Oameni

Paul Pitian a debutat cu un record la Olimpiada sportului militar liceal, iar acum face carieră în Culturism

Published

on

Paul Pitian (26 de ani) s-a născut în Suceava, iar în prezent este cadru militar activ, sportiv de performanță, Master trainer și instructor Fitness certificat. A iubit sportul încă din școala generală, iar prin clasa a VII-a, Paul a pășit prima dată într-o sală de Fitness improvizată. A urmat apoi cursurile liceului militar și continuat antrenamentele, de această dată, într-o sală profesională de sport. Începutul nu a fost simplu, dar a „furat” meserie de la cei cu experiență și a știut să răsfoiască la timp revistele de specialitate. A practicat atletism pe vremea când era licean, reușind atunci să stabilească un nou record la Olimpiada sportului militar liceal, la aruncarea greutăţii. A bifat rezultate excelente și la Skandenberg de performanță, obținând trei titluri de campion național. Timpul s-a scurt cu folos pentru Paul, fiind admis la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene, Buzău. Acolo a început cu adevărat cariera sa în culturism, prin 2015. Skandenbergul începuse să îi displacă și asta pentru că “durerile de articulații erau mai mari decât satisfacția victoriei!”, povestește el. A fost momentul decisiv în care a simțit nevoia de o altă provocare și așa a reușit să obțină primul său titlu de campion național la culturism. A încercat cu fiecare ocazie să se autodepășescă și să evolueze, iar în prezent își continuă studiile la Facultatea de educație fizică și sport „Ovidius” din Constanța.

  • Altetism: recordul liceelor militare la Aruncarea greutății
  • Skandenberg: 3x Campion Național, locul 9 Mondial
  • Culturism: Campion Național în 2015, locul 3 la EVLS Prague Showdown, Praga 2018, locul 4 la Mr. Big Evolution Proqualifier 2021, Portugalia, etc.
Foto. Paul Pitian, la Mr. Big Evolution Proqualifier 2021, Portugalia

Îți mai amintești câți ani au trecut de când ai pășit pentru prima dată într-o sală? Ce te-a convins în tot acest timp să continui?

În 2007 am avut primul contact cu „fiarele”. Dorința de autodepășire și dorința de a ajuta alte persoane în drumul lor spre un stil de viața sănătos.

Care sunt calităţile native pe care le ai pentru a practica acest sport? Ai dobândit si alte calităţi pe parcurs pentru a obţine performanţele din palmaresul tău?

Nu pot spune că am un genetic extraordinar, sunt de părere că munca bate talentul atunci când acesta nu muncește suficient. Sunt muncitor, aș „mânca și de pe jos” să îmi îndeplinesc scopul. În timp îți cunoști corpul și îți dai seama cum să abordezi antrenamentele să obții rezultatele cele mai bune.

Advertisement

Care sunt performanțele sau rezultatele competiţionale de care eşti cel mai mândru?

Altetism: recordul liceelor militare la Aruncarea greutății

Skandeberg: 3x campion național, locul 9 mondial

Culturism: Sunt multe competiții la care am participat din 2015, dar pot spune că titlul de campion național din 2015, locul 3 la EVLS Prague Showdown, Praga 2018 și locul 4 la Mr. Big Evolution Proqualifier 2021, Portugalia (ultimele 2 fiind competiții internaționale) sunt performanțele care mă „țin în priză”.

Foto. Paul Pitian, 2021

Ce sacrificii ai făcut şi faci pentru a te menţine în formă?

Sacrificii… în sportul ăsta partea financiară e cea mai mare problemă. Îmi aduc aminte prin 2016 îmi era foarte greu să susțin doar alimentația specifică unei pregătiri de concurs. Cu timpul am încercat să mă „agăț” de orice să pot susține sportul. Nu consider că dieta, pregătirea de concurs e un sacrificiu, fac asta pentru că asta îmi doresc, nu mă obligă nimeni.

Advertisement

Cât de severă este dieta ta de zi cu zi?

Depinde de perioada în care mă aflu, offseason sau pregătire de concurs. În principiu alimentele sunt cam aceleași indiferent de perioada anului, diferă doar cantitățile. Voi lăsa mai jos ce mănânc într-o zi cu 4 săptămâni înainte de competiție.

