Connect with us

Evenimente

Valentin Șerban din România este Marele Câștigător al finalei de vioară, la Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Published

on

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

Violonistul român Valentin Șerban a câștigat Premiul I al Secțiunii de Vioară la sfârșitul unei finale în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta cunoscutului dirijor Wilson Hermanto.

Valentin Șerban, în vârstă de 31 de ani, a obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

Câștigătoarea locului al doilea, Jaewon Wee, în vârstă de 21 de ani, a interpretat în Finală Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 77 de Brahms. Jaewon Wee urmează programul de master la Juilliard School, sub îndrumarea lui Ronald Copes. A absolvit cursurile de licență la Universitatea Națională de Arte din Coreea, unde a studiat cu Nam Yun Kim, Koichiro Harada și Takashi Shimizu. A concertat în cadrul Festivalului de la Aspen și al Festivalul Internațional din Busan. A fost laureată la Concursul Internațional Menuhin și la Concursul Internațional pentru Tineri Muzicieni Ceaikovski.

Locul al treilea a fost ocupat de Tassilo Probst (19 ani), care a intepretat în Finală Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 35 de Ceaikovski. Tassilo Probst a studiat cu profesorii Sonja Korkeala, Ingolf Turban și David Frühwirth. Cântă pe o vioară Giovanni Grancino din 1690, pusă la dispoziție de Deutsche Stiftung Musikleben. A obținut premiul al II-lea la Concursul Internațional pentru Tineri Violoniști Louis Spohr de la Weimar în 2019.

Premiul I al Concursului Internațional George Enescu 2021 este în valoare de 15.000 Euro. Câștigătorul primului loc are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, și beneficiază, de asemenea, de premii speciale și oportunități de promovare internațională. Premiul al doilea este de 10.000 Euro, iar premiul al treilea de 5.000 Euro. Premiile secțiunii de Vioară se ridică la 30.000 Euro.

Trofeul ediției din 2020/2021, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat de artista Iulia Năstase din sticlă prelucrată și gravată manual, special pentru Concursul Enescu și inspirat de tema ediției, Frumusețe în Viață.

Advertisement

La festivitatea de premiere s-au acordat și câteva premii speciale. Astfel, organizatorii iPalpiti Festival of International Laureats 2021 au oferit șansa de a participa la acest eveniment de amploare finaliștilor Tassilo Probst și Jaewon Wee. Participarea va implica susținerea unor recitaluri în săli de concerte renumite, cum ar fi Disney Concert Hall, costurile necesare deplasării muzicienilor fiind acoperite integral de către organizatori. Desfășurat în Los Angeles, Statele Unite ale Americii, iPalpiti Festival of International Laureats 2021 are ca scop susținerea tinerilor muzicieni sub 30 de ani cu un talent deosebit. Aceste premii au fost puse la dispoziție de dirijorul și violonistul Eduard Schmieder, membru al juriului ediției de anul acesta a Concursului Internațional George Enescu.

De asemenea, a fost acordat și un premiu special, oferit de Academia Kronberg, celui mai tânăr finalist de la secțiunea Vioară, Tassilo Probst, în vârstă de 19 ani. 

Câștigătorii premiilor I de la cele trei secțiuni ale Concursului sunt invitați speciali într-un concert în prestigioasa sala de concerte Musikverein din Viena în data de 15 octombrie 2021, alături de Slovak Radio Symphony Orchestra sub magheta maestrului Yalchin Adigezalov. Premiul este oferit de IMK, prin amabilitatea lui Igor Petrushevski, membru al juriului.

Juriul a mai oferit un premiu special, în valoare de 4.000 Euro, pentru cel mai bun acompaniator al sonatelor pentru pian şi vioară  de George Enescu, pianistului Alberto Ferro. Acesta l-a acompaniat în semifinală pe Giuseppe Cardaropoli (Italia). Premiul este o recunoaștere a calității interpretării pianistului, în condițiile în care lucrările prezentate sunt recunoscute ca fiind foarte dificile.

