Curiozități universale

Cum să devii filosof în 30 de secunde

Published

on

Recomandare carte: Filosofie în 30 de secunde (Barry Loewer) – Editura Litera

Dacă te îndoiești că poți deveni filosof în 30 de secunde, atunci ai făcut deja un prim pas spre a deveni unul. Atitudinea sceptică și tendința de a pune totul sub semnul întrebării sunt elemente fundamentale ale filosofiei. Examinând convingerile tale (și pe ale celorlalți) cu deschidere, îți vei înțelege mai bine sistemul de gândire și concepțiile, ajungând astfel să te cunoști mai bine. Deși nu vei putea să devii un filosof doar citind această carte, vei întâlni unele dintre întrebările care ar putea să te călăuzească mai departe pe acest drum.

Cei mai mulți consideră că trebuie să ne respectăm promisiunile. Dar este acest lucru valabil întotdeauna?

Ce ne facem dacă A îi promite lui B să-i înapoieze pistolul, dar află că B intenționează să îl împuște cu el pe C. Mai trebuie să-i restituie lui B pistolul sau nu? Să presupunem că răspunsul tău ar fi: “Nu, în nici un caz!” Atunci următorul tău demers filosofic ar fi acela de a căuta un principiu general care să specifice situațiile în care promisiunile nu mai trebuie respectate. Ai putea considera corectă o afirmație de genul: “Respectați promisiunea dată, cât timp acest lucru nu dăunează nimănui.”

Advertisement

Apoi întreabă-te: “De ce trebuie să ascultăm de una sau de alta dintre regulile propuse de etică?” Unii consideră că așa a poruncit Dumnezeu. Dar, chiar dacă accepți existența lui Dumnezeu, raționamentul este greșit, fiindcă unii consideră că așa a poruncit Dumnezeu. Dar, chiar dacă accepți existența lui Dumnezeu, raționamentul este greșit, fiindcă (așa cum ar fi spus Socrate) respectarea promisiunii date nu este corectă pentru că așa a poruncit Dumnezeu, ci Dumnezeu a poruncit astfel pentru că așa este drept. Așadar, ce face un lucru să fie corect? Dacă analizezi ce au răspuns filosofii în ultimii 2500 de ani, vei descoperi că există o lungă dispută în această privință.

Unii sunt de părere că îți pierzi timpul gândindu-te la asemenea lucruri, deoarece nu se va ajunge niciodată la un acord general. Există însă și câțiva entuziasmați de acest proces de interogație și se gândesc la propuneri de răspunsuri, cercetări tot mai aprofundate etc. Chiar dacă la multe întrebări nu vom găsi răspunsuri, procesul ne va ajuta asta să ne înțelegem mai bine pe noi înșine.

Gândește-te la asta: Dacă te întrebi care este rostul acestei cărți, atunci ai făcut deja primul pas spre a deveni un filosof.

Sursa: Filosofie în 30 de secunde (Barry Loewer)

 

Advertisement

Despre autor

Barry Loewer este șef al Catedrei de filosofie de la Universitatea Rutgers din New Jersey. Printre principalele sale arii de interes se numără fundamentele metafizice ale științei, filosofia fizicii și a minții. Coautor al lucrărilor Meaning in Mind (alături de Georges Rey) și Physicalism and its Discontents (împreună cu Carl Gillett). A publicat mai multe studii referitoare la teoria cuantumului, metafizica legilor și a șansei și filosofia minții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version