Curiozități universale

Cum se aleg personalitățile de pe bancnotele românești

Published

on

Bun găsit la un nou subiect în cadrul rubricii Curiozități Universale. Zilnic folosim bancnote în schimbul unor mărfuri sau servicii, însă poate că rareori suntem atenți la chipurile personalităților care se află pe aceste bucăți de hârtie. La o privire mai atentă însă, bancnotele româneşti conţin elemente fascinante. Putem afla cu ușurință cine sunt personalitățile de pe bancnote, dar întrebarea este: Cum au fost alese aceste personalități?

Înainte de a trece la acest subiect, vă reamintim totuși pe cine întâlnim pe bancnote. Așadar, pe cea de 1 leu, îl avem pe omul politic, Nicolae Iorga. Dacă privim bancnota de 5 lei, îl vedem pe compozitorul George Enescu. Tot la loc de cinste stă și pictorul Nicolae Grigorescu pe bancnota de 10 lei. Zburăm ușor către cea de 50 de lei, pentru că aici putem discuta despre Aurel Vlaicu, inventator și pionier al aviației române și mondiale. Dublăm valorea bancnotei precedente și ajungem la sciitorul Ion Luca Caragiale pe care îl regasim pe bancnota de 100 de lei. Nici poetul Lucian Blaga nu poate fi omis, căci el ne privește cu seriozitate de pe hârtia de 200 de lei. Creștem valoarea bancnotei și ajungem la romanticul poet Mihai Eminescu pe care îl regăsim pe cea de 500 de lei.

Așadar, iată că în prezent, în România sunt puse în circulație şapte bancnote, având fiecare o poveste vizuală aparte.

I-am reamintit pe cei șapte, iar acum am ajuns la întrebarea inițială. Cum se aleg și cine decide ce personalități apar pe bancnote?

Advertisement

Potrivit publicatiei Shtiu.ro, se pare că Banca Naţională a României, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie este cea care propune Consiliului de Administraţie al BNR, pe lângă macheta bancnotei, şi o personalitate românească.

În cele din urma, consiliul director, prezidat de guvernatorul Mugur Isărescu, este cel care decide forma finală a bancnotei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version