Connect with us

Evenimente

O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: Rețeaua Jane

Published

on

Rețeaua Jane, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Până pe 26 iunie, câteva dintre cele mai așteptate filme ale anului – comedii savuroase, titluri multi-premiate și povești inspirate din fapte reale, vor rula în aer liber, seară de seară, pe ecranul gigantic din Piața Unirii Open Air. Ultima seară este rezervată filmului  Competiția Oficială/ Official Competitionregizat de Mariano Cohn și Gastón Duprat, cu Penélope Cruz și Antonio Banderas în rolurile principale.

Biletele pentru Deschiderea Oficială TIFF 2022 și pentru primele filme din Piața Unirii Open Air au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro

Nominalizată în 2016 la Oscar pentru scenariul filmului Carol (r. Todd Haynes), Phyllis Nagy a debutat în regie la ediția din acest an a Festivalului de la Sundance cu Rețeaua Jane/ Call Jane. Filmul, cu Elizabeth Banks în rolul principal, spune povestea unei femei care duce o viață liniștită alături de soțul și fiica ei într-o suburbie americană. Totul până când o sarcină nedorită riscă să îi pună în pericol sănătatea. Este anul 1968, iar în Chicago avorturile sunt încă ilegale. Încercarea ei de a găsi o cale de ieşire din această situaţie imposibilă o va face să descopere The Janes, o organizaţie clandestină formată exclusiv din femei, care îi va schimba viața pentru totdeauna. Filmul se va vedea la TIFF în premieră în România și va fi ulterior distribuit de Transilvania Film.

Distins recent cu șapte premii César, printre care și Cel mai bun film, Iluzii pierdute/ Illusions perdues, noua producție semnată de regizorul francez Xavier Giannoli, adaptează flamboaiant capodopera lui Balzac, găsind în ea neașteptate rapeluri la contemporaneitate. Ascensiunea și decăderea tânărului poet Lucien de Rubempré, interpretat magnetic de Benjamin Voisin (protagonistul din Vara lui ’85 al lui Francois Ozon), e redată în ritm de carusel, cu extraordinară atenție la detaliile de epocă și o distribuție fenomenală, în care figurează și regizorul Xavier Dolan.

Advertisement
Iluzii pierdute/ Illusions perdues

În premieră națională se va vedea în Piața Unirii Open Air Metronom, debutul regizorului Alexandru Belc, inclus în Selecția Oficială de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard. Filmul evocă România anilor ’70 și mecanismele de represiune ale Securității printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare. Vlad Ivanov și Mihai Călin completează o distribuție de tineri actori, în care excelează, în rolul principal, Mara Bugarin, sora actriței Ioana Bugarin.

Legendarul actor Gérard Depardieu revine pe marele ecran în Maigret, cel mai nou film al multi-premiatului regizor Patrice Leconte. Spectatorii vor avea ocazia să-l urmărească într-un rol care-i vine mănușă, cel al comisarului Maigret, personaj iconic creat de romancierul Georges Simenon, care anchetează cazul misterios al unei crime care a îngrozit Parisul. Tot din Franța ajunge la TIFF Stejarul/ La chene (r. Laurent Charbonnier, Michel Seydoux), o bijuterie cinematografică inclusă în programul ediției special pentru iubitorii documentarelor despre natură. Filmul prezentat în premieră la Berlinală urmărește, de-a lungul celor patru anotimpuri, traiul în comun al tuturor animalelor, păsărilor și insectelor care și-au găsit adăpost în jurul unui stejar.

Căpitanul Volkonogov a scăpat/ Captain Volkonogov Escaped (r. Nataşa Merkulova, Alexei Ciupov) a făcut furori în Competiția Oficială a Festivalului de la Veneția, cu povestea unui agent din URSS-ul anilor ‘30, care decide să evadeze din sistemul represiv din care face parte, ajungând în scurt timp să fie vânat chiar de colegii săi.  Tot pentru amatorii de suspans, TIFF aduce în Piața Unirii Open Air și Fuga din Mogadishu/ Escape From Mogadishu (r. Ryoo Seung-wan), un thriller politic bazat pe întâmplări reale din vremea războiului civil din Somalia care a forțat personalul Ambasadelor Coreei de Nord și de Sud să facă o alianță temporară pentru a scăpa de violențele protestatarilor.

