Curiozități universale

Trifoiul este un simbol al norocului la nivel mondial

Published

on

Să ne fie cu noroc, căci astăzi povestim despre trifoi. Și nu orice trifoi, ci acela cu patru foi. Oare de câte ori ne-am dorit să găsim un trifoi cu patru foi in mijlocul naturii pentru a avea noroc? Tocmai pentru că este atât de greu de găsit, trifoiul cu patru foi este asociat norocului. Conform unor estimări, la aproximativ 10.000 de trifoiuri cu trei frunze, exista un trifoi cu patru frunze. Potrivit legendei, doar dacă găsești întâmplător un trifoi cu patru foi vei avea noroc, iar daca cineva ti-l daruieste, norocul se va dubla. Dacă îl cumperi din comerț, nu va avea niciun efect în aducerea norocului. Fiind atât de rar întâlnit, nu e de mirare că trifoiul cu patru foi a devenit simbolul cel mai răspândit al norocului, în toată lumea.

Înca din secolul al V-lea, trifoiul alb cu trei frunze a fost asociat cu Sf. Patrick (primul misionar al crestinismului in Irlanda). Legenda spune ca Sf. Patrick a folosit trifoiul ca simbol al trinității, fiecare frunză simbolizând: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Atunci când o persoană găsea un trifoi cu patru frunze, se spunea că pe lângă trinitate, a fost binecuvântată și cu Harul lui Dumnezeu.

În Egiptul Antic, această plantă era oferită în dar cuplurilor de tineri căsătoriți, pentru o căsnicie îndelungată și cu iubire. Legendele merg atât de departe, până la Adam și Eva. Se spune chiar că Eva, când a fost izgonită din rai, a luat cu ea un trifoi cu patru foi, pentru a-i purta noroc.

În natură găsim aproximativ 300 de specii de trifoi, însă numai cel care este o varietate a trifoiului alb poartă noroc, tocmai datorită rarității lui. La alte specii de trifoi, precum cel roșu, auriu sau alpinum, sunt mult mai des întâlnite variantele cu 4 foi, ceea ce le face populare, însă fără influență asupra aducerii norocului.

Advertisement

Fiecare frunză a trifoiului cu 4 foi are și o semnificație. Prima este simbolul credinței, a doua semnifică speranța, cea de-a treia frunză înseamnă dragoste și, desigur, cea de-a patra este cea a norocului.

Deși există și alte simboluri ale norocului, iată că doar trifoiul a reușit să se răspândească la nivel mondial.

Cercetătorii susțin însă că trifoiul cu patru foi este cauzat de mutații genetice sau de mediu și, în esență, este doar o plantă perenă consumată de animale, care, în anumite condiții climatice, poate să dezvolte și o a patra frunză.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version