Connect with us

Diverse

Fonduri europene de peste 100 milioane euro pentru participarea activă a femeilor în economie, din 2024

Published

on

Foto. newhavenbiz.com

În România, gradul de ocupare al femeilor pe piața muncii este de aproape 54%, arată datele INS din 2023. Disparitatea de gen rămâne, deci, înrădăcinată, la nivel de țară. Autoritățile anunță că în curând vor fi lansate programe de coeziune socială cu fonduri europene de peste 100 milioane euro. În acest context, Asociația Solidaritate și Egalitate a creat o campanie de informare publică, prin care femeile sunt încurajate să iasă în față, să vorbească public despre realizările lor și să devină parte dintr-o expoziție uriașă intitulată #wearehalf.

„În România, peste 40% dintre femei nu sunt angajate, conform INS. Dacă ele ar participa activ în economie, dacă ar fi încurajate să lucreze, cu toții am avea o societate mai solidă, iar fenomenele de violență ar scădea drastic. Aceasta este provocarea și ne dorim să convingem cât mai mulți bărbați în funcții de decizie că nu este doar o problemă cu care ne confruntăm noi femeile, ci mai degrabă o problemă cu care afectează întreaga societate. Campania #WeareHalf a început cu o expoziție eveniment, care a circulat prin mai multe orașe, cu portrete de femei cu reușite remarcabile în ciuda inechității. Ne dorim să o extindem în toată țara, printr-o caravană, pentru ca mesajele și instrumentele, pe care le punem la dispoziție, să ajungă la cât mai multe femei”, a declarat Mihaela Raluca Tudor, fondatoare a Asociației Solidaritate și Egalitate și CEO Tudor Communications.

Asociația Solidaritate și Egalitate a lansat oficial campania „Nominalizează o Femeie Extraordinară”, din cadrul mișcării sociale #WeAreHalf, la sediul Ambasadei Suediei, cu susținerea Excelenței Sale Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România.

Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România: „Ne bucurăm să găzduim astăzi această campanie și câteva dintre portretele unor femei extraordinare care se remarcă în diverse domenii de activitate. Un lucru minunat care s-a întâmplat în acest an a fost câștigarea premiului Nobel pentru Științe Economice de către o profesoară de la Universitatea Harvard. Claudia Goldin a realizat un studiu despre inegalitățile de gen existente pe piața muncii. Acum mai trebuie doar să punem în practică obiectivele de egalitate de gen, dar pentru asta suntem azi aici. Să ne susținem reciproc pentru a le transforma în realitate.”

Fonduri europene pentru egalitatea de gen

România și-a propus un cadru strategic coerent și cuprinzător în domeniul egalității de șanse și al violenței în familie. Acesta a fost aprobat la nivel de Guvern, în decembrie 2022, și în baza sa, Comisia Europeană a decis să acorde fonduri substanțiale pentru promovarea implicării femeilor în societate.

Teodora Elena Preoteasa, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Investiții și Proiecte Europene: „România a decis să aloce fonduri pentru dezvoltarea femeilor prin intermediul unor programe de coeziune socială. Aceste politici conțin măsuri dedicate pentru creșterea participării femeilor pe piața muncii, prin promovarea egalității de șanse și a respectării echilibrului dintre viața profesională și viața privată. Femeile sunt susținute să se angajeze, să își crească copiii, în paralel, sunt sprijinite să se reintegreze pe piața muncii și chiar să pornească sau să își accelereze afacerile. Bugetul total alocat se ridică la peste 100 milioane euro din fonduri europene”.

Elena Gaspar Ion este președinta Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), singura femeie din România cu o poziție de conducere din domeniu. Activitatea ei are în vedere protecția mediului, respectiv colectarea deșeurilor de tip baterii.
Din septembrie 2023, SNRB a devenit membru în board-ul EUCOBAT (Asociația Europeană a Sistemelor Naționale de Colectare a Bateriilor), iar Elena este singura femeie care face parte din acest consiliu director și prima din Europa Centrală și de Est – „Într-un domeniu care este ocupat majoritar de bărbați, o femeie trebuie să fie de două ori mai bună ca să poată să-și afirme punctul de vedere. Iubesc ceea ce fac în domeniul industriei durabile și cred că o natură protejată și echilibrată este legată de protecția drepturilor femeilor. La urma urmei, Mama Natură este și ea femeie!”.

