Oameni

Cornel Pantelin (Kaiac): În ziua în care nu te-ai antrenat pentru a deveni cel mai bun, atunci ai ratat această ocazie

Published

on

Foto. Cornel Pantelin / Facebook

Cu toţii visăm să ajungem campioni. Însă, pentru a avea reuşite în orice domeniu, mai ales în cel sportiv, este nevoie de foarte multă muncă, perseverenţă, voinţă de neclintit, dar şi de calităţi fizice incontestabile. Cornel Pantelin este un exemplu de reuşită. L-am provocat, aşadar, nu la sala de forţă … ci la câteva întrebări prin care să putem descoperi stilul de viaţă al unui mare campion.

  • Multiplu campion naţional la culturism şi fitness categoria Men’s Physique (2017-2019)
  • Vicecampion balcanic la culturism şi fitness categoria Men’s Physique (2018)
  • Locul 3 Cupa Mondială de culturism şi fitness (2018)
  • Locul 1 Pronutrition Grandprix (2019)

– Spune-ne câte ceva despre tine. Ce visai să ajungi când erai copil?

Sunt din Bucureşti, am 25 de ani şi sunt component al lotului naţional de culturism şi fitness. În copilărie, în prima fază, îmi doream să ajung medic veterinar, deoarece îmi plac foarte mult animalele. Mai apoi, m-am reorientat şi voiam să ajung fotbalist. Sport pe care l-am şi practicat de performanţă în copilărie, iar acum – doar din pasiune.

– De unde pasiunea pentru fitness şi culturism?

Pasiunea pentru culturism cred că tot în copilărie a pornit. Pe vremea când eram la grădiniţă, unchiul meu practica culturismul. Stând în aceeeasi casă, îl vedeam cum făcea exerciţii, avea un corp foarte masiv şi definit. Îmi plăcea mult! Încercam şi eu să îl imit şi mi-am spus că aşa aş vrea să arăt şi eu când voi fi mare, dar nu m-am gândit niciodată că voi face performanţă în acest domeniu.

Advertisement

– Ce calităţi native ai pentru a face sport? Ce alte calităţi ai adăugat la acestea pentru a obţine aceste performanţe remarcabile din palmaresul tău (titluri naţionale, europene şi mondiale)?

Cred că principalele mele calităţi sunt adaptabilitatea la efort, faptul că acumulez uşor masă musculară şi am o structură osoasă care mă avantajează (talia mică şi clavicula lată). La acestea, se adaugă ambiţia şi munca pe care am depus-o de-a lungul timpului pentru a obţine ce mi-am dorit. Cred însă că îmi lipsesc rotunjimea muşchilor şi simetria lor. Sunt două aspecte care contează foarte mult în acest sport.

– Care este diferenţa dintre fitness şi culturism? Prin ce se deosebesc ele de alte sporturi, gen haltere, ridicarea greutăţii etc.?

Fitness-ul este un termen folosit pentru a acoperi o arie largă de activități fizice care cuprind antrenarea musculaturii, strechingul și exercițiile cardio, ce au ca scop menținerea organismului cât mai sănătos și tonifiat. Acesta este practicat în mare parte de oamenii obişnuiţi, care pun accent pe o stare fizică cât mai bună din toate punctele de vedere. Spre deosebire de fitness, culturismul pune accent doar pe dezvoltarea masei musculare şi definire (ridicarea greutăţilor mult mai mari, diete, antrenamente dure şi foarte multă disciplină). Aceste sporturi se deosebesc de restul deoarece pot fi practicate cam în orice loc, mai ales fitness-ul. Orice om apt de a face sport poate face câteva exerciţii de fitness cu propria greutate sau cu diferite acesorii. Pentru a practica un sport precum halterele, ai nevoie de foarte multă tehnică şi experienţă. În plus, prin fitness şi culturism, antrenăm toate grupele de muşchi şi nu ne axăm doar pe o anumită zonă. Până la urmă, acesta este scopul acestui sport. Să antrenăm toate grupele musculare şi să avem un aspect cât mai plăcut şi o stare de sănătate cât mai bună.

– Care este legătura între masa musculară impresionantă şi forţa musculară?

