Oameni

Istoricul Ionuț Mircea Marcu: „Generația din care fac parte are șansa de a transforma România din toate punctele de vedere”

Published

on

Foto, ViitorulRomaniei.ro

Ionuț Mircea Marcu este doctorand în Istorie la Universitatea din Bucureşti şi École des hautes études en sciences sociales Paris. În rândurile care urmează, ne vorbește despre felul cum România a evoluat în ultimii 200 de ani, despre fantomele comunismului, cât și despre prezent și despre cum „lumea contemporană, de la cele mai complexe fenomene la cele mai banale, nu poate fi înțeleasă în profunzime fără a-i înțelege trecutul”.

Ești doctorand în Istorie la Universitatea din Bucureşti şi École des hautes études en sciences sociales Paris. Cum a început atracția ta pentru istorie, cum ai ales să studiezi istoria?

Pasiunea mea pentru istorie și pentru trecut are două surse. În primul rând, încă de mic am fost fascinat de povești, de la romanele SF la volumele lui Jules Verne. Pe măsură ce am crescut și m-am maturizat, această înclinație spre narațiuni s-a legat excelent cu firea mea foarte curioasă. Istoria este din aceste puncte de vedere perfectă. Istoria este, până la un punct, tot o formă de narațiune, care însă are „avantajul” că este bazată pe realitate. Lumea contemporană, de la cele mai complexe fenomene la cele mai banale, nu poate fi înțeleasă în profunzime fără a-i înțelege trecutul. Fie că ne place sau nu, suntem toți rezultatul unei Istorii, atât la nivel personal, cât și ca societate. În al doilea rând, personalitatea mea extraordinar de curioasă nu avea cum să nu se aplece asupra studiului Istoriei. Spre deosebire de jocurile puzzle, în care fiecare piesă pusă corect face ca imaginea de ansamblu să devină mai clară, în studiul istoriei este exact invers: fiecare nouă informație, carte, interpretare, teorie nu simplifică lucrurile, ci, dimpotrivă, le face și mai complicate, și mai nuanțate. De fiecare dată când afli ceva nou în Istorie, descoperi cel puțin câteva goluri, pe care imediat vrei să le acoperi.

„Din 1990 până astăzi pare că țara noastră se află într-o stare tranzitorie, într-o continuă încercare de depășire a trecutului dictatorial comunist.” 

Un material realizat de Alina Vîlcan pentru ViitorulRomaniei.ro. Citește continuarea interviului aici.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version