Oameni

Carmen Ivanov, omul de radio care corectează greșelile de exprimare ale românilor

Published

on

Om de radio și de televiziune, Carmen Ivanov a lansat, în 2009, primul site de dicție din România. De atunci, lucrurile au evoluat în bine, iar în martie 2017 a apărut aplicația mobilă Dicție.ro, ca extensie a manualului de dicție „Șase sași în șase saci”, scris de către jurnalistă.

Obiceiurile de consum s-au schimbat în ultimii ani, iar oamenii preferă să-și verifice telefonul mai mult decât preferă să răsfoiască o carte, cu atât mai mult un manual de dicție. Și-atunci am venit cu această soluție. Practic, ai în buzunarul tău un manual de dicție interactiv”, spune Carmen Ivanov.

Pasiunea ei pentru dicție a fost mai degrabă o necesitate, pentru că, „înainte de a fi scriitoare, sunt om de radio. Ori pentru a face radio ai nevoie de o dicție impecabilă”, mai spune Carmen.

Cât a durat drumul de la idee la implementare și care au fost provocările întâlnite (mai ales că aplicația e gratuită)?
În jur de șase-șapte luni a durat să producem aplicația. Mi-am asumat faptul că voi investi câteva mii de euro pentru aceasta aplicație gratuită, doar pentru că mi-am dorit să vin pe piață cu prima aplicație de dicție din România.

La conținut am lucrat doar eu și colegul meu Mihai Crăciun. Conținutul a trecut prin editare la editura Favorit, iar apoi, echipa de programatori de la Kapssule Studio a implementat ceea ce noi am livrat. În total, 12 persoane s-au implicat în acest proces de creație și implementare, totul pentru a putea aduce aplicația pe dispozitivele mobile din România.

Advertisement

Cum funcționează concret aplicația, odată ce utilizatorul o descarcă?
Una dintre cele mai importante funcții ale aplicației se adresează celor care vor să afle de la un trainer autorizat cum stau cu dicția. Utilizatorul citește cu voce tare un text redactat de specialiștii dictie.ro, aplicația îl înregistrează automat și îl trimite trainerilor. În cel mai scurt timp, aceștia trimit un feedback complet privind pronunția, vocea, ritmul și eventualele defecte de vorbire ale celui care a optat pentru funcția „Testează-ți dicția”.

Citește continuarea interviului aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version