Președintele Juriului de vioară, Dmitry Sitkovetsky, a anunțat rezultatele pe scena Ateneului Român. Alături de acesta, din juriul de specialitate au făcut Remus AzoițeiKoichiro HaradaSilvia MarcoviciMihaela Martin, Igor PetrushevskiEduard Schmieder și Krzysztof Wegrzyn. Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid: 6 membri ai juriului sunt prezenți la București, urmărind recitalurile semifinaliștilor în direct, la Ateneul Român, iar 2 au vizionat prestațiile tinerilor muzicieni prin transmisiune online.

Advertisement

Concursul Internațional George Enescu 2020 a derulat prima fază în cursul anului trecut, cu promisiunea de a aduce Frumusețe în viață, în pofida pandemiei. Concursul s-a reinventat în online cu o premieră în lumea muzicii clasice internaționale – primele două etape ale secțiunilor au fost organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiția în contextul pandemic. Astfel, 205 tineri artiști au putut să-și urmeze visul și să participe la Concurs, între 29 august și 20 septembrie 2020. Ultimele două etape – Semifinalele și Finalele – sunt organizate live, la București, la Ateneul Român, între 12 și 23 mai 2021, cu public în sală.

În 2020, Concursul Internațional George Enescu a oferit mai mult decât muzică și competiție. Mesajul ediției din acest an este Frumusețe în viață, iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea. Într-o lume bulversată, redusă la tăcere și la izolare de pandemie, am creat un model de reziliență pornind de la nevoia de frumusețe în viață, indispensabilă umanității noastre.

Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, și este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România. Concursul are patru secțiuni – vioară, violoncel, pian și compoziție – și situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competițiilor de muzică clasică.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenimente

Pericolele consumului de droguri și rolul relației părinte – copil, temele principale ale conferinței internaționale ALEG, de la Cluj-Napoca

Published

on

Pe 18 aprilie, de la ora 17:30, va avea loc, la Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, conferința internațională ”ALEG”. În cadrul acestui eveniment, părintele Constantin Necula va discuta cu Nicoleta Amariei, consilier în adicții, și dr. Florin Lucian Mărghitaș, medic specialist în medicină psihosomatică despre pericolele consumului de droguri, lupta continuă cu nevoia și cererea de droguri și importanța unei relații puternice între copii și părinți. Conferința este organizată de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Asociația Internațională a Polițiștilor și Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș”. Moderatorul conferinței va fi fosta jurnalistă și comunicator al proiectului ALEG, Anca Dinu.

Participarea este gratuită, dar este necesară rezervarea prealabilă a unui loc, prin completarea acestui formular https://forms.gle/BSHWwGJnqdg7QzBk7.

Substanțele interzise reprezintă, cu siguranță, un subiect intens dezbătut în societate, din cauza efectelor pe care le produc dar și a existenței unei “oferte”, din păcate, accesibile. Sunt afectate tot mai multe persoane, însă cei mai afectați sunt adolescenții și tinerii. Substanțele cu efect psihoactiv trec de bariera de sânge a creierului și alterează rațiunea consumatorului, având ca rezultat modificări la nivelul proceselor psihice și ale comportamentului, generând dependență fizică și psihică. Familia și anturajul adolescenților reprezintă cei mai importanți factori care pot influența decisiv decizia de a consuma sau nu astfel de substanțe. Este, așadar, îngrijorător din orice perspectivă ai privi lucrurile, iar lupta noastră, a adulților, părinți sau specialiști, este continuă și îndârjită pentru binele copiilor noștri”, declară șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Chestor de poliție Mihai RUS.