„Chiar dacă nu am ajuns la anvergura țărilor după al căror nivel de calitate a vieții tânjim, știu că aceasta e direcția corectă. Pentru că asta fac de mai bine de 25 de ani și văd transformarea. Aspirăm la atitudinea, educația și prosperitatea țărilor exemplu, dar uităm să corelăm aceste realități cu reprezentarea femeilor în parlament și în instituțiile decizionale. Egalitatea de gen este un exercițiu civic pe care trebuie să îl practicăm cât mai des ca să ajungă să ne intre în reflex. Copiii noștri deja au antrenament, iar asta ne confirmă că e direcția corectă. Asta presupune responsabilitate, conștiință personală și vigilență. Multă vigilență”, spune și Daniela Palade Teodorescu, jurnalistă, membră fondatoare Asociația Solidaritate și Egalitate, coordonatoarea publicației online FeminismForReal.com.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat, ONG-urilor și Asociațiilor care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor, persoane publice și jurnaliști.

Lansări

Prima imunoterapie cu administrare subcutanata disponibilă acum pacienților cu cancer din România

Published

on

Pacienţii care suferă de cancer au acum acces la prima imunoterapie oncologică cu administrare subcutanată disponibilă pe piaţa din România. Această imunoterapie este aprobată în România pentru tratamentul mai multor tipuri de cancer precum: cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC), cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), cancerul de ficat (HCC), cancerul de vezică urinară (CU) şi cancerul de sân triplu negativ (TNBC), fie sub formă de monoterapie, fie în combinaţie cu alte tratamente. Soluţia terapeutică este dezvoltată de către compania Roche şi este disponibilă pacienţilor în regim compensat integral, atât sub forma de administrare intravenoasă cât şi cu administrare subcutanată.

Imunoterapia oncologică acționează prin întărirea sistemul imunitar, care poate astfel lupta mai eficient împotriva cancerului. Medicamentele biologice împotriva cancerului, precum imunoterapia oncologică, sunt administrate de regulă prin perfuzie intravenoasă la spital. Acest proces poate dura de la 30 de minute la câteva ore, în funcție de cât de bine este tolerat medicamentul și dacă sunt necesare mai multe medicamente (de exemplu, un regim de tratament combinat). În cazul administrării subcutanate, medicamentul este injectat sub piele în aproximativ 7 minute, de către o asistentă sau un medic, într-un cabinet, clinică sau centru de terapie. Astfel, substanţele active pătrund în ţesutul adipos subcutanat şi sunt absorbite rapid în fluxul sanguin.

Această inovaţie a modului de administrare a medicamentelor poate reduce presiunea asupra centrelor de perfuzie, permițând tratarea unui număr mai mare de pacienți și reducerea costurilor totale per pacient. De asemenea, administrarea subcutanată se poate face în cadrul unei clinici de îngrijire primară mai aproape de domiciliul pacienților, eliminând nevoia deplasării către centrele mari de tratament. Compania Roche are în portofoliul său patru tratamente împotriva cancerului cu administrare subcutanată, toate fiind acum disponibile pacienților din România.

”Modul de administrare subcutanat al medicamentelor oncologice reprezintă o inovație binevenită care complementează foarte bine metoda clasică de administrare intravenoasă. Pentru pacienții cu vene afectate din experiența anterioară a chimioterapiei, tratamentul subcutanat poate oferi o cale de administrare mai confortabilă. Pe de altă parte, administrarea subcutanată a medicației, oferă pacienților noștri mult mai multă libertate, aceștia petrecând mult mai puțin timp în unitatea spitalicească, și desigur, oferă personalului medical oportunitatea de a avea în îngrijire mult mai mulți pacienți în același interval de timp.  Fiecare pacient are o experiență de tratament diferită și este important să avem mai multe opțiuni la dispoziție pentru ca pacienții să poată face alegerea cea mai potrivită pentru ei cu privire la modul și locația unde să-și primească tratamentul”, a declarat Dr. Amedeia Niţă, medic primar oncologie medicală, Spitalul Municipal Ploieşti.

Advertisement

Opțiunile diferite de administrare a tratamentului ar putea ajuta la reducerea impactului tratamentului pentru cancer asupra vieții de zi cu zi a pacienților și a aparținătorilor. Această imunoterapie cu administrare subcutanată este aprobată pentru utilizare în peste 45 de țări de pe glob. 

Continue Reading

Evenimente

Atlete de top din Kenya și Etiopia atacă recordurile în cursa feminină de la Brașov Running Festival

Published

on

În mai puțin de două săptămâni, competiția tRUNsylvania International 10K de la Brașov se pregătește să ofere, pentru al patrulea an consecutiv, un spectacol de proporții iubitorilor atletismului mondial feminin. Sportive precum Lemlem Hailu, originară din Etiopia, Grace Loibach Nawowuna sau Janeth Chepngetich, din Kenya, vor performa la cursa-vedetă tRUNsylvania International 10K, în fruntea unui pluton impresionant de peste 30 de sportive de elită.

