Evenimente

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), din nou la Oradea, cu un program complex

Published

on

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cel mai important eveniment cinematografic din România, va oferi cinefililor orădeni, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, un program bogat cu 30 de filme, noi sau clasice, trei seri de film în aer liber şi trei cine-concerte.

Potrivit programului celei de a şasea ediţii organizate la Oradea, afişat pe https://tiff.eventbook.ro/, la câteva dintre proiecţii vor fi prezenţi şi membri ai echipei artistice.

Maratonul cinematografic va avea loc în patru locaţii culturale din oraş, anume filmele se vor putea viziona la Teatrul de stat Regina Maria, la Filarmonica de stat şi în Sala Transilvania.

Cele trei cine-concerte vor avea loc în Sinagoga Sion (centru multicultual): “Ultima noapte” (acompaniament muzical live Wingman Jazz Trio), Aventurile prinţului Achmed (acompaniament muzical live Danaga) şi Manasse (acompaniament muzical live Volekh Quartet).

Advertisement

Atât filmele cât şi cine-concertele vor avea intrare pe bază de bilete.

Cele trei filme în aer liber vor putea fi vizionate gratuit în Piaţa Unirii, anume: “E pericoloso sporgersi”, “Visul” şi “Casablanca”.

TIFF Oradea va demara oficial vineri, 29 septembrie, la Teatrul de Stat cu proiecţia în avanpremieră naţională a filmului Crima este a mea/ Mon Crime (r. Francois Ozon).

Spectatorii prezenţi pentru prima dată la o Gală de deschidere vor fi întâmpinaţi pe muzica cvartetului orădean “Espressione”, care, inspirat de atmosfera filmului din deschidere, va face o introducere muzicală în Parisul Interbelic. Cvartetul “Espressione” a fost înfiinţat în anul 2014 de Costin Eva – vioara I, Szabo Eva – vioara a II-a, Anca Cristea – violă, Ichim Beata – violoncel şi abordează genuri muzicale variate: muzică clasică, cafe-concert, muzică de film şi jazz.

Printre avanpremierele deja confirmate se numără şi “Libertate”, noul film al regizorului Tudor Giurgiu inspirat din fapte reale petrecute în timpul Revoluţiei din 1989, câştigător al Premiului Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă (CICAE) la Festivalul de la Sarajevo şi câştigător al Premiului pentru Cel mai Popular Film Românesc din festival la TIFF 2023. Proiecţia va avea loc în prezenţa echipei filmului, fiind urmată de o sesiune de Q&A. Din distribuţia filmului fac parte: Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Alex Calangiu, Dan Bordeianu şi Andi Vasluianu.

Advertisement

Cine-concertul Manasse este, de asemenea, unul dintre evenimentele confirmate la această ediţie. Potrivit comunicatului remis de organizatori, filmul, regizat de Jean Mihail, după piesa de teatru a lui Ronetti-Roman, are ca temă intoleranţa religioasă pe fundalul unei poveşti de dragoste între un român şi o evreică.

Se anunţă un weekend cu filme premiate la Oscar, iar printre titlurile confirmate în programul acestei ediţii se află drama “Tár” (r. Todd Field), despre cariera dirijoarei Lydia Tár, interpretată magistral de Cate Blanchett, rol pentru care a obţinut Premiul pentru Cea mai bună actriţă la Veneţia în 2022, la Premiile BAFTA în 2023 şi la Globurile de Aur.

Organizatorii au anunţat că din programul complex al acestei ediţii nu vor lipsi avanpremierele cinematografice autohtone. Câştigător al premiului pentru debut la TIFF.22 şi selecţionat la Sarajevo şi Rotterdam, “Tigru”, filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, cu Paul Ipate, Alex Velea, Cătălina Moga şi Elvira Deatcu, se va vedea în avanpremieră.

Documentarul “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, în regia Carlei Teaha şi documentarul “Cazul inginerului Ursu” (r. Liviu Tofan, Şerban Georgescu) vor fi proiectate tot în avanpremieră, în ultimul weekend din septembrie.

În acest an, selecţia va cuprinde titluri remarcabile din cinematografia maghiară care au strălucit la marile festivaluri în ultimii ani, alături de filme din secţiunea EducaTIFF, care aduc poveşti potrivite pentru toată familia.

Programul complet al ediţiei şi biletele sunt disponibile pe https://tiff.eventbook.ro/. Preţul biletelor este, în general, de 15 sau 20 de lei.

Advertisement

Cea de-a şasea a ediţie TIFF Oradea este organizată de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Co-organizator: Primăria Municipiului Oradea, prin Visit Oradea – Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune. Evenimentul are loc cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Consiliului Judeţean Bihor şi Manifest pentru Oradea. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version