Peste tot în lume autoritățile se confruntă cu efectele traficului și consumului de droguri. Implicarea Asociației Internaționale a Polițiștilor în organizarea acestui eveniment este încă o dovadă a importanței acordată subiectului prevenirii traficului și consumului de droguri. Ne bucurăm de prezența prietenilor noștri polițiști din Spania, Polonia, Suedia, Germania, Croația, Cipru, Grecia și Olanda, delegații cu care vom dezbate modele de bune practici pe tematică. IPA – cea mai mare organizaţie de prietenie a poliţiştilor din întreaga lume – a fost creată la 1 ianuarie 1950. De atunci, motto-ul său „Servo per amikeco” (“Servicii prin prietenie” – în limba esperanto) a câştigat, în peste cinci decenii de existenţă, mai mulţi aderenţi decât şi-ar fi putut cineva imagina. Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor a fost înfiinţată din iniţiativa unui ofiţer de poliţie din Lincolnshire – Anglia, Arthur Troop, care a dorit să creeze astfel un canal pentru prietenia între poliţiştii de pretutindeni şi cooperarea internaţională.” , declară președintele IPA Regiunea 1 Cluj, doamna Elena-Maria SZEKELY.

Advertisement

Personalități marcante vor discuta despre pericolele consumului de droguri și importanța relațiilor dintre membrii familiei

Părintele Constantin Necula este unul dintre cei mai îndrăgiți și cunoscuți preoți ortodocși din România. În timpul numeroaselor prelegeri, conferințe, articole și interviuri pe care le-a acordat, părintele Necula a vorbit cu deschidere și sinceritate despre religie și etică, dar și despre provocările cu care ne confruntăm fiecare dintre noi în viața de zi cu zi.

Nicoleta Amariei este consilier în adicții, coordonator clinic la Programul Sf. Dimitrie din cadrul Asociației Filantropice Medical Creștine „Christiana” din Cluj unde lucrează cu tinerii care se recuperează după adicții, indiferent de natura lor.

Florin Mărghitaș este medic specialist în medicină psihosomatică, psiholog principal specializat în terapie psihodinamică și coordonator al compartimentului adicții din cadrul unei clinici private de recuperare medicină psihosomatică, din Cluj-Napoca, unde se îmbină medicina tradiţională cu cea alternativă.

ALEG este programul de conștientizare a riscurilor asociate consumului de stupefiante și substanțe interzise lansat la Cluj-Napoca în toamna anului trecut și are rol de informare a tinerilor referitor la riscurile asociate consumului de stupefiante. Conferința organizată în cadrul programului se adresează părinților, consilierilor școlari, cadrelor didactice, polițiștilor și altor specialiști în domeniu.

Advertisement

Continue Reading

Evenimente

Romanian Design Week lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!

Published

on

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!. Se pot înscrie în circuit organizații locale care desfășoară evenimente ce aduc efervescența creativă pe străzile Bucureștiului în timpul festivalului, în perioada 24 mai – 2 iunie. Apelul este deschis până pe 25 martie, inclusiv, aici.

Romanian Design Week redesenează anual harta orașului alături de zeci de business-uri și creativi independenți, în programul RDW Design GO. Împreună, galerii, studiouri, cafenele, institute culturale, showroom-uri, ateliere, magazine și multe alte business-uri și organizații cultural-creative creionează noi trasee și obiective în oraș, propun teme de gândire și creează experiențe pentru public.

Evenimentele propuse în cadrul apelului deschis până pe 25 martie pot fi expoziții, open doors, sesiuni de discuții, tururi ghidate, lansări de produse, workshops sau acțiuni care abordează teme de design și inovație, arhitectură, sustenabilitate sau răspund într-un mod original temei UNLOCK THE CITY ­– tema oficială Romanian Design Week 2024.

Tema UNLOCK THE CITY,  aleasă pentru cea de-a 12-a ediție Romanian Design Week, invită bucureștenii să exploreze specificul creativ al orașului, să descopere proiecte de design inedite și abordări multisicplinare, dar și să contribuie la definirea unor spații de dialog, demonstrând astfel importanța proceselor de imaginare colectivă și de co-creare a unui oraș mai prietenos.

Advertisement

RDW Design GO! reprezintă, așadar, circuitul de evenimente satelit din cadrul programului festivalului Romanian Design Week, prin intermediul căruia, an de an, proiecte și activități propuse de antreprenori și entități culturale transformă orașul într-o scenă a designului. Publicul își poate alege astfel propriile trasee prin oraș, (re)descoperind cartiere, locuri și idei.