Cursa de 10 km dedicată elitelor mondiale feminine a cunoscut, încă din 2022, rezultate remarcabile în cadrul competiției, recordul feminin al traseului din Brașov fiind deținut de alergătoarea de origine kenyană Sheila Kiprotich, care a alergat 30:07 în 2022. De asemenea, la ediția din 2023, cursa feminină dedicată elitelor mondiale a înregistrat rezultate care confirmă rapiditatea traseului din cartierul Coresi, organizatorii așteptându-se, în weekend-ul 21-22 septembrie, la doborârea de recorduri.

Avem un traseu de tip circuit, cu o lungime a buclei de 3.494 m, foarte rapid, conceput special pentru a permite timpi rapizi și pentru a oferi fanilor oportunitatea de a fi aproape de acțiune, să trăiască emoții unice în timp ce urmăresc îndeaproape atleții de talie mondială, la noi acasă. Având în vedere plutonul de atlete care se vor alinia la start, sunt încrezător că vom asista la performanțe care vor influența clasamentele mondiale all-time”, a declarat Daniel Santa, directorul Brașov Running Festival.

Ce sportive de elită se vor remarca la cursa 10K Feminin

Advertisement

Deși, până în acest moment al carierei, nu a concurat prea mult pe șosea, Lemlem Hailu – Campioana Mondială Indoor din 2022, la proba de 3000m – este așteptată să atace recordul de traseu la Brașov. Fără să dețină în palmares performanțe notabile pe șosea, Lemlem a reușit, totuși, să coboare sub 30 de minute pe 10.000m pistă, demonstrând calități care o recomandă pentru un rezultat mare. 

Grace Loibach Nawowuna, în vârstă de doar 20 de ani, a cunoscut, de asemenea, o ascensiune remarcabilă în 2023, clasându-se pe locul patru la Campionatele Mondiale de Cros și înregistrând un timp de 29:47,42 în proba de 10.000 m pe pistă, devenind a treia cea mai rapidă alergătoare a anului la această probă. Aceasta și-a menținut forma excelentă și în 2024, câștigând două curse de 10 km de nivel înalt la Lille, Franța, și Boulder, SUA, la începutul acestui an.

Plutonul de elită feminin, atent selectat de organizatori, include și două atlete kenyene, Janeth Chepngetich și Loice Chemnung, care au alergat sub 30 de minute pe 10 km pe șosea în acest an. Acestea sunt cele mai rapide sportive din competiție, ocupând locurile șase și nouă în clasamentul mondial din 2024 pentru această probă. În plus, alte cinci atlete, printre care și Loibach Nawowuna, au înregistrat recorduri personale sub 31 de minute la 10 km.

România va fi reprezentată, la rândul ei, de Stella Rutto, atletă naturalizată în 2021, în încercarea de a-și doborî recordul personal de 32:04. În industrie va exista un mare interes și pentru performanța etiopiencei de 20 de ani, Godu Mulat Tekle, recenta câștigătoare a semimaratonului de la Berlin, cu un timp de 66:53.

Atletele de top (cu recordurile personale pe 10 km) confirmate la tRUNsylvania International 10K, la feminin:

Advertisement

Janeth Chepngetich (KEN): 29:55

Loice Chemnung (KEN): 29:57

Grace Loibach Nawowuna (KEN): 30:27 (29:47.42 10,000m)

Yeshanesh Asmarech Anley (ETH): 30:31 (downhill)

Christine Njoki (KEN): 30:37

Advertisement

Nelvin Jepkemboi (KEN): 30:41

Judy Kemboi (KEN): 30:48

Lemlem Hailu (ETH): 31:23 (29:59.15 10,000m)

Daisy Jepkemei (KAZ): 31:39 (30:52.43 10,000m)

Gladys Kwamboka (KEN): 31:54

Advertisement

Lili Anna Vindics-Tóth (HUN): 31:54

Stella Rutto (ROU): 32:04

Lemlem Nibret Alemu (ETH): 32:20

Godu Mulat Tekle (ETH): 32:40 (66:53 1/2 marathon)

Pentru al doilea an consecutiv, competiția va organiza și cursa de o milă „European Road Mile”, destinată atleților profesioniști europeni, ce va avea loc cu o zi înainte, pe 21 septembrie, în cartierul Coresi.

Advertisement

În prima zi a competiției vor avea loc și cursele pentru juniori și copii, de 800 m, 1.200 m și 3.000 m, iar în cea de-a doua zi vor avea loc cursele pentru amatori, de 5 și 10 KM, cursa în fotolii rulante, respectiv campionatul național de 10K cu cei mai buni atleți români la start. Înscrierile se realizează pe site-ul evenimentului: brasovrun.ro.

