Oameni

Szilárd Tóth: „Călătoresc pentru Libertate. Să fiu responsabil de propriul destin, să-mi ofer cel mai mare lux – Timpul”

Published

on

Foto. Arhiva personală

Szilárd Tóth este un călător independent care iubește locurile inedite și scrie cu multă pasiune despre calătoriile sale din jurul lumii. Îi place să viziteze locuri noi, să se scufunde în culturile locale ale vieții din întreaga lume și să descopere neașteptatul, așa cum povestește chiar el. Bazându-se pe experiențele personale, transmite informații și sfaturi de călătorie pentru a-i ajuta pe ceilalți să profite la maximum de vacanțele lor, totodată inspirându-i să viziteze destinații la care nu s-ar fi gândit anterior. Îi putem spune „travel influencer”, fiind deja urmărit în mediul online de peste 160.000 de utilizatori pe TikTok, și inspirând totodată, o frumoasă comunitate pe Instagram.

Călătoria pentru Szilárd este mult mai mult decât simpla vedere a obiectivelor turistice – călătoriile și lucrurile pe care le înveți din ea îți pot schimba viața, spune el. Călătorește pentru a crește ca persoană, pentru a întâlni pe alții care să-l inspire și să-i îmbogățească viața cu frumusețea și diversitatea acestei lumi uimitoare. „Mai presus de toate, călătoresc pentru Libertate. Să-mi trăiesc viața în condițiile mele, să fiu responsabil de propriul destin, să-mi ofer cel mai mare lux – Timpul”, transmite călătorul nostru. În continuare, Szilárd Tóth a oferit un interviu pentru SuperTu.ro

Ce te-a determinat să intri în lumea creatorilor de conținut din domeniul turismului și să redactezi jurnale de călătorie? Care este povestea acestei pasiuni?

Pasiunea pentru călători a început cu mulți ani în urmă. Îmi place planificarea, anticiparea, călătoria, fie cu avionul, trenul, autobuzul sau barca și, desigur, vacanța propriu-zisă și în cele din urmă. Toate amintirile minunate pe care le aduc acasă, trăiesc cu mine pentru totdeauna. Acesta a fost motivul inițial pentru care am creat jurnalele de călătorii, astfel încât să pot împărtăși aceste experiențe. Locuiesc într-una dintre cele mai frumoase țări din lume și mă simt foarte norocos pentru asta. România pentru mine înseamnă tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante.

Cu atâția bloggeri de călătorie pe care îi găsim print-un simplu search pe Google, care consideri că este elementul cheie pentru care unul ar putea avea succes în detrimentul celuilalt? Tu ai succes, iar asta înseamnă că ai reușit să ieși cu ceva în evidență. Care este acel „ceva”?

Advertisement

Cercetez destinațiile singur, fără a fi nevoie neapărat de un ghid turistic sau de o excursie la pachet. Aceasta face parte din distracție – selectarea unor ghiduri de călătorie, căutarea lucrurilor online și, desigur, toate sfaturile uimitoare pe care le descopăr de la alți bloggeri de călătorie. Am încredere, că în acest domeniu autenticitatea și sinceritatea este elementul cheie spre „succes”. Am descoperit câ într-un material video pot reda aceste elemente cel mai bine. Restul a fost doar multă muncă. Și învâțare continuă.

Cei care fac carieră într-un anumit domeniu, poate că au un mentor sau un idol. Cine a fost cea mai influentă persoană din cariera ta de blogger de călătorie și de ce?

Călătoria este, cel puțin pentru mine, despre locuri și despre oameni. Oamenii care au făcut din călătoriile mele adevărate experiențe de neuitat. Oameni alături de care am râs, am vizitat și am descoperit lucruri noi. Anii precedenți mi-a adus mulți oameni minunați în viață, pentru care sunt recunoscător. De la fiecare am învățat ceva, cât pe plan profesional cât și pe cel personal. Căci, în definitiv, la final de zi aceasta este esența – amintirile pe care le creezi, experiențele pe care le trăiești și prieteniile pe care le legi cu oameni dragi sufletului tău.  

Călătoriile sunt costisitoare, indiferent că vorbim de teritoriul național sau internațional. Cum reușești să îți finanțezi deplasările?

