Connect with us

Evenimente

TIFF 2022: Debuturi impresionante și filme aplaudate la Cannes, Veneția și San Sebastián, în Zilele Filmului Românesc

Published

on

Noile voci ale cinematografiei autohtone câștigă teren la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). 9 dintre cele 12 lungmetraje prezentate anul acesta în competiția dedicată filmelor românești sunt semnate de regizori aflați la debut, multe dintre ele fiind deja aplaudate și premiate de juriile marilor festivaluri internaționale. Cinefilii sunt invitați să le descopere, în premieră, la Cluj-Napoca, în secțiunea Zilele Filmului Românesc, alături de 18  noi scurtmetraje.

Două dintre producțiile care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania se regăsesc și în Competiția ZFR. Balaur, debutul lui Octav Chelaru, spune povestea unei tinere profesoare de religie care se aventurează într-o relație extraconjugală cu unul dintre elevii săi, iar Emanuel Pârvu revine în Zilele Filmului Românesc cu o dramă despre vinovăție și responsabilitate. Prezentat în premieră la San Sebastián, Marocco ne atrage într-un lanț complex de evenimente cu consecințe tragice, în ciuda bunelor intenții ale tuturor celor implicați.

Singurul documentar prezent atât în ZFR cât și în secțiunea What’s Up, Doc?, devenită competitivă de la  această ediție, este experimentul hibrid Pentru mine tu ești Ceaușescu regizat de Sebastian Mihăilescu și premiat la festivalurile de profil Doclisboa și Ji.hlava. În el, un grup de tineri participă la un casting pentru un film despre anii de tinerețe ai fostului dictator și intră pe nesimțite în jocul reconstituirii istorice.

Prezentat la TIFF 2022 imediat după proiecția oficială de la Cannes, unde a fost selecționat în secțiunea Un Certain RegardMetronom, debutul regizorului Alex Belc, evocă România anilor ‘70 și mecanismele de represiune ale Securității printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare.

Advertisement

Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii sunt protagoniștii din Om Câine, debutul regizorului Ștefan Constantinescu, un noir despre un bărbat care se întoarce în țară doar pentru a-și confirma bănuielile legate de infidelitatea soției. Totul se petrece pe fundalul restricțiilor de circulație internațională provocate de contextul pandemic. Același Bogdan Dumitrache reapare în rolul unui regizor care se confruntă cu pierderea fiicei sale în filmul-mozaic Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric, semnat de Gabriel Achim și lansat la Festivalul Black Nights de la Tallinn.

Lista premierelor naționale e întregită de filmul independent Anul pierdut 1986, debutul în regie al Ligiei Ciornei, în care o femeie este constrânsă de mama sa să facă o întrerupere de sarcină, de teamă că dezastrul de la Cernobîl va afecta dezvoltarea viitorului născut.

În premieră mondială la Cluj va putea fi văzut noul film scris și regizat de Florin Piersic Jr., Nimic despre dragoste, o dramă provocatoare despre infidelitățile care distrug prietenii și căsnicii, dar și debutul indie al lui Victor Canache cu Capra cu trei iezi, dezvoltat după scurtmetrajul omonim din 2019. Adaptat după extrem de populara poveste a lui Ion Creangă, din care păstrează inspirat violența grafică din momentele-cheie, filmul îi are în distribuție pe Maia Morgenstern și Marius Bodochi.

Trei dintre filmele autohtone care au fost deja distribuite pe ecrane vor fi reluate în cadrul ZFR: Crai nou urmărește călătoria psihologică a unei fete care încearcă să fugă în capitală pentru a urma studii superioare, lăsând în urmă agresiunile din sânul familiei ei disfuncționale. Debutul în regie al actriței Alina Grigore, cunoscută pentru rolurile din Ilegitim sau Din dragoste cu cele mai bune intenții, ambele semnate de Adrian Sitaru, a fost distins cu Marele Premiu la San Sebastián. Premii superlative a câștigat și Imaculat, debutul tandemului Monica Stan și George Chiper-Lillemark, proiectat în premieră mondială în secțiunea Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneția. E o poveste despre inocența pierdută, care descrie tribulațiile unei tinere internată într-o clinică de dezintoxicare. Tot la Veneția a fost lansată și cea de-a doua parte a trilogiei lui Bogdan George Apetri, începută cu Neidentificat (Premiul FIPRESCI la TIFF 2021). Miracol e un policier psihologic filmat tot în Piatra Neamț (orașul natal al cineastului), cu Emanuel Pârvu și Ioana Bugarin, remarcabilă în rolul unei măicuțe care cade pradă unui incident nefast.

