Connect with us

Diverse

Fonduri europene de peste 100 milioane euro pentru participarea activă a femeilor în economie, din 2024

Published

on

Foto. newhavenbiz.com

În România, gradul de ocupare al femeilor pe piața muncii este de aproape 54%, arată datele INS din 2023. Disparitatea de gen rămâne, deci, înrădăcinată, la nivel de țară. Autoritățile anunță că în curând vor fi lansate programe de coeziune socială cu fonduri europene de peste 100 milioane euro. În acest context, Asociația Solidaritate și Egalitate a creat o campanie de informare publică, prin care femeile sunt încurajate să iasă în față, să vorbească public despre realizările lor și să devină parte dintr-o expoziție uriașă intitulată #wearehalf.

„În România, peste 40% dintre femei nu sunt angajate, conform INS. Dacă ele ar participa activ în economie, dacă ar fi încurajate să lucreze, cu toții am avea o societate mai solidă, iar fenomenele de violență ar scădea drastic. Aceasta este provocarea și ne dorim să convingem cât mai mulți bărbați în funcții de decizie că nu este doar o problemă cu care ne confruntăm noi femeile, ci mai degrabă o problemă cu care afectează întreaga societate. Campania #WeareHalf a început cu o expoziție eveniment, care a circulat prin mai multe orașe, cu portrete de femei cu reușite remarcabile în ciuda inechității. Ne dorim să o extindem în toată țara, printr-o caravană, pentru ca mesajele și instrumentele, pe care le punem la dispoziție, să ajungă la cât mai multe femei”, a declarat Mihaela Raluca Tudor, fondatoare a Asociației Solidaritate și Egalitate și CEO Tudor Communications.

Asociația Solidaritate și Egalitate a lansat oficial campania „Nominalizează o Femeie Extraordinară”, din cadrul mișcării sociale #WeAreHalf, la sediul Ambasadei Suediei, cu susținerea Excelenței Sale Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România.

Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România: „Ne bucurăm să găzduim astăzi această campanie și câteva dintre portretele unor femei extraordinare care se remarcă în diverse domenii de activitate. Un lucru minunat care s-a întâmplat în acest an a fost câștigarea premiului Nobel pentru Științe Economice de către o profesoară de la Universitatea Harvard. Claudia Goldin a realizat un studiu despre inegalitățile de gen existente pe piața muncii. Acum mai trebuie doar să punem în practică obiectivele de egalitate de gen, dar pentru asta suntem azi aici. Să ne susținem reciproc pentru a le transforma în realitate.”

Fonduri europene pentru egalitatea de gen

România și-a propus un cadru strategic coerent și cuprinzător în domeniul egalității de șanse și al violenței în familie. Acesta a fost aprobat la nivel de Guvern, în decembrie 2022, și în baza sa, Comisia Europeană a decis să acorde fonduri substanțiale pentru promovarea implicării femeilor în societate.

Teodora Elena Preoteasa, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Investiții și Proiecte Europene: „România a decis să aloce fonduri pentru dezvoltarea femeilor prin intermediul unor programe de coeziune socială. Aceste politici conțin măsuri dedicate pentru creșterea participării femeilor pe piața muncii, prin promovarea egalității de șanse și a respectării echilibrului dintre viața profesională și viața privată. Femeile sunt susținute să se angajeze, să își crească copiii, în paralel, sunt sprijinite să se reintegreze pe piața muncii și chiar să pornească sau să își accelereze afacerile. Bugetul total alocat se ridică la peste 100 milioane euro din fonduri europene”.

Elena Gaspar Ion este președinta Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), singura femeie din România cu o poziție de conducere din domeniu. Activitatea ei are în vedere protecția mediului, respectiv colectarea deșeurilor de tip baterii.
Din septembrie 2023, SNRB a devenit membru în board-ul EUCOBAT (Asociația Europeană a Sistemelor Naționale de Colectare a Bateriilor), iar Elena este singura femeie care face parte din acest consiliu director și prima din Europa Centrală și de Est – „Într-un domeniu care este ocupat majoritar de bărbați, o femeie trebuie să fie de două ori mai bună ca să poată să-și afirme punctul de vedere. Iubesc ceea ce fac în domeniul industriei durabile și cred că o natură protejată și echilibrată este legată de protecția drepturilor femeilor. La urma urmei, Mama Natură este și ea femeie!”.

„Chiar dacă nu am ajuns la anvergura țărilor după al căror nivel de calitate a vieții tânjim, știu că aceasta e direcția corectă. Pentru că asta fac de mai bine de 25 de ani și văd transformarea. Aspirăm la atitudinea, educația și prosperitatea țărilor exemplu, dar uităm să corelăm aceste realități cu reprezentarea femeilor în parlament și în instituțiile decizionale. Egalitatea de gen este un exercițiu civic pe care trebuie să îl practicăm cât mai des ca să ajungă să ne intre în reflex. Copiii noștri deja au antrenament, iar asta ne confirmă că e direcția corectă. Asta presupune responsabilitate, conștiință personală și vigilență. Multă vigilență”, spune și Daniela Palade Teodorescu, jurnalistă, membră fondatoare Asociația Solidaritate și Egalitate, coordonatoarea publicației online FeminismForReal.com.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat, ONG-urilor și Asociațiilor care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor, persoane publice și jurnaliști.

Lansări

Dora Gaitanovici lansează EP-ul „Pas Cu Pas”

Published

on

Unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte muzicale actuale, Dora Gaitanovici, lansează un material despre frumusețea evoluției.

