Curiozități universale

Tu știi de unde vine Iepurașul de Paște?

Published

on

În ultimii ani, oamenii din lumea întreagă au început să ofere ouă de ciocolată și figurine în forma unui iepuras, alături de tradiționalele ouă de Paște. În diferite țări vest-europene, acest celebru Iepuraș de Paște este cel care ascunde prin casă și gradină, ouă de ciocolată, aducând bucurie în sufletul copiilor. Dar v-ați întrebat vreodată care sunt originile acestui simbol Pascal? Știți cumva de unde vine iepurașul de Paște?

Se pare că acest gingaș animal urecheat s-a infiltrat atât de bine în rândul simbolurilor pascale, încât puțini oameni se mai întreabă care este adevărata legătură între iepuraș și Învierea lui Iisus Hristos.

Iepuraşul de Paşte nu are, la origini, o legătură precisă cu cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Însă este știut faptul că iepurașii sunt considerați simbol al primăverii şi al fertilităţii, iar articolele de specialitate ne indică faptul că povestea Iepurașului de Paște provine din tradiţia păgână anglo-saxonă. Legendă iepuraşului de Paşte este strâns legată de numele zeiţei Ostara. Legendă spune că Ostara a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp. Dorind să o salveze de la moarte, zeița a transformat-o într-o iepuroaică, dar nu i-a schimbat capacitatea de a depune ouă. Deşi devenise iepure, putea face ouă în continuare. Pentru a-i arăta mulțumirea, iepuroaica a început să își decoreze ouăle și să i le dăruiască zeiței Ostara.

În cinstea zeiţei Ostara, anglo-saxonii obişnuiau să celebreze primvara printr-un festival în care iepurele era pus la loc de cinste. Când creştinismul a ajuns la anglo-saxoni, tradiţiile din perioada acestui festival al primaverii au fost adaptate în ceremoniile dedicate Învierii Domnului. Se pare că acesta a fost şi un mod potrivit de a-i determina pe păgâni să se convertească la creştinism. Iată că astfel, iepuraşul zeiței a devenit celebrul Iepuraș de Paşte.

Advertisement

Elementul păgân a fost adoptat în timp de tradiţia populară creştină, deşi Biserica a confirmat de multe ori că micuțul iepuraș nu are nicio legătură cu Învierea Domnului.

Preotul Ilie Dobrică, a declarat într-un interviu, faptul că nu există nicio legătură între Iepurele de Paşte, Moartea şi Învierea Domnului Iisus Hristos. Acesta spune că singura legătură cu sărbătoarea este cea de natură comercială, căpătată în timp, de-a lungul anilor.

Oricum ați alegeți să vedeți Iepurașul de Paște, adică simbol al purității și fertilității sau doar ca pe un personaj care aduce ouă de ciocolată și cadouri, noi vă dorim un Paște fericit!

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version