Cea mai recentă extravaganță animată concepută de Anca Damian, Insula, va beneficia de o proiecție specială în Zilele Filmului Românesc, după un impresionant parcurs festivalier internațional început la Rotterdam și Goteborg. Mustind de inventivitate și culoare, comedia suprarealistă inspirată de piesa lui Gellu Naum reinterpretează povestea lui Robinson Crusoe transformând-o într-o fabulă muzicală politică și poetică.

Advertisement

Selecția Zilelor Filmului Românesc e întregită de 18 scurtmetraje, cele mai multe dintre ele aflându-se la prima întâlnire cu publicul: Plastic Semiotic (r. Radu Jude), Același vis (r. Vlad Petri), Spre casă (r. Horațiu Curuțiu), Eu și sora mea (r. Theodor Ioniță), Cori și Willi (r. Tudor Pojoni), Fragmentări (r. Miruna Minculescu), Cum se întinde un nor spre altul (r. Iulian Daniel Popa), Mon Ami (r. Carina-Gabriela Dașoveanu), Maria T. (r. Maria Drăgoi), Stille Post (r. Brigitta Kanyaro), Aurică, viață de câine (r. Mihai Dragolea), Triplex Confinium (r. Maria Bălănean), Moștenirea (r. Marian Fărcuț), Planuri de Vacanță (r. Alexandru Mironescu), Pune-te în locul meu (r. Laura Baron), Viață de clovn (r. Ioachim Stroe), Dislocat (r. Gabriel Sandu), Extravaganzia mare, blat subțire, sos iute (r. Andrei Redinciuc).

Filmele din Competiția ZFR vor putea fi urmărite la TIFF 2022 în baza abonamentelor TIFF Card, disponibile deja online, în ediție limitată, pe platforma Eventbook. Programul complet al acestei ediții va fi disponibil în curând, pe platforma festivalului și în aplicația TIFF Official App.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artiști

Corul Național Madrigal, turneu impresionant în Perú, cu mai multe premiere

Published

on

  • Timp de 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, s-a aflat în Republica Perú, în cadrul primului turneu în America de Sud din istoria ansamblului.
  • Corul Madrigal a concertat la Ambasada României la Lima și la Congresul Republicii Perú, unde a fost premiat pentru contribuția sa la cultura universală.
  • Cele trei concerte extraordinare din Lima, Cusco și Aguas Calientes au adus un record de peste 2.500 de spectatori.
  • În cadrul unui eveniment extraordinar ce a avut loc la Congresul Republicii peruane, a fost lansat cel mai nou proiect discografic Madrigal: „Imnurile naționale ale țărilor din America de Sud”.
  • Cu ocazia turneului, Madrigal devine primul cor din lume care a înregistrat o producție media în celebrul sit arheologic de la Machu Picchu.

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a susținut între 10 și 20 martie un turneu care a cuprins 7 evenimente distincte, în Republica Perú. Turneul a marcat 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024.

De-a lungul vieții mele  am văzut multe evenimente culturale, însă puține m-au emoționat așa cum a făcut-o cel din seara aceasta. Nu doar vocile, costumele, magnifica conducere muzicală și  eleganța dirijoarei m-au impresionat, ci și faptul că au avut delicatețea de a cânta o versiune splendidă a imnului național și trei piese emblematice pentru poporul peruan. A fost, realmente, o noapte fantastică! Contigo Peru este un cântec ce unește toți peruanii. Este un fel de imn al unirii, iar corul l-a cântat frumos și cu profunzime. I-am observat în timp ce cântau și am văzut că transmiteau  o energie fantastică prin inimile lor. Nu puteam primi un cadou mai frumos în această seară!”, a declarat la finalul spectacolului de la Lima, Ministrul de Externe al Republicii Perú, E. S. Domnul Javier González-Olaechea.