Căpitanul Volkonogov a scăpat/ Captain Volkonogov Escaped (r. Nataşa Merkulova, Alexei Ciupov)

Fanii filmelor de groază vor savura Cut!/ Coupez! aka Final Cut, prezentat anul acesta în deschiderea oficială a Festivalului de la Cannes. Acțiunea comediei franceze în regia lui Michel Hazanavicius (premiat cu Oscar pentru The Artist) se petrece pe platourile de filmare ale unui horror low-budget, unde turnajul este întrerupt de o invazie zombie adevărată. În faţa camerei, totul decurge natural, dar în spatele ei, echipa încearcă cu disperare să-și salveze munca și viața.

După ce i-a cucerit pe fanii festivalului la una dintre primele ediții TIFF cu irezistibila comedie Aislados, regizorul spaniol David Marqués și actorul Eric Frances revin la Cluj cu savurosul Clubul șomerilor/ The Unemployment Club, despre un grup de prieteni care nu ratează nicio dimineață la bar, acolo unde-și petrec timpul criticând cu poftă orice și pe oricine, în timp ce savurează câteva halbe de bere. Cei patru au un lucru în comun: sunt toţi şomeri. Toţi, cu excepţia unuia…

În ultima zi de festival, cinefilii sunt invitați să urmărească în aer liber, în inima orașului, Competiția oficială/ Official Competition, aplaudat la festivalurile de la Veneția și San Sebastián. Cea mai recentă producție a duo-ului regizoral argentinian Mariano Cohn și Gastón Duprat le va oferi spectatorilor șansa de a-i revedea pe marele ecran pe Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez, într-o comedie sofisticată și obraznică despre cinema, orgolii artistice și jocuri de putere.

Advertisement

Evenimente

Weekend cu ritmuri de jazz și relaxare într-un cadru inedit. POP-UP JAZZ CLUB a debutat cu concerte în pepiniera Iulius

Published

on

Într-un spațiu inedit, amenajat în pepiniera Iulius din complexul USAMV Borhanci, pasionații de jazz și iubitorii de muzică au fost martorii unei experiențe muzicale intime în acest weekend, în cadrul  Pop-up Jazz Club (PJC). Cu o atmosferă relaxantă și o vreme perfectă sâmbătă, și o continuare plină de pasiune în ciuda ploii de duminică, evenimentul a reușit să ofere un farmec aparte concertelor care au deschis cel de-al doilea sezon al labelului de evenimente.

Prima zi i-a avut ca protagoniști pe Văzduh (DJ Set) și pe Moonlight Breakfast, cu un setup de picnic, cu pături și stat pe iarbă. Cea de-a doua zi i-a avut invitați  pe Andrei Petrache Trio și Luiza Zan Trio, cu un set-up de mese așezate sub cort.

Fiecare eveniment a avut o capacitate limitată la 250 de persoane, iar participarea a fost gratuită și posibilă prin rezervarea în prealabil a locului prin intermediul platformei iabilet.ro.

”După o vară marcată doar de evenimente cu mii de participanți, este foarte fain și intim să organizezi concerte la care participă câteva sute de persoane. Parcă simți că te cunoști cu toți participanții. Locația de desfășurare a fost foarte frumoasă și a avut o energie specială, iar cu toată sinceritatea, ploaia de duminică a făcut și mai speciale concertele lui Andrei Petrache și Luiza Zan. Mai facem!” a declarat Roxana Tarko, manager de proiect.

Pop-up Jazz Club este recentul proiect al celor de la Jazz in the Park prin care spații atipice din oraș sunt transformate în cluburi temporare de jazz. Primul sezon a avut loc în 2022. Anul acesta, în cadrul celei de-a doua ediții, echipa Jazz in the Park își propune să realizeze cel puțin 3 evenimente, deopotrivă în spații în aer liber și acoperite. Accesul la unele concerte se va face pe bază de rezervare de loc, în timp ce la altele, accesul va fi pe bază de bilet.

Advertisement

Pentru anul acesta, organizatorii au mai anunțat concertul Brass Against, care va avea loc la Zazen, în data de 15 Noiembrie, dar mai pregătesc și alte evenimente care vor fi anunțate în curând.

