Oameni

Medicul care, din pasiune pentru speologie, a renunţat la o carieră în Bucureşti pentru o comună în Apuseni

Published

on

Un medic născut în Bucureşti şi care ar fi putut rămâne în Capitală, unde a şi lucrat ca stagiar la Spitalul Floreasca, după terminarea facultăţii, pe care a absolvit-o cu 10, este, de 30 de ani, medicul “moţilor” dintr-o comună din Munţii Apuseni, cu sate şi cătune răsfirate pe zeci de kilometri.

“Chiar dacă aş fi putut avea o carieră diferită în medicină, mie îmi face plăcere ceea ce fac acum. Nu regret sub nicio formă. Oricând aş lua-o de la capăt”, a spus, pentru Agerpres, Christian Ciubotărescu, întrebat dacă are momente în care regretă decizia de a opta pentru o carieră în mediul rural, într-o zonă montană, departe de oraşul în care s-a născut.

Pasionat încă din liceu de speologie, Christian Ciubotărescu şi-a dorit să profeseze într-o zonă carstică.

“Sunt bucureştean, părinţii mei la fel, acolo am făcut facultatea. Însă eu am fost pasionat din liceu de speologie, adică de explorarea şi descoperirea peşterilor, după cum spunea Emil Racoviţă, ‘m-am îndrăgostit de studiul lucrurilor care se găsesc sub pământ’. Am lucrat în Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă, actualul Spital Floreasca. (…) Ca principiu, pe vremea respectivă se spunea că posturile de medici sunt ‘undeva pe unde trece trenul’ şi ‘unde nici nu trece, nici nu se aude’”, a menţionat medicul.

Advertisement

Urmărind “Viaţa medicală”, revistă unde se publicau, atunci, locurile unde erau cabinete medicale disponibile, Christian Ciubotărescu a descoperit că erau trei în zone carstice, şi anume în Mehedinţi, Bihor şi Alba.

“Mi-am ales Gârda de Sus, zona cu platoul cu Gheţarul de la Scărişoara. Se întâmpla în 1993”, a precizat acesta.

Medicul îşi aminteşte cum iarna mergea cu sania trasă de cai pentru a putea ajunge la pacienţi şi foarte mult pe jos, într-o comună care “de la cap la cap ar fi cam 40 de kilometri”, cu sate împrăştiate pe toată suprafaţa muntelui.

Citește continuarea materialului pe Agerpres, aici.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version