„Peste 27.000 de kilometri parcurși, 10 zile petrecute în Peru, un repertoriu în premieră, 7 evenimente susținute la Lima, Cusco, Aguas Calientes și Machu Picchu, 3.700 metri de diferență de nivel, 12 imnuri lansate, câteva mii de spectatori tranformați în fani ai României și foarte multă emoție. Prima experiență a Madrigalului în America Latină a stat sub semnul descoperirilor și a inaugurat o veritabilă punte culturală între România și Perú! Mulțumim Ambasadei României în Perú și Excelenței Sale, doamna Camelia Ion-Radu pentru invitație și organizare și, totodată, Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român pentru sprijinul necondiționat acordat.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal

Diplomație culturală

Cei 85 de ani de relații diplomatice româno – peruane și preluarea de către Ambasada României la Lima a președinției Festivalului Francofoniei Perú 2024 au fost sărbătoriți printr-un demers de diplomație culturală la cel mai înalt nivel. Corul Madrigal a susținut un recital la Ambasada României în prezența Corpului diplomatic acreditat la Lima, unde a și lansat în premieră versiunea Madrigal a popularei piese „Contigo Perú”, semnată de Augusto Polo Campos, în aranjamentul muzical realizat special de compozitorul român Grigore Cudalbu. De asemenea, Madrigal a fost invitat în Congresul Republicii Perú, unde a susținut un recital în fața reprezenaților naționali ai celui mai mare for politic peruan – vicepreședinți, congresmani, ambasadori. În acest context, Corul Madrigal a lansat produsul discografic „Imnurile naționale ale țărilor Americii de Sud”, o premieră sud-americană. Totodată, ansamblul a fost onorat cu Premiul Congresului, însoțit de trofeul și declarația de curtoazie diplomatică „Fie ca acest cor să continue să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare și fie ca muzica sa să continue să rezoneze în inimile tuturor celor care au privilegiul de a o asculta.”

Advertisement

Trei concerte extraordinare și 2.500 de spectatori

Turneul a inclus trei Concerte Extraordinare „Música Mágica Del Madrigal” dedicate publicului peruan: în grandioasa Catedrală din Cusco – la 3.400 de metri altitudine, cea mai mare la care a cântat ansamblul până acum, la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de situl Machu Picchu, precum și la Teatro Municipal de Lima, o bijuterie arhitectonică a capitalei peruane, unde a fost aplaudat cu ovații de peste 1.300 de spectatori. La Lima, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, i-a avut ca invitați pe muzicienii din popularul ansamblu KOTOSH, cu care a cântat o lucrare contemporană remarcabilă a muzicii sud-americane – „Misa Criolla”, compusă de Ariel Ramírez și interpretată de Madrigal, dirijat de Marin Constantin, pentru prima dată în 1975 la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premieră mondială pentru muzica corală

Turneul Madrigal în Peru a adus și o premieră mondială pentru un cor național – o producție media în celebrul site UNESCO Macchu Picchu. Corul Madrigal a filmat în „orașul pierdut al incașilor” al doilea episod al proiectului „Muzică contemporană românească în spații antice universale” / „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, pe muzica semnată de compozitorul român Dariu Pop. Noul videoclip va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024, în cadrul evenimentului „Festival Madrigal la Satu Mare”.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost lansat de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Videoclipul a fost filmat în situl dacic Sarmizegetusa Regia, având ca fundal sonor lucrarea lui Corneliu Cezar, interpretată de ansamblu.

Advertisement

Continue Reading

Evenimente

Corul Madrigal la Machu Picchu, premieră mondială în orașul pierdut al incașilor

Published

on

Pe 15 martie 2024, Corul Madrigal a filmat un videoclip în vestigiile citadelei sacre Machu Picchu din Munții Anzi, o premieră mondială pentru muzica corală.

Aflat pentru prima dată în turneu în America de Sud, cu recitaluri și concerte în Lima, Cusco și Aguas Caliente, echipa Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a organizat  filmarea episodului al doilea a seriei „Muzică contemporană românească în spații antice contemporane” la 2.400 de metri altitudine, la Machu Picchu, unul dintre cele mai frumoase și misterioase spații străvechi ale lumii.