Prin planificare și experiență. Dacă le planicifi cu ceva timp înainte și mai iei și câțiva prieteni cu tine, costurile sunt mult mai mici. Un cost este închirierea unei mașini la 2 persoane vs închirierea unei mașini la 4,5 persoane. În plus, sunt și vânător de oferte și promoții. Nu am o destinație fixa în care să merg, eu merg acolo unde sunt biletele de avion ieftine sau la promoție.

Ai dezvoltat pagina web SilTrips.com. Ce găsim acolo?

Advertisement

Am început blogul SilTrips la mijlocul anului 2021. Inițial mi-a fost greu să scriu articole, deoarece în ultimii ani mă axam pe social media Instagram și TikTok unde nu erau necesare texte elaborate doar fotografii și materiale video. Dar cu timpul, am învățat puterea scrisului. Pe blog puteți regăsi poveștile experiențelor în viziunea mea: călătorii în România și prin alte țări, destinații și cazări pe care le consider inedite, recomandări de vacanțe etc.

Te provoc să punem puțină sare și piper peste interviu! Vreau să ne povestești o întâmplare/ peripeție pe care n-o poți uita și pe care nu îți doresti să o mai trăiești din nou!

Într-o călătorie în Estonia am avut o peripeție ce nu aș mai repeta. În momentul în care urma să mă îmbarchez pe avionul spre casă am fost reținut de ofițerii vamali, aparent sub pretextul unor verificări. Mi-au reținut cartea de identitate, telefonul și încălțămintea, iar timp de aproape o oră am fost închis într-o “celulă” fără nici o altă explicație suplimentară. Nu v-aș putea descrie ce am simțit în acele momente, știind că avionul probabil va decola fără mine. Până la urmă situația s-a rezolvat, singura explicație ce mi s-a dat era cu privire la cartea mea de identitate care li se părea fals. Am fost excortat până la avion de către agenți într-o mașină de poliție. Privirile călătorilor care așteptau în avion a fost de milioane când la intrarea mea în avion am auzit „Boarding Completed”.

Care sunt tendinţele de călătorie pentru sezonul de vară? Dar pentru cel de iarnă?

Pentru vară, rămân cele clasice Grecia, Bulgaria, Turcia, însă acum turismul a reînviat puțin și lumea călătorește mai mult. Acum și destinațiile exotice sunt din nou căutate. Țările care și-au deschis porțile își așteaptă musafirii. Purta Cana din Republica Dominicană, Mexic, Dubai, Brazilia, Thailanda, Seychelles, Maldive sau Sri Lanka sunt destinații care sunt foarte ofertante.

Advertisement

Pentru sezonul de iarnă, avem tot cele 2 opțiuni, ski și vacanțe la căldură. Nu cred ca până la iarnă vor mai continua restricțiile foarte dure. Aceste destinații vor fi deschise la capacitate maximă.

Cum este mai bine să plecăm la drum: pe cont propriu sau cu o agenție de turism?

Depinde. Pe cont propriu este mai bine dacă ne dorim libertate și nu un program fix. În schimb pentru agenții, acolo avem mult mai multă organizare și siguranță. Cu o agenție nu trebuie să îți faci griji de nimic. Totuși, în destinațiile exotice este recomandată agenția căci, acolo dacă nu cunoști locul poți cădea în plasa escrocheriilor.

Ce sfat le poți da turiștilor români pentru alegerea destinației potrivite?

Alegeți ce vă place și documentați-vă. Pozele sunt frumoase, dar de obicei nu redau întregul tablou. Citiți despre destinația pe care o alegeți. Căci cel mai mic detaliu poate sa facă vacanța perfectă sau vacanța cea mai neplăcută. Alegeți ce vi se potrivește.

Și pentru că ești din Cluj, la final de interviu, te rog să ne spui ce loc frumos nu trebuie ratat dacă vizităm orașul tău?

Advertisement

Aerul vienez pe care ți-l inspiră arhitectura, străzile pavate cu amintiri și istorie, amestecul de mister și vivacitate, toate acestea fac din Cluj-Napoca un oraș al metamorfozelor spiritului omenesc de-a lungul timpului. Obiectivele turistice din oraș și împrejurimi sunt multe. Vă recomand Piața Muzeului, Piața Unirii, Bulevardul Regele Ferdinand sau Parcul Central. Nu puteți rata nici Salina din Turda unde vă puteți începe propria „Călătorie spre centrul pământului”.

Mulțumim pentru participarea la seria noastră de interviuri!

Ai nevoie de sfaturi pentru propria călătorie? Îl găsești pe Szilárd pe Instagram și TikTok.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version