Oameni

Evelina Chișcă (Asistent social): Trebuie să fii propriul autor al vieții tale și să ai posibilitatea de a scrie o nouă pagină în fiecare zi

Published

on

Foto. Arhiva personală

Evelina Nicoleta Chișcă este asistent social, fiind absolventă a Universității Transilvania din Brașov, Facultatea de Sociologie și Comunicare, cu specializare Asistență Socială, iar în prezent urmează cursurile unui program de masterat, perfecționându-se în Asistență și Dezvoltare Comunitară. La numai 23 de ani, Evelina Chișcă desfășoară o activitate complexă și variată în cadrul Centrului de Bătrâni „Casa Daniel” din Moieciu de Jos (Brașov). Cu ușurință ar putea spune „acasă” acestui loc, deoarece este spațiul în care Evelina își petrece majoritatea timpului, reușind să aducă zâmbete pe chipul multor persoane vârstnice care și-au găsit liniștea acolo. Întrebată care consideră că este esența vieții, Evelina ne-a răspuns: „Trebuie să fii propriul autor al vieții tale și să ai posibilitatea de a scrie o nouă pagină în fiecare zi”.

Asistența socială promovează dezvoltarea socială a oamenilor și autodeterminarea acestora. Justiția socială, drepturile omului și respectul pentru diversitate sunt bazele activității sociale. Aceasta îi încurajează pe oameni să își modeleze activ viața și prin acest serviciu se asigură respectarea drepturilor celor în nevoie. Asistența socială este un amestec de educație socială și de asistență socială. Asta înseamnă că asistența socială oferă oamenilor ajutor în situații dificile de viață și îi încurajează să facă față provocărilor din viața lor.

În continuare, vă invităm să citiți interviul complet cu Evelina Nicoleta Chișcă:

Cum ai defini munca de asistent social?

Din punctul meu de vedere, profesia de asitent social presupune în primul rând abilitatea de a empatiza cu oamenii care se află în situații limită. Un asistent social trebuie să aibă o personalitate puternică, un psihic sănătos, sensibilitate sufletească și implicare. Cea mai mare satisfacție este atunci când un caz este rezolvat, iar fericirea beneficiarului se vede pe chipul acestuia.

Advertisement

Ce faci mai exact în meseria aceasta?

Aceast domeniu al asistenței sociale include o paletă largă de servicii. În funcție de nivelul de dezvoltare și gradul de discernământ al beneficiarului, îi aduc acestuia la cunoștință drepturile și obligatiile, ca membru al echipei pluridisciplinare întocmesc toate documentele necesare pentru dosarul fiecărui beneficiar, efectuez anchete sociale ori de câte ori este cazul, discut cu aparținătorii despre situația beneficiarilor, evaluez   periodic   (conform   legislatiei   în   vigoare)   sau   ori   de   câte   ori   este   cazul situația beneficiarului, fac activități de petrecere a timpului liber cu beneficiarii, consiliere și terapie ocupațională, iar în calitate de responsabil de caz întocmesc dosarul fiecarui beneficiar și colaborez permanent cu membrii echipei.

Ai întâlnit dificultăți în ceea ce privește comunicarea cu beneficiarii?

Există unele dificultăți în comunicare și colaborare, cel puțin la început, când beneficiarii nu te cunosc și își impun anumite bariere, dar este important să le oferi acestora încredere. Întotdeauna prioritatea mea a fost depășirea acestor bariere și stabilirea unei relații de ”prietenie”. Cu cât te implici mai mult, cu atât primești mai mult!

Foto. Evelina Nicoleta Chișcă

Asistenta socială (95% din posturi sunt ocupate de femei) ascultă, consiliază și sprijină persoanele care se confruntă cu dificultăți. Scopul asistentului social este de a oferi ajutor personalizat pe baza dificultăților întâmpinate de cei vizați. Prin urmare, beneficiarii sunt diverși: șomeri, persoane dependente, copii, femei aflate în dificultate, persoane vârstnice ș.a.m.d. Trebuie să creeze o relație de încredere și să ofere sprijin social și ajutor psihologic, păstrând în același timp o distanță în fața dificultăților lor.

Te-ai lăsat influențată vreodată de experiența de viață privată în ceea ce privește abordarea unui caz?

Advertisement

Pot spune că întodeauna am știut să gestionez viața privată și cea profesională, iar acest lucru este foarte important în prevenirea burnout-ului (n.r. afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung), deoarece în viața privată joci un anumit rol, iar în viața profesională altul. Într-adevăr cu toții suntem oameni, dar cel mai bine este să te detașezi de experiențele personale pentru a putea fi cât se poate de obiectiv.

Ce consideri că îi lipsește sistemului?

Cadrul legislativ, formal, instituțional de intervenție există. Dar, în același timp există și practici nefaste la nivel rural, unde sunt angajate persoane care nu sunt asistenți sociali, ci persoane cu atribuții în asistență socială ce provin din rândul persoanelor cu influență la nivel local, în detrimentul absolvenților de asistență socială ce dețin nu doar calitățile umane despre care discutam, ci și competențele și pregătirea de specialitate pentru a acționa prompt și eficient, profesionist în rezolvarea cazurilor sociale.

Ce calități trebuie să aibă cel care lucrează sau și-ar dori să lucreze în domeniul asistenței sociale?

Ați atins esențialul. Un asistent social pe lângă pregătirea universitară, pe lângă competențele și cunoștințele temeinice deține calități ce-l apropie de ființa umană, pune în valoarea empatia și omenia în relațiile interumane. Aduce zâmbetul și speranța pe chipurile beneficiarilor, atinge de multe ori inima omului motivându-l să-și găsească resursele interioare pentru a depăși dificultățile, pentru a se reinventa, pentru a privi cu încredere spre viitor.

Advertisement

Evelina, felicitări pentru această activitate deosebită și mulțumim pentru participarea la seria noastră de interviuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version