Pop-up Jazz Club este un eveniment Fapte și este finanțat și sprijinit de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Continue Reading

Evenimente

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), din nou la Oradea, cu un program complex

Published

on

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cel mai important eveniment cinematografic din România, va oferi cinefililor orădeni, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, un program bogat cu 30 de filme, noi sau clasice, trei seri de film în aer liber şi trei cine-concerte.

Potrivit programului celei de a şasea ediţii organizate la Oradea, afişat pe https://tiff.eventbook.ro/, la câteva dintre proiecţii vor fi prezenţi şi membri ai echipei artistice.

Maratonul cinematografic va avea loc în patru locaţii culturale din oraş, anume filmele se vor putea viziona la Teatrul de stat Regina Maria, la Filarmonica de stat şi în Sala Transilvania.

Cele trei cine-concerte vor avea loc în Sinagoga Sion (centru multicultual): “Ultima noapte” (acompaniament muzical live Wingman Jazz Trio), Aventurile prinţului Achmed (acompaniament muzical live Danaga) şi Manasse (acompaniament muzical live Volekh Quartet).

Advertisement

Atât filmele cât şi cine-concertele vor avea intrare pe bază de bilete.

Cele trei filme în aer liber vor putea fi vizionate gratuit în Piaţa Unirii, anume: “E pericoloso sporgersi”, “Visul” şi “Casablanca”.

TIFF Oradea va demara oficial vineri, 29 septembrie, la Teatrul de Stat cu proiecţia în avanpremieră naţională a filmului Crima este a mea/ Mon Crime (r. Francois Ozon).

Spectatorii prezenţi pentru prima dată la o Gală de deschidere vor fi întâmpinaţi pe muzica cvartetului orădean “Espressione”, care, inspirat de atmosfera filmului din deschidere, va face o introducere muzicală în Parisul Interbelic. Cvartetul “Espressione” a fost înfiinţat în anul 2014 de Costin Eva – vioara I, Szabo Eva – vioara a II-a, Anca Cristea – violă, Ichim Beata – violoncel şi abordează genuri muzicale variate: muzică clasică, cafe-concert, muzică de film şi jazz.

Printre avanpremierele deja confirmate se numără şi “Libertate”, noul film al regizorului Tudor Giurgiu inspirat din fapte reale petrecute în timpul Revoluţiei din 1989, câştigător al Premiului Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă (CICAE) la Festivalul de la Sarajevo şi câştigător al Premiului pentru Cel mai Popular Film Românesc din festival la TIFF 2023. Proiecţia va avea loc în prezenţa echipei filmului, fiind urmată de o sesiune de Q&A. Din distribuţia filmului fac parte: Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Alex Calangiu, Dan Bordeianu şi Andi Vasluianu.

Advertisement

Cine-concertul Manasse este, de asemenea, unul dintre evenimentele confirmate la această ediţie. Potrivit comunicatului remis de organizatori, filmul, regizat de Jean Mihail, după piesa de teatru a lui Ronetti-Roman, are ca temă intoleranţa religioasă pe fundalul unei poveşti de dragoste între un român şi o evreică.

Se anunţă un weekend cu filme premiate la Oscar, iar printre titlurile confirmate în programul acestei ediţii se află drama “Tár” (r. Todd Field), despre cariera dirijoarei Lydia Tár, interpretată magistral de Cate Blanchett, rol pentru care a obţinut Premiul pentru Cea mai bună actriţă la Veneţia în 2022, la Premiile BAFTA în 2023 şi la Globurile de Aur.

Organizatorii au anunţat că din programul complex al acestei ediţii nu vor lipsi avanpremierele cinematografice autohtone. Câştigător al premiului pentru debut la TIFF.22 şi selecţionat la Sarajevo şi Rotterdam, “Tigru”, filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, cu Paul Ipate, Alex Velea, Cătălina Moga şi Elvira Deatcu, se va vedea în avanpremieră.

Documentarul “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, în regia Carlei Teaha şi documentarul “Cazul inginerului Ursu” (r. Liviu Tofan, Şerban Georgescu) vor fi proiectate tot în avanpremieră, în ultimul weekend din septembrie.

