Oameni

Robert Godri, brașoveanul care i-a impresionat pe italieni cu bicicletele pe care le construiește de la zero

Published

on

Pasiunea pentru construirea bicicletelor l-a ajutat pe un brașovean să ajungă cunoscut la nivel internațional. Nu s-a temut să greșească și a învățat din propria experiență cât de dificil este să transpui o idee în metal, notează publicația BizBrașov.ro.

Robert Godri a fost fermecat încă de mic de jucării și de felul în care acestea puteau fi desfăcute și asamblate la loc sau în moduri complet diferite, pentru a crea un obiect cu totul nou. Pe măsură ce a crescut, curiozitatea l-a acompaniat la fiecare pas, astfel încât, la doar 17 ani, a decis să își modifice motocicleta chiar în dormitorul de la bloc.

„Spre disperarea mamei mele, mi-am modificat prima motocicletă chiar în dormitorul aflat la etajul 4 al blocului în care locuiam. Am demontat-o, am vopsit-o, am sudat-o și pornit-o în casă, mama mea permisivă lăsându-mă să-mi duc la bun sfârșit proiectul fără să se împotrivească. Apoi, a fost nevoie de 5 persoane pentru a căra motocicleta pe scări până în fața blocului. Pot spune că am avut încă din tinerețe <<boala>> asta de a modifica lucruri, har moștenit de la tatăl meu, care de mic m-a învățat să repar lucruri”, povestește Robert râzând.

În urmă cu 20 de ani, acesta a plecat din orașul de la poalele Tâmpei în Italia. A avut la un moment dat un magazin de piese auto, însă a fost dezamăgit de birocrația din țara noastră, astfel încât a dorit să își încerce norocul într-un mediu cu totul nou. Așa a ajuns în Biassono, un oraș aflat la 20 de km de Milano.

Advertisement

„În 2014, având antecedentul cu modificarea motocicletei, m-am gândit că aș putea să îmi fac eu singur o bicicletă. Îmi doream să realizez ceva diferit, care să nu se găsească nicăieri pe piață. Atunci mi-am dat seama că nu știam să sudez cum trebuie, fiindcă prima bicicletă s-a rupt în două imediat ce am ieșit cu ea pe stradă. Am lucrat la ea timp de 2 săptămâni și a sfârșit la groapa de gunoi. Astfel, am început să studiez și să urmăresc mai multe tutoriale pe Youtube, ca să pot măcar să îmi dau seama ce presupune această artă și am început să-mi creezi propriile scule, cumpărând și un aparat de sudură mai performant. La a doua bicicletă am lucrat aproape un an și am modificat-o de cel puțin 20 de ori, ca să fie funcțională și pe placul meu”, își amintește Robert.

Mr. GoRo, magicianul artei făcute din fier vechi

În presa din peninsulă, brașoveanul este numit „Il mago della RottamArt”, mai exact „Magicianul artei făcute din fier vechi”, în timp ce în lumea bicicletelor și motocicletelor este cunoscut pentru munca sa ca Mr. GoRo. A apărut în publicația „Motociclismo” și chiar a fost comparat cu pionierii motociclismului.

„Aceasta este porecla mea din generală, fiind o prescurtare a numelui meu – Godri Robert. Lumea află de mine din vorbă în vorbă sau de la diverse manifestări ale bicicliștilor și motocicliștilor la care am participat, iar datorită hobby-ului meu am apărut și în presa din Italia, în toate ziarele de specialitate, la rubrica motociclism, chiar dacă eu fac biciclete. Sunt printre puținii care au reușit acest lucru, dacă nu chiar unicul. Pentru mine construcția lor este o adevărată pasiune. Le vând ca să am cu ce să plătesc curentul și materialele consumabile pe care le folosesc la construirea lor, dar și ca să am banii necesari pentru noi proiecte”, spune Robert.

Bicicletele pe care le realizează acesta sunt din materiale 100% reciclate, iar fiecare este unică, întrucât nu găsește aceeași piesă de două ori. Fie că primește în dar o bicicletă sau o găsește abandonată din cauza diferitelor defecte, Robert se asigură că o modifică folosind materiale recuperate, precum țevile din șantier sau bucățile de tablă. În plus, brașoveanul acordă o atenție deosebită siguranței, astfel încât frânele, cauciucurile și componentele care țin de partea electrică a unui E-Bike, acestea fiind noi sau revizionate.  

„Eu nu fac două biciclete la fel. Nici nu aș reuși, deoarece depozitul de fier vechi nu-mi dă de două ori aceeași țeavă. În general, fac schițe cu modul în care mi-aș dori să arate bicicleta la care lucrez, însă nici când o termin de construit nu știu dacă e terminată, fiindcă este într-o continuă modificare. O modific de 3 ori și o refac de 4. Un perpetuum mobile. Am avut biciclete care au fost folosite timp de un an, iar apoi oamenii s-au întors cu ele ca să mai adăugăm un accesoriu, poate să mai scoatem unul. De obicei, doritorii de astfel de jucării nu sunt tare îndrăzneți, pentru că nu știu ce lucruri se pot crea, însă pe parcurs prind gustul și cad în clasa nebuniei mele molipsitoare. Este important să le construiesc, să văd că reușesc cu ajutorul lor să aduc un zâmbet pe buzele oamenilor. Mă bucur extrem de mult când îmi dau tag și postează poze din locurile în care ajung cu bicicletele pe care le-am construit. Înseamnă enorm pentru mine”, ne explică Robert.

Advertisement

Citește continuarea articolului aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version