Oameni

Andreea Zaleschi – tânăra artistă care însuflețește atmosfera într-un spital din România, prin artă!

Published

on

Andreea Zaleschi, masterandă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, a oferit, alături de prietena sa Mihaela Filip, un strop de culoare cabinetului de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate. De altfel, Andreea Zaleschi a donat Spitalului Județean de Urgență Buzău șase tablouri pictate de ea. Tânăra artistă consideră că „arta își găsește drumul oriunde și devine sentiment pentru oricine”. 

Personaje din povești și desene animate dau viață, de ceva vreme, pereților secției, bucurându-i pe micuții suferinzi și făcându-i să mai uite durerea care i-a trimis pe un pat de spital. În anul 2020, Andreea, dar și alți voluntari, s-au implicat de asemenea într-un proiect de voluntariat având ca scop înfrumusețarea Secției de Pediatrie. După finalizarea acelui proiect de suflet, Andreea a promis că va continua și așa s-a întâmplat.

„Așa cum obișnuiesc în lucrările mele din ultimii ani, este vorba despre conexiunea dintre artă și medicină. Actul medical tinde spre perfecțiune prin exactitatea și meticulozitatea cu care este executat. În artă, oamenii încercau să imite natura, fiindcă natura era divină prin excelență, ideea fiind cumva din antichitate, de la Platon încoace, chiar Homer. Din vremuri ancestrale, dacă stau bine și mă gândesc, toate popoarele antichității: grecii, romanii și până în prezent tot încearcă să atingă o formă de perfecțiune sau să se izbăvească prin artă, deși nu poți ajunge la un consens sau numitor comun. Perfecțiunea e greu de atins în artă… Însă de aici am plecat, ilustrând natura și vietățile sale (în pictura murală, pasărea) ca pe o metaforă a vieții ce prinde contur în jurul unor oase ce se vindecă cu ajutorul medicilor, al personalului medical (indirect acest detaliu în imagine – frunzele, ramurile înflorind, se împletesc și se dezvoltă pornind de la și în jurul oaselor). Am ales un manechin, fără să personalizez ilustrația, dorindu-mi ca atenția să se centreze pe domeniul medical, având în vedere că spațiul în care am realizat lucrarea este cabinetul de ortopedie. Am ales metafore care se acordă cu primăvara: înflorirea, înverzirea, natura care se transformă pentru a transpune în desen vindecarea unui traumatism. Mulțumesc pentru încredere, dar și pentru oportunitatea de a realiza acest proiect de voluntariat tuturor celor din Spitalul Județean Buzău, conducerii, precum și secției de ortopedie și traumatologie!”, a explicat Andreea Zaleschi pentru Sansanews.ro.

În continuare, vă prezentăm un interviu acordat de Andreea Zaleschi pentru SuperTu.ro:

Advertisement

Cum ai ajuns să pictezi la acel spital?

Povestea a început în anul cu licența, unde tema pe care am abordat-o a fost grafică și medicină, căutând să fac conexiuni între aceste domenii. Astfel am ajuns să fac practică (am studiat radiografii, modul de lucru) pe secția ortopedie pentru a putea să mă documentez în acest sens. Conducerea, dar și personalul medical au răspuns pozitiv, sprijinind inițiativa mea. Ulterior, au apărut proiecte interesante aici, ultimul fiind acesta de voluntariat. În cadrul lui am ilustrat pereții de pe secția Pediatrie, căutând să dau viață unor personaje de basm pentru a bucura suflețelele micuților pacienți. Pandemia a oprit procesul de lucru, de aceea abia acum am reușit să finalizez pictura murală în cabinetul de ortopedie din ambulator, proiectul continuându-se și aici. Posibil să se continue și pe alte secții.

Cum te simți știind că de acum înainte mulți oameni îți vor vedea opera pe acei pereți și, probabil, vor avea o senzație de alinare?

Mereu mi-am dorit ca arta pe care o realizez să ajungă în sufletul oamenilor și să transmită puțin din emoțiile ce o făuresc. Pentru mine înseamnă mai mult decât pot eu exprima să știu că desenele realizate au devenit stări palpabile, s-au metamorfozat în sentimente în gândul și sufletul oamenilor.

Crezi că această idee de a însenina pereții spitalelor, ar putea deveni un proiect național?

Cred că arta își găsește drumul oriunde și devine sentiment pentru oricine. De aici simt eu că esența acesteia stă în a transmite senzații, a oferi stări și emoții celor din jur, creionează un efect publicului, celor care o văd. Îmi vine în minte un citat de Rousseau, care spunea astfel: „Spectacolele sunt făcute pentru popor și doar prin efectele lor asupră-i li se pot stabili calitățile ab­solute.” Cred că da, la nivel național, un astfel de proiect ar aduce laolaltă multă emoție. Să o spun metaforic, culorile s-ar bucura să ajute oriunde este nevoie de ele.

De ce crezi că este nevoie ca încăperile și coridoarele spitalelor să prindă culoare?

Advertisement

Eu de mică eram speriată de controlul medical, parțial teama aceea mi-a rămas și acum, dar o controlez prin logica și necesitatea acestuia. Însă orice stare care încearcă să îmi dezechilibreze calmul dispare atunci când arta cuprinde spațiul din jurul meu. Desenul, muzica, orice artă frumoasă îmi abate gândurile și mă bucură. De aici simt că poveștile ilustrate prin intermediul artei murale pot deveni alinare, bucurie, calm și chiar speranță pentru cei care trec pragul spitalelor. Cred că oriunde este nevoie de culoare.

Andreea Zaleschi a promis că va reveni și va mai desena pe pereți. Redacția SuperTu.ro o felicită și îi dorește mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version