Psihologie

Cei mai frumoși oameni sunt cei care și-au depășit complexele

Published

on

Fotografie de Annie Spratt

Cei mai frumoși oameni sunt cei care și-au depășit complexele. Căci aceia au început să zâmbească. Și ce este mai frumos decât un om pe care îl simți că se bucură de propria prezență pe această lume și că își trăiește într-un fel viața visurilor.

Am învățat că nu ne naștem complexați, ci ne complexăm atunci când începe să ne fie frică de reacția altora în privința noastră sau a fericirii noastre. Nici nu contează ce sau cine a generat această teamă, important este să o depășim.

În momentele în care parcă nu mai răzbim, căutăm, citim și suntem atrași să distribuim în rețelele sociale, fel și fel de citate motivaționale sau din contra, să prezentăm în mediul online, situații cu final tragic. Raportându-ne, acum, doar cele pozitive, în acele momente ne regăsim în citatele respective, le simțim, posibil să le distribuim prietenilor și ne propunem să concretizăm ideea respectivei afirmații motivaționale. Însă, când schimbăm subiectul, acel mesaj esențial dispare. A doua zi, sau poate că nici nu ne trebuie atât de mult, uităm de lecția pe care aveam impresia că am învățat-o prin citatul respectiv și probabil ne întoarcem la viața pe care o trăim în agonie, la fel cum a fost și până atunci.

Pe moment, poate că spunem: Da! …. de mâine așa fac! (de mâine zâmbesc, de mâine voi avea mai multă energie, de mâine nu mă mai complexez, de mâine pun umărul la treabă, de mâine nu mai țin cont de părerea celorlalți, etc și etc). Dar termenul de “mâine” se pierde în următorul minut dacă nu acționezi chiar în acel moment. E ca atunci când unii spun: „Gata! De mâine mă las de fumat.”, dar fumează și astăzi.

Advertisement

Din punctul meu de vedere, anumite citate sau relatări sunt experiența altcuiva, iar noi, cred că ar trebui să învățăm mai mult din propriul istoric. Asta nu înseamnă că nu ne putem ghida după cei cu experiență. Deși evenimentele din viața oamenilor sunt asemănătoare, totodată sunt unice pentru că fiecare dintre noi simțim diferit și avem idealuri diferite.

Nu trebuie să tindem să fim fericiți și împliniți ca X și Y, căci X și Y au propria fericire și împlinire, tocmai pentru că au învățat să trăiască așa cum simt ei. Își trăiesc propriul vis pentru că au avut curajul să îl contureze fără rețineri.

Ce legătură au complexele cu împlinirea visurilor? Chiar au mare legătură. Complexele acestea sunt că o ancora pentru sufletul și mintea noastră. Însă, doar noi putem elibera acest lanț care ne ține ancorați în mijlocul furtunii. Noi suntem căpitanul propriei corăbii pe această mare de sentimente și evenimente, care se clatină în funcție de starea meteo a sufletului nostru.

Dacă ai citit până aici, probabil te aștepți să îți spun cum să scapi de complexe. Nu am cum să fac treaba asta în locul tău pentru că nu știu ce te face fericit.

În concluzie, consider că trebuie să strălucim prin propria descoperire a fericirii, nu prin portița fericirii altcuiva. Trebuie să nu ne mai facem griji de părerea sau reacția altora în privința noastră sau a fericirii noastre. Acționează natural, fără teamă, și sunt sigur că atunci vei scăpa și de complexe. Eu am început să fac asta, dar nu de acum, ci de „ieri”.

Cel mai mare adversar al nostru suntem noi înșine, atunci când nu avem puterea de a ne accepta! Acceptă-te așa cum ești și vei fi un om fericit!

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version