Noul videoclip „Machu Picchu – Suita corală din Țara Oașului”, ce are la bază lucrarea semnată de compozitorul român Dariu Pop în interpretarea Corului Madrigal, va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie 2024.

Primul episod al seriei, „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți” a fost filmat în situl dacic din Munții Oaș și a fost lansat pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale și este disponibil AICI

Advertisement

Considerat „orașul pierdut al incașilor”, Machu Picchu face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1983, fiind considerat „o capodoperă absolută a arhitecturii și un testimoniu unic al civilizației Inca„.

Turneul Madrigal în Perú este organizat la invitația Ambasadei României în Republica Perú, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român.

Continue Reading

Evenimente

Nominalizările la Premiile Gopo 2024

Published

on

Boss (r.Bogdan Mirică), Libertate (r. Tudor Giurgiu.), MMXX (r. Cristi Puiu), Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude) și Spre nord (r. Mihai Mincan) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj. Performanțele cineaștilor români vor fi recompensate în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

32 de lungmetraje românești lansate în cinematografe sau pe platforme de streaming în 2023 s-au regăsit pe lista propusă pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film.

Cele mai nominalizate filme de anul acesta sunt Libertate (14 nominalizări), Spre nord (13 nominalizări), Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (11 nominalizări), Boss (9 nominalizări), MMXX (6 nominalizări) și Visul (6 nominalizări). La categoria Cea mai bună regie sunt nominalizați Bogdan Mirică pentru filmul BOSSTudor Giurgiu pentru filmul LibertateCristi Puiu pentru filmul MMXXRadu Jude pentru Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii și Mihai Mincan pentru Spre Nord.

Pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal concurează Diana Gheorghian (Dark Ages), Adelaida Perjoiu și Bianca Cuculici pentru rolurile din lungmetrajul MMXXIlinca Manolache (Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii) și Cătălina Moga (Tigru), în timp ce pentru Cel mai bun actor într-un rol principal concurează Laurențiu Bănescu (BOSS), Alex Calangiu (Libertate), Niko Becker și Soliman Cruz pentru rolurile din filmul Spre Nord și Vlad Logigan (Visul).

Advertisement

Cum să fiu mort dacă-s viu? (r. Ilinca Călugăreanu ), De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin (r. Carla Maria Teaha,), Între revoluții (r. Vlad Petr), Doamna Buică (r. Eugene Buică), Pocalul. Despre fii și fiice (r. Cătălina Tesar, Dana Bunescu) și Vulturii din Țaga, (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu) vor concura anul acesta pentru titlul de Cel mai bun film documentar.

De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin (r. Carla Maria Teaha), Doamna Buică (r. Eugen Buică), Pocalul. Despre fii și fiice (r. Cătălina Tesar), Spre nord (r. Mihai Mincan) și Tigru (r. Andrei Tănase) sunt lungmetrajele care concurează pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de debut. 

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă aici:  https://premiilegopo.ro/stiri/nominalizari-premiile-gopo-2024

Începând cu acest an, Premiile Gopo vor avea două jurii de preselecție, unul pentru categoria lungmetrajelor și cel de-al doilea pentru categoriile documentar și scurtmetraj. Juriul de preselecție, care a stabilit nominalizările pentru lungmetraje este alcătuit, ca și până acum, din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. Printre jurații de anul acesta se află criticii de film Cristina Corciovescu, Mihai Fulger și Valerian Sava, regizoarele Ruxandra Ghițescu și Ioana Uricaru, actrița Ofelia Popii, directorul de imagine Tudor Lucaciu, monteuza Melania Oproiu, designerul de costume Oana Păunescu, producătoarea Gabriela Suciu și compozitorul Cristian Lolea. Din juriul de documentare și scurtmetraje fac parte 5 profesioniști din industrie, aceștia fiind criticii de film Andrei Rus și Ramona Aristide, regizorul Radu Ciorniciuc, scenarista Andreea Vălean și editorul Dan Nanoveanu.

După anunţul nominalizărilor, peste 700 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2023, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de  firma de audit şi consultanţă PWC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.
Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Centrului Naţional al CinematografieiBabel Communications, Dacin Sara și Ministerul Culturii.

Advertisement

Continue Reading