Masa 1: 400ml albuș de ou, 60g ovaz

Masa 2: 200g piept de pui, 45g orez

Masa 3: 200g vită, 200g cartof dulce

Advertisement

Masa 4: 200g piept de pui, 45g orez, 100g legume

Masa 5: 200g vită, 100g legume

Masa 6: 300ml albuș de ou, 25g whey, 120g legume 

Care sunt costurile lunare standard ale unui sportiv ca tine? Cresc costurile în perioada de pregătire pentru un concurs?

În primul rând mâncarea, puteți face un calcul ușor (aprox 1kg carne pe zi și 25 ouă), cu suplimentele sunt sponsorizat de o firmă, dar în jur de 700-800 lei în caz că nu există sponsorizarea, abonamentul lunar la sală (aici mulțumesc lui Munteanu Eugen pentru sprijinul oferit), antrenor 200€. Pe scurt, aproximativ 1000 € depinde de nivelul de performață la care concurezi și suplimentele folosite.

Advertisement

Cum reușești să produci, din punct de vedere financiar, pentru a putea să investești în acest sport?

În primul rând salariul din MapN, în timpul liber ofer servicii de personal training 1-1 la FitGym Constanța și servicii de Online Coaching și Predau cursuri de Instructor Fitness la 18GymAcademy.

Foto by  Alexandru Canea, 2018

Ce este cel mai important atunci când vine vorba de antrenament? Există câteva elemente cheie?

După părerea mea conexiunea minte-mușchi este extrem de importantă. Mulți vin la sala doar sa „mute greutăți”, puțini se antreanează într-adevăr intens.

„Substanțele interzise” au un rol semnificativ în viața unui sportiv de performanță?

Sunt deschis și vreau că lumea să aibă o imagine clară. În orice sport de performață substanțele interzise au rol important. E ca și cum te-ai duce la curse cu Dacia 1310 atunci când nu folosești. Depinde la ce nivel vrei să faci performanță, se poate face performață și fără, la un nivel mai puțin ridicat.

Advertisement

Ce program de antrenament săptămânal ar trebui să abordeze un bărbat care nu dorește să facă performanță la nivel de profesionist, dar care vrea să arate bine și să observe evoluție?

Sunt de părere că 4 antrenamente de forță pe săptămână sunt suficiente când ai ca scop un stil de viață sănătos. Un exemplu las mai jos:

Ziua 1: Picioare

Ziua 2: Piept + Biceps + Abdomen

Ziua 3: Pauză

Ziua 4: Spate + Trapez + Abdomen

Advertisement

Ziua 5: Umeri + Triceps

Ziua 6, 7: Pauză activă

Ce suplimente alimentare consideri că nu trebuie să lipsească din dieta zilnică a unui bărbat care practică acest sport?

O bază ar trebui să arate așa: Complex de multivitamine și minerale, Concentrat proteic, BCAA/ EAA, Creatină, Glutamină.

Există o greașeală comună care nu tebuie făcută în sala de fitness?

Advertisement

Supranatrenamentul și tratarea alimentației și odihnei cu neseriozitate.

Foto. Paul Pitian, 2021

Ce ne poți spune despre idolii şi mentorii tăi? Cât de mult a cântărit aportul celor care te-au îndrumat?

Sincer? Nu am un idol, apreciez diferiți sportivi, dar nu asta mă „ține în viață”, mă repet, prefer să fiu propria mea sursă de motivație prin dorința de a fi mai bun.

Cum este imaginea sportivului în ochii celor din jur? Te simţi urmărit cu privirea atunci când ieși la cumpărături sau când mergi într-un spațiu public?

Sincer eu nu îmi dau seama, dar când merg de obicei cu altă persoana lângă mine de obicei îmi atrage atenția „ai văzut cum se uita ăla la tine?”.

Foto. Paul Pitian, 2019

Acum, la final de interviu, dacă dorești să adaugi ceva, să mulțumești cuiva sau să transmiți un sfat, o poți face aici:

Mulțumesc în primul rând familiei, deoarece am susținere necondiționată din partea lor și sunt mai mult decât fericit că sunt înțeles și apreciat, mulțumesc vouă, tuturor care citiți acest interviu pentru susținere și dacă voi putea ajuta cumva nu ezitați să mă contactați.Mă puteți urmări pe rețelele de socializare, mă găsiți simplu, paulpitian.

Advertisement
Foto. Paul Pitian, 2017

Apreciez bucuria cu care ai răspuns invitației, iar pe de altă parte, mulțumesc că oferi publicului această șansă de cunoaște elementele cheie din viața ta ca sportiv. Pe curând!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version