Bună întrebare. De cele mai multe ori, acestea două nu sunt direct proporţionale. Nu este obligatoriu ca un om care are mai mulţi muşchi să deţină şi o forţă mult mai mare. Aceste două aspecte ţin foarte mult de tipul de antrenament. Adică un om care va face antrenamente de hipertrofie (creştere în masă musculară) şi are muşchii foarte dezvoltaţi este puţin probabil să fie mai puternic decât un om care face antrenamente de forţă. De aceea, dacă ai o masă musculară impresionantă exista concursuri de culturism, iar cei care deţin o forţă impresionantă merg la concursuri de tip „Strongest man“ sau de powerlifting.

– Ce calităţi trebuie să aibă un sportiv de performanţă ca să poată practica fitness-ul şi culturismul?

Advertisement

În primul rând, contează zestrea genetică. Aşa cum spuneam, în acest sport sunt avantajaţi cei care au forma muşchilor foarte rotundă, articulaţii subţiri, simetrie şi proporţii cât mai bune. Iar apoi intervin calităţile interioare. Adică sportivul trebuie să aibă un psihic foarte puternic şi să fie foarte ambiţios pentru a face faţă dietei şi pregătirii precompetiţionale.

– De câţi ani te antrenezi? Câte ore pe zi, câte zile pe săptămână?

Sport am început să fac încă de mic. Într-un cadru organizat, am început cu fotbalul, pe la vârsta de 12 ani. Apoi, la 14 ani, am început să practic kaiacul, iar de la 18 ani – culturismul. Pentru culturism mă antrenez de la vârsta de 18 ani (asta înseamnă că mă antrenez de 7 ani în domeniul ăsta). În perioada în care nu mă pregătesc pentru vreo competiţie, mă antrenez maximum 2 ore pe zi, 5 antrenamente pe săptămână. În perioada precompetiţională, fac 2 antrenamente pe zi, unul de forţă şi unul cardio, iar în total ajung undeva la 3 ore, 6 zile pe săptămână.

– Ce trebuie să conţină un meniu zilnic pentru tine, în mod obligatoriu? Există anumite restricţii înainte de competiţii?

În primul rând, un meniu zilnic pentru mine trebuie să conţină o anumită cantitate de macronutrienţi (proteine, carbohidraţi, grăsimi). Asta variază în funcţie de perioada în care mă aflu. De exemplu, dacă sunt într-o perioadă în care vreau să acumulez masă musculară, atunci măresc numărul de carbohidraţi şi mai scad proteinele. Atunci când vreau să slăbesc şi să mă definesc pentru un concurs, trebuie să scad numărul de carbohidraţi şi să măresc numărul de proteine. Desigur că există restricţii înainte de competiţii. În perioada competiţională, am un meniu prestabilit, pe care îl ajustez în funcţie de cum evoluez până îmi ating obiectivul. Mâncarea se cântăreşte pentru a putea monitoriza şi astfel, atunci când e nevoie, ajustăm numărul de macronutrienţi sau de kilocalorii.

– Ce mănânci de Sărbători? Ce răsfăţuri culinare îţi poţi permite?

Advertisement

Sincer, nu sunt un fan al mâncărurilor specifice de Sărbători, dar am o slăbiciune pentru prăjiturile făcute în casă şi cozonac. Prefer dulciurile în locul mâncărurilor grele. De obicei, de Sărbătorile de iarnă, am o perioadă mai relaxantă, de aproximativ 2 săptămâni, în care îmi fac toate poftele, dar nu fac excese.

– Ai ritualuri şi superstiţii înainte de competiţii?

De obicei, nu am ritualuri. Am o singură superstiţie – care este legată chiar de numărul 13. Cred că acest număr îmi poartă noroc! Chiar la ultima participare la campionatul naţional, am avut numărul 13… şi a fost cu noroc, reuşind să câştig titlul de campion naţional pentru al treilea an la rând.

– Ce sacrificii ai făcut şi faci pentru a te menţine în formă?

Cred că sacrificiul cel mai mare este dieta. Partea cu antrenamentele o fac din plăcere, însă cel mai mare sacrificiu este dieta. Şi mai ales în perioada precompetiţională, atunci când dieta este foarte strictă şi destul de săracă în carbohidraţi.

Advertisement

– Care sunt suplimentele nutritive necesare unui sportiv de fitness şi culturism? Le poate lua oricine pentru a-şi îmbunătăţi performanţele fizice (la sală sau în viaţa de zi cu zi)?

După părerea mea, pentru un sportiv de fitness şi culturism, suplimentele de bază ar fi o pudră proteică, creatina, multivitaminele şi omega 3. Orice om obişnuit care se antrenează le poate folosi.

