Lifestyle

Cum să alegi corect fructele și legumele

Published

on

Foto: nestleclub.com.ph

Alegem înțelept!
Alegerea celor mai proaspete fructe și legume reprezintă primul pas în a te asigura că acestea conțin toate substanțele nutritive. Cele mai proaspete fructe și legume sunt ușor de recunoscut. Nu au pete și nici zone moi, sunt ferme, iar culoarea lor este vie, nu ștearsă. Cele mai proaspete fructe și legume vor fi cele mai puțin expuse la aer, lumină și apă. Toți acești factori contribuind la pierderea nutrienților.

Când sa cumpărăm?
Este o idee bună să cumperi fructe și legume în sezon, dat fiind faptul că atunci când nu sunt în sezon, înseamnă că au călătorit mult de la fermă la magazinul din care le procuri tu. Timp în care se pierd multe din importantele substanțe nutritive conținute. Dacă ești suficient de norocos să stai aproape de o piață în care vând țărani, încearcă să profiți de acest avantaj. În cele mai multe cazuri, fructele și legumele sunt mai proaspete, obținute la nivel local, ceea ce înseamnă că există mai puține șanse ca nutrienții să se piardă.

Este bine și congelat!
Atunci când nu ai la dispoziție fructe și legume proaspete, ține minte că cele congelate își păstrează și ele foarte bine substanțele nutritive – în unele cazuri, ele pot furniza chiar la fel de mulți nutrienți ca variantele proaspete.

Cum să pregătești
Atunci când a venit timpul să prepari fructe și legume, spală-le ușor, dar nu le înmuia în apă. Dacă dorești să le descojești, mai gândește-te o dată. Coaja fructelor și legumelor constituie o sursă importantă de vitamine, minerale și fibre. Nu este nevoie să cureți de coajă alimente precum merele, cartofii, morcovii și castraveții iar, vinetele și fructele de kiwi au și ele coji comestibile. În ceea ce privește citricele, rade puțin din coaja lor aromată în salate și legume gătite.

Advertisement

Ai grijă și ce arunci. Cotorul de la broccoli poate conține mai multă vitamina C și calciu decât buchețelele, coada de la sparanghel este mai nutritivă decât vârful lui, iar centrul dur al ananasului se remarcă prin cea mai înaltă concentrație de bromelaină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version