Lifestyle

Atenție la caloriile de pe masa de Paști

Published

on

Masa tradițională de Paști a românilor este de fiecare dată un prilej de sărbătoare, dar și unul care îi poate aduce la spital, din cauza exceselor, dar și a combinațiilor alimentare nepotrivite, bogate în calorii.

Pentru a evita o supraalimentație în perioada sărbătorilor de Paște, ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conțină legume și zarzavat, iar între mese să se facă o pauză de cel puțin trei ore.

Persoanele care au ținut post ar trebui să revină treptat la alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre. Produsele din carne de miel ar trebui consumate cu prudență, începând cu ciorba și drob în cantități mici.

Mielul, greu de digerat

Carnea de miel reprezintă o importantă sursă de fier, potasiu şi vitamine: B1, B2, B6, B9, Biotina, B5, B12. În plus, conţine colină, o vitamină hidrosolubilă care intervine în degradarea acizilor graşi, deosebit de importantă pentru un metabolism sănătos. Carnea de miel intră în categoria carne roşie şi din acest motiv nutriţioniştii recomandă consumul cu măsură, mai ales de către persoanele care au probleme de sănătate (trigliceride crescute, dislipidemii, hipertensiune arterială, probleme renale). În cazul acestor probleme de sănătate, se poate consuma carne de curcan, viţel sau peşte, în locul tradiţionalului miel de Paşti.
Dacă mielul e gătit la cuptor, garnitura trebuie să fie reprezentată de legume (spanac, broccoli, sparanghel) sau salate verzi, în nici un caz de mămăligă, pâine, orez, garnituri care îngreunează digestia şi măresc aportul caloric al mesei respective.
O formă ideală de a consuma carnea de miel este în asociere cu verdeţuri, aşa cum este cazul drobului sau stufatului. O felie de 50 g de drob poate reprezenta un aperitiv cu conţinut caloric redus (aproximativ 100 de calorii). Iar dacă are în compoziţie mult pătrunjel, mărar sau ceapă verde, poate constitui un fel de mâncare uşor de digerat.

Alcoolul nu se consumă pe stomacul gol

Vinul este cel mai consumat la masa de Paşte. Un pahar-două de vin alb sau roşu, băute în timpul mesei (dar nu pe stomacul gol), nu sunt un motiv de îngrijorare. Însă, pe măsură ce cantitatea de alcool consumată creşte, efectele nocive se amplifică. Alcoolul măreşte aciditatea gastrică, de aceea nu este bine să fie consumat pe stomacul gol, ci în asociere cu proteine (carne, peşte, ouă, brânză). Alcoolul interferează cu enzimele pancreatice, perturbând astfel digestia, şi-aşa pusă la grea încercare. De altfel, principala cauză a prezentării la Urgenţe în ziua de Paşte este pancreatita acută, declanşată de mesele pline de grăsimi şi stropite din belşug cu alcool.

Advertisement

5 Tips-uri să treci de Paște fără să te îngrași

  1. Gătește cum gatești de obicei
  2. Servește porții mici
  3. Alege mâncărurile sănătoase
  4. Evită ronțăielile
  5. Bucură-te de aceste zile, relaxează-te și ….zâmbește.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version