– Este adevărat că pentru a dobândi mase musculare impresionante trebuie să îţi administrezi anumite substanţe chimice (steroizi/anabolizante)?

Aşa este. Fiecare corp are o limită genetică pe care nu o poate depăşi. Atunci, sportivii din culturism apelează la aceste substanţe şi astfel reuşesc să aibă o masă musculară impresionantă pe care în mod natural nu o poţi obţine. Dar aici vorbim de cel mai înalt nivel. Deşi foarte mulţi sportivi le folosesc fără să concureze sau măcar să se informeze despre ce e vorba. Eu am ales să nu folosesc deoarece cred că am o moştenire genetică destul de bună, iar la nivelul la care am concurat până acum m-am descurcat destul de bine şi aşa. Dacă în viitor voi ajunge la un nivel şi mai înalt şi simt că nu pot ţine pasul fără aceste substanţei, poate de-abia atunci o să mă gândesc şi la această soluţie.

– Ce efecte adverse pot avea în timp?

Advertisement

Sincer, nu sunt foarte informat despre subiectul ăsta, deoarece nu am folosit şi nu m-a interesat ramura asta. Dar unul dintre principalele efecte negative este inhibarea propriei producţii de testosteron şi astfel apar problemele cu libidoul. De asemenea, pot apărea diferite afecţiuni ale ficatului sau ale altor organe.

– Eşti personal trainer la Bodyshape Transformation Centre, unde ajuţi numeroase persoane să atingă greutatea optimă şi condiţia fizică mult visată. Ce reguli crezi că ar trebui să respecte cineva (care nu este sportiv de performanţă) pentru a reuşi? Care crezi că sunt atuurile tale ca trainer în reuşita celor care vin la Bodyshape Transformation Centre?

Cred că cea mai importantă regulă este legată de abordarea unui stil de viaţă sănătos. De fapt, noi îi învăţăm pe oameni cum să îşi aleagă mâncarea, ce este mai benefic pentru organism şi ce nu. Nu le oferim o dietă pe care să o respecte pe o perioadă de timp, iar apoi să clacheze. La fel ca în orice domeniu din lumea asta, şi în alimentaţie trebuie să existe un echilibru. Dacă în proporţie de 80% au o alimentaţie sănătoasă şi corectă, atunci clar vor avea şi rezultate. Cred că atuurile mele în acest domeniu sunt plăcerea cu care lucrez şi dedicarea. Astea mă ajută să ajung mai uşor la sufletele oamenilor şi, astfel, reuşesc să îi motivez mult mai uşor.

– Care crezi că este secretul menţinerii unui corp tonifiat şi în formă cât mai mult de-a lungul vieţii? Care sunt cei mai mari inamici?

Cred că secretul este să ai un stil de viaţă sănătos şi echilibrat din care să nu lipsească sportul. Cel mai mare inamic pentru un sportiv de performanţă cred că este uzura (uzura articulaţiilor în cazul culturiştilor, majoritatea au probleme cu umerii sau coloana). Sunt de părere că sportul este sănătos atât cât îl faci de plăcere şi la nivel amator. Atunci când alegi să faci un sport de performanţă, desigur că este sănătos, dar atunci apar şi anumite riscuri sau dezavantaje.

– Există sportivi pe care îi admiri în mod deosebit şi îi consideri modele de urmat?

Advertisement

Îmi place foarte mult să urmăresc modele de fitness cunoscute – cum sunt Andrei Deiu, Lazăr Angelov, Sergi Constance şi alţii – şi mi-ar plăcea ca, într-o zi, să ajung şi eu la nivelul lor.

– În final, te rugăm să ne dezvălui ce te motivează pe tine când simţi că nu mai poţi: o melodie, un gând, un slogan motivaţional.

Un citat care mă motivează pe mine şi îmi place foarte mult este acesta: „În ziua în care nu te-ai antrenat pentru a deveni cel mai bun, atunci ai ratat această ocazie“. Şi, spunându-mi asta, îmi vine în cap imaginea adversarilor mei care se antrenează pentru a câştiga şi atunci sunt nevoit să dau tot ce pot pentru a fi şi mai bun decât ei.

Material preluat din revista Practica Farmaceutică, Vol. 12, Nr. 3, An 2019, pp. 116-119. Permisiune prealuare material / 15.07.2021. Mulțumiri, Editura Amaltea.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version