Lifestyle

Sfaturi pentru creșterea aportului de fibre

Published

on

Fibrele reprezintă un tip de carbohidrați (nedigerabili) care joacă un rol cheie într-o digestie normală. Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile.

Spre deosebire de alți carbohidrați complecși, fibrele nu sunt ușor descompuse de sistemul digestiv, astfel incât majoritatea lor trec nedigerate prin intestinul subțire; ele reprezintă substanțe de balast.

Fibrele constituie cel mai important factor dietetic care ajută la menținerea unei funcții gastrointestinale normale. De aceea, adulților li se recomandă să consume 35g de fibre zilnic. Cu toate acestea, studiile arată că, în unele țări europene, aportul mediu de fibre este mai mic de jumătate din catitatea recomandată. În cazul în care consumi prea puține fibre, crește-le aportul în dietă treptat și bea o cantitate suficientă de apă.

Sfaturi pentru creșterea aportului de fibre:

Advertisement
  1. Cosumă fructe întregi, cu coajă, mai des decât sucuri de fructe;
  2. Folosește fructele întregi ca desert;
  3. Mănâncă o varietate de legume, gătite sau crude, la discreție;
  4. Consumă pâine, cereale, chifle, brioșe sau crackeri din cereale integrale, in locul celor făcute cu făină albă rafinată;
  5. Folosește orez brun sau sălbatic, mei, orz si grâu spart ca alternativă la orezul alb;
  6. Adaugă fasole la supele, tocănițele, chili-urile sau salatele consumate ca fel principal;
  7. Dacă nu reușiți să-ți asiguri aportul de fibre, poți folosi suplimentele. Însă nu uita că suplimentele de fibre nu înlocuiesc fructele, legumele si cerealele integrale sănătoase pe care ar trebui să le consumi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version