Atleții profesioniști români (sportivi legitimați) care doresc să participe în cursele de elită (tRUNsylvania International 10K și European Road Mile) sunt rugați să trimită o solicitare la elite@brasovrun.ro.

Cursele tRUNsylvania International 10K și European Road Mile vor fi transmise în direct pe canalul de YouTube al Brașov Running Festival, care poate fi accesat aici.

Lista completă a atletelor de elită pentru cursa feminină tRUNsylvania 10K va fi publicată săptămâna viitoare.

Mai multe detelii despre cum s-a desfășurat Brașov Running Festival 2023 puteți găsi aici: https://www.facebook.com/BrasovRunningFestival/videos/917087160200937  

Advertisement

***

Despre Brașov Running Festival

Brașov Running Festival este cel mai important eveniment atletic din calendarul World Athletics, din S-E Europei. Competiția, organizată în Brașov, începând cu 2021, cuprinde o cursă anuală de alergare pe șosea de 10 km, acreditată World Athletics Elite Label, intitulată „tRUNsylvania International 10K”. Dincolo de aceasta, festivalul alergării include și o multitudine de alte curse destinate amatorilor, copiilor, dar și profesioniștilor.

Cursele se desfășoară pe o buclă cu o lungime de 3.494 m, folosind aceeași linie de sosire, dar având puncte de plecare ce variază în funcție de lungimea etapei. În 2023, Brașov Running Festival a organizat, de asemenea, în premieră, cursa de o milă – „European Road Mile”,în cadrul căreia au concurat peste 20 de atleți europeni din țări precum Turcia, Irlanda, Olanda, Italia, Austria, Grecia, Bulgaria.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Începe Festivalul de Artă și Cultură Cartfest! Șase zile de artă și cultură cu zeci de evenimente, concerte și spectacole de teatru, în Cristian (Brașov)

Published

on

În perioada 10-15 septembrie, la Cristian are loc cea de-a VIII-a ediție Cartfest. Șase zile de artă și cultură cu zeci de evenimente, concerte și spectacole de teatru, peste 100 de artiști, dar și un târg al artizanilor. Acestea sunt doar câteva dintre activitățile cuprinse în programul ediției cu numărul 8.

Evenimentul se va desfășura în punctele cheie ale comunei Cristian: Sala Mare și curtea acesteia, Biserica Evanghelică Fortificată, Școala Generală, Piaţeta Centrală și Dealul Bisericuței.

“La 10 ani de la prima ediție, deloc întâmplător, cartfest o să fie cu, despre și din prietenie. Așa a demarat festivalul și tot așa a continuat. A pornit printre prieteni și pentru prieteni. A crescut an de an împreună cu oamenii lui: public fidel, voluntari inimoși, parteneri implicați și organizatori devotați. Am ales culoarea roz pentru a reprezenta această ediţie, rozul fiind simbolul blândeţii, iubirii, dar şi expresia artei şi culturii”, transmit organizatorii.

Cartfest este mai mult decât un simplu festival. Este o stare care se simte, care se trăiește şi un punct de întâlnire pentru iubitorii de artă stradală, muzică, teatru şi carte. Accesul la majoritatea evenimentelor este gratuit, în limita locurilor disponibile, garantând astfel o participare largă. “Totuși, anul acesta ne dorim să oferim mai mult, iar pentru asta avem nevoie în schimb să primim susţinerea comunităţii”, afirmă organizatorii. Așadar, în mod simbolic, anumite momente artistice necesită sprijinul publicului, acestea fiind:

Advertisement
  • Spectacolul de teatru „Moş Nichifor”, regia Alexandru Dabija, distribuţia: Marcel Iureş şi Ruxandra Maniu, o producţie Teatrul Act
  • Spectacolul de teatru „Domnişoara Iulia”, regia Andrei şi Andreea Grosu, distribuţia: Dana Rogoz, Richard Bovnoczki, Mihaela Trofimov, o producţie unteatru şi Caleido
  • Spectacolul „Alifantis şi Mălăele” și concertul Tania Turtureanu
  • Concertul Vama

Biletele se pot achiziţiona de pe iabilet.ro, aici.

6 zile de festival, 30 de evenimente, peste 100 de artiști, concerte, teatru, activităţi educative pentru oameni mari şi oameni mici, ateliere de caligrafie şi teatru, dezbateri, artă stradală, târg al artizanilor şi alte momente culturale numai bune pentru minte şi suflet.

Evenimentul este organizat de Asociația cartfest, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov, Ministerului Culturii, Primăriei şi Consiliul Local Cristian și Cos2000.

Mai multe detalii legate de program găsiți pe www.cartfest.ro

Continue Reading