În acest an, selecţia va cuprinde titluri remarcabile din cinematografia maghiară care au strălucit la marile festivaluri în ultimii ani, alături de filme din secţiunea EducaTIFF, care aduc poveşti potrivite pentru toată familia.

Programul complet al ediţiei şi biletele sunt disponibile pe https://tiff.eventbook.ro/. Preţul biletelor este, în general, de 15 sau 20 de lei.

Advertisement

Cea de-a şasea a ediţie TIFF Oradea este organizată de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Co-organizator: Primăria Municipiului Oradea, prin Visit Oradea – Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune. Evenimentul are loc cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Consiliului Judeţean Bihor şi Manifest pentru Oradea. 

Continue Reading

Evenimente

Al doilea sezon de POP-UP JAZZ CLUB se pregătește de debut la Cluj-Napoca

Published

on

Pop-up Jazz Club, recentul proiect al celor de la Jazz in the Park, prin care transformă spații atipice din oraș în cluburi temporare de jazz, revine cu un nou sezon la Cluj-Napoca! În 2023, echipa Jazz in the Park își propune să realizeze cel puțin 3 evenimente, deopotrivă în spații în aer liber și acoperite. Accesul la unele concerte se va face pe bază de rezervare de loc, în timp ce la altele, accesul va fi pe bază de bilet.

”Proiectul Pop-up Jazz Club are multiple întrebuințări pentru noi. Pe de o parte, prin el atragem atenția asupra lipsei de spații de concerte din România, deosebit de importante în industria muzicală. În prezent, există poate un club de jazz în țară „pur sânge”, iar majoritatea artiștilor nu au contexte de exprimare suficiente. Pe de altă parte, ne-am dorit să ne creăm un label de concerte, care să ne permită într-un mod creativ să organizăm concerte punctuale în timpul anului”, în afara umbrelei festivalului Jazz in the Park, a spus Alin Vaida, directorul Fapte, organizator al seriei PJC.

Primele evenimente vor avea loc în 23 și 24 septembrie în intervalul orar 17:00 – 22:00, la pepiniera Iulius Group – o „pădure” idilică, unde cresc rădăcini pentru 610 arbori maturi și arbuști, aduși pentru aclimatizare la condițiile din Cluj –  din complexul USAMV Borhanci. Aici, organizatorii își propun un concept dual, în care fiecare zi va avea un decor și o stare diferite:

  • Prima zi îi va avea ca protagoniști pe Văzduh (DJ Set) și pe Moonlight Breakfast, iar setup-ul propus va fi unul de picnic, cu pături și stat pe iarbă;
  • Cea de-a doua zi îi va avea invitați  pe Andrei Petrache Trio și Luiza Zan Trio, iar setup-ul va fi așezat la mese, într-un decor verde și natural.

”Ne dorim ca Pop-up Jazz Club la pepinieră să fie un eveniment care îmbină conceptul proiectului, acela de a crea un club temporar de jazz în spații neconvenționale, cu conectarea la natură, prin loc și muzică. Am ales să îmbinăm povestea arborilor aflați acum în aclimatizare, cu un set-up diferit în cele 2 zile de eveniment. Astfel, în prima zi vom avea concept de picnic, cu pături și un vibe familiar, iar a doua zi va fi cu mese și locuri de șezut, pentru a crea o atmosferă cât mai personală”, a declarat Roxana Tarko, manager de proiect.

Fiecare eveniment va avea o capacitate limitată la 250 de persoane, iar participarea va fi posibilă prin rezervare de loc prin intermediul platformei iabilet.ro. Odată ajunși la complexul USAMV (str. Horticultorilor nr. 5), participanții vor fi duși cu microbuze la locația efectivă de desfășurare a evenimentului, aflată la 5 minute distanță. Află mai multe detalii pe pagina Pop-up Jazz Club.

Advertisement

Pentru anul acesta, organizatorii au mai anunțat concertul Brass Against, care va avea loc la Zazen, în data de 15 Noiembrie, dar mai pregătesc și alte evenimente care vor fi anunțate în curând.

Pop-up Jazz Club este un eveniment Fapte și este finanțat și sprijinit de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Parteneri: Iulius Group, USAMV.

Advertisement
Continue Reading