Cu un program divers, RDW Design GO! devine o platformă de dialog și schimb multidisciplinar, atât pentru publicul larg, consumator de design, cât și pentru profesioniști, accentuând energia concentrată a orașului și bogăția creativă. 

Pentru a face parte din programul RDW Design GO!, aplicanții pot înscrie una sau mai multe inițiative până la data de 25 martie prin completarea formularului online, aici. Condițiile de participare pot fi consultate aici.

Mai multe detalii pe websiteFacebook și Instagram.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Gala Premiilor Radar de Media, ediția a XIII-a, 2024 – Valori Contemporane

Published

on

Ediția de vară a Premiilor Radar de Media de anul acesta, o ediție specială independentă de votul publicului, va avea loc în luna iulie la București, sub genericul „Valori Contemporane”. Comisia de Atestare a Calității, Performanței și Excelenței a celor mai prestigioase premii media românești, comisie prezidată de Claudiu Dumitrache, propune evidențierea cu lauri a celor mai reprezentative personalități contemporane, care și-au adus contribuția la promovarea, crearea, îmbunătățirea sau perpetuarea culturii, muzicii, literaturii, spiritualității, științei, medicinei, jurnalismului și antreprenoriatului de calitate în România ultimilor 20 de ani. Premiile speciale, denumite Myosotis, vor fi stabilite exclusiv prin votul comisiilor de specialitate.

Ediția a XIII-a, din luna iulie, va desemna personalități marcante ale secolului XXI, Omul Anului având să fie desemnat în cadrul galei de toamnă. Prin ediția specială din vară se vor celebra meritocrația, valorile autentice, creativitatea, abnegația, spiritul elitist românesc, măiestria și talentul unora dintre cele mai importante personalități, care au scris istorie în domeniu lor de activitate și care, incontestabil, au devenit deja parte a memoriei naționale.   

De-a lungul timpului, printre laureații Premiilor Radar de Media s-au numărat personalități, organisme, brand-uri sau afaceri și instituții private sau de stat, precum: Eugen Doga, Felicia Filip, Marius Bodochi, Constantin Dulcan, Vasile Bănescu, Daniel Jinga, Vlad Ciurea, Pr. Constantin Necula, Maia Morgenstern, Dan Negru, Andreea Esca, Cătălin Botezatu, Iuliana Marciuc, Connect-R, Andra, Delia, Smiley, Teo Trandafir, Horia Brenciu, Cristi Brancu, Adrian Artene, Marina Almășan, Mihai Morar, Mattyas, Paul Surugiu-Fuego, Loredana Groza, Cătălin Măruță, Societatea Română de Radiodifuziune, Televiziunea Română, Electrecord, Basilica, Agerpres, Hotel Cișmigiu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Trinitas Tv, Pro Tv, Prima Tv, Digi 24, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Teatrul Elisabeta, Sala Luceafărul, Catena, Rotary Cișmigiu, Consiliul Județean Ilfov, Balkon Resto Garden, OceanFish, National Geographic, Emax Real Estate Dubai, Cinemaraton, Domeniile Cuza etc.  

Gala Premiilor Radar de Media este organizată de Myosotis Media Group, în parteneriat cu GMR Media și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, sub egida publicației Radar de Media, fondată de jurnalistul Dorin Huntai în anul 2009.

Advertisement

Din Comisia de Atestare a Calității, Performanței și Excelenței a ediției a XIII-a a Premiilor Radar de Media – „Valori Contemporane” fac parte: Felicia Filip (președinte de onoare), Claudiu Dumitrache (președinte), Raluca Mihaela GăinăGeorge CoandăSorin StanciuAndrei ZincăDoina DabijaPărintele Nicolae (Aurelian) IftimiuTeodora MarinDorin Huntai și Andrei Drăgulinescu.

Continue Reading