zi de zi prin tot ceea ce fac în domeniul cultural-artistic: Concerte în care promovez cultura albaneză, organizarea de conferințe în România pe teme istorice, culturale, artistice cu personalități în domeniu din Albania, și cu participarea publicului interesat și a reprezentanților instituțiilor din domeniul culturii din România. De asemenea, organizăm la Bucurestic concerte cu soliști de prestigiu din Albania, dar și concerte comune, în Albania și România, în care aducem pe scenă artiști români și albanezi și uneori și artiști din Balcani sau chiar din alte zone ale Europei.

Advertisement

Care sunt cele mai frumoase realizări ale dumneavoastră până în prezent?

Cred că cele mai frumoase reușite sunt legate de concertele organizate de mine în care am avut și rol principal pe scenă. Astfel, aș aminti spectacolul intitulat „O seară albaneză”, care s-a ținut la Teatrul Național din București, unde am cântat alături de soliști și instrumentiști de prestigiu albanezi, dar și de renumiți soliști ai Operei Române. Spectacolul s-a bucurat de prezența membrilor corpului diplomatic, de reprezentați ai autorităților române și de un public numeros. Gazda noastră a fost Managerul TNB, regretatul maestru, Ion Caramitru, care a deschis acest spectacol. De asemenea, un concert similar s-a desfășurat în Albania (Tirana, Korcea, Berat) cu sprijinul Insitutului Cultural Român unde am performat ca soprana atât cu Bucharest Ladies Orchestra, cât și cu Albanie Qvintet. Lista este mai lungă dar mă opresc aici pentru că acestea s-au bucurat de o foarte largă audiență și apreciere și foarte multă vizibilitate în presă locală.

Noi, oamenii, suntem construiți din mulțumiri sufletești, dar și din tristeți. Care este cea mai mare bucurie a dumneavoastră? Dar gândul care nu vă dă pace?

Cea mai mare bucurie este să văd oameni fericiți. În mod particular, sunt foarte fericită când pot să fac oamenii fericiți, mai ales când eu sunt sursa fericirii lor pe scenă, în spectacol.  Nu-mi place să văd oameni apăsați de gânduri, triști, încruntați, săraci, îndurerați, lipsiți de speranță.

Viața este formată din alegeri. Care este cea mai bună alegere pe care ați făcut-o până acum?

Nu știm niciodată care este cea mai bună alegere. Dumnezeu e cel care este în spatele a tot ceea ce facem, a tot ceea ce decidem. Dacă suntem sănătoși, noi și cei dragi și ne lăsăm călăuziți de Dumnezeu, viața e cel mai minunat dar.

Advertisement

Pe lângă cariera impresionantă care vă împlinește, ce vă face fericită?

Familia, prietenii, oamnenii luminoși și cu speranță în mai bine.

Un gând bun pentru cititorii noștri și admiratorii dumneavoastră?

Vă doresc sănătate, spor în tot ceea ce faceți și să fiți iubiți și să iubiți din suflet

Apreciez bucuria cu care ați răspuns invitației, iar pe de altă parte, mulțumesc că oferiți publicului această șansă de cunoaște elementele cheie din viața dumneavoastră. Pe curând!

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version