„Pas Cu Pas”, Dora Gaitanovici se apropie de lansarea unui nou material. După o călătorie muzicală prin universul albumului de succes „Descântec”, una dintre cele mai proaspete trupe de rock din țară începe un nou drum, o nouă poveste despre evoluție, perseverență, dezlegarea de conexiuni toxice și portretizarea unei noi viziuni despre muzică. Cele trei piese de pe EP vor fi lansate individual, în cascadă, prima fiind scoasă pe 1 martie, al doilea single pe 22 martie, iar cel din urmă pe 12 aprilie. 

Totodată, trupa va pleca într-un turneu de promovare a acestui nou material, începând cu data de 2 martie, când vor cânta la Casa Tineretului din Timișoara, datorită FITT Timișoara.

Urmează să ajungă la: 

Advertisement
  • Bistrița, Soho Music Club – 8 martie
  • Cluj-Napoca, FORM Space – 9 martie
  • Iași, Underground Pub – 16 martie
  • București, Club Control – 10 aprilie

„Materialul «Pas Cu Pas» are dublă semnificație, pe deoparte este titlul uneia dintre piese, semnificând o adâncire involuntară în problemele unei relații nedorite, iar pe de altă parte este extrem de reprezentativ pentru momentul în care vine acest EP, chiar la trecerea dintre perioada de încercare a trupei și clădirea proiectului in funcție de viziunea și dorințele noastre, cu scopul de a aduce muzica noastră în viața oamenilor care simt la fel ca noi. Această trecere se face pas cu pas, cu multă atenție, iubire și determinare, iar EP-ul spune povestea acestei evoluții care poate fi numită foarte ușor «Procesul». Acest EP este diferit de albumul «Descântec» prin diversitatea pieselor. Ducând mai departe ideea de evoluție, «Pas Cu Pas» pune laolaltă compoziții muzicale mai vechi decât «Descântec», adică acelea care nu au ajuns să facă parte din album și cele care au fost scrise ulterior și care vorbesc ceva mai din interiorul vieților și experiențelor noastre”, au declarat membrii trupei Dora Gaitanovici, despre „Pas Cu Pas”.

Dora Gaitanovici este un proiect muzical tânăr, îndrăzneț și complex. După un episod devenit viral la DWMT și participarea la Eurovision, precum și lansarea unui album concept și turnee naționale, Dora Gaitanovici a reușit să impresioneze cu performance-uri electrizante la cele mai mari festivaluri din România, devenind conducătorii detașați ai noului val alternativ din țară. Sound-ul lor îmbină elemente alternative, progressive și modern rock, cu ușoare influențe folclorice. Vocea captivantă a Dorei, virtuozitatea chitarei lui Dante, armoniile lui Dani și groove-ul lui Codruț, împreună cu producțiile complexe și energia transmisă în fiecare live, definesc proiectul Dora Gaitanovici. Trupa urmează să lanseze EP-ul „Pas cu pas” în această primăvară. Toamna ne va aduce o serie de concerte „altfel” urmate de lansarea celui de-al doilea album.

Continue Reading

Performanță

Compozitorul Adrian Iorgulescu, premiul „Marin Constantin” la Gala „Madrigal 61″

Published

on

Premiul „Marin Constantin” a fost decernat anul acesta compozitorului, muzicianului și omului de cultură Adrian Iorgulescu, în cadrul unei ceremonii susținute în cadrul Galei „Madrigal 61”, desfășurată pe 27 februarie la Galeriile „Madrigal – Marin Constantin” de la Senatul României.

Premiul „Marin Constantin” 2024 i-a fost înmânat Prof. Univ. Adrian Iorgulescu de către Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, „pentru însemnata sa contribuție adusă culturii române, precum și pentru susținerea activității Corului Madrigal.”

Ceremonia de premiere a avut loc în cadrul evenimentului „Madrigal 61”, organizat cu prilejul Zilei Madrigalului – 27 februarie, care a inclus Gala și Concertul Extraordinar „Madrigal 61”, dirijat de Anna Ungureanu. Desfășurat anual în preajma datei de naștere a fondatorului Corului Madrigal, spectacolul de la Senatul României a fost dedicat memoriei lui Marin Constantin și celebrării celor 61 de ani de existență neîntreruptă ai ansamblului coral.

La aniversare au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, oficiali, parteneri, artiști și media, precum și foști membrii ai Corului Madrigal și copii din corurile Cantus Mundi.

Advertisement

Madrigaliștii alumni și copiii s-au alăturat Corului Madrigal pe scenă și au cântat împreună mai multe piese simbolice din repertoriului ansamblului, de la Imnul Cantus Mundi, compus de Ion Marin, până la imnul neoficial al tuturor membrilor Corului Madrigal, „Vezzosette nimphe e belle”, de Giovanni Gastoldi.

Anversarea Corului Madrigal a prilejuit și sărbătorirea celor 10 ani de la oficializarea la nivel guvernamental a Programului Național Cantus Mundi, precum și o nouă lansare de carte: „Interviuri – la 60 de ani de Madrigal”, semnată de Mădălin Guruianu. Volumul include dialogurile autorului realizate pe parcursul anului 2023 cu personalități apropiate de Corul Madrigal, conectate la viața artistică a ansamblului.

Născut pe 6 iulie 1951 în Bucureşti, Adrian Iorgulescu se numără printre acei muzicieni multivalenţi, care printr-o pregătire complexă în mai multe domenii, s-a distins atât pe plan creativ, cât şi pe plan teoretic, politic, pedagogic sau administrativ. A absolvit cursurile Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti și s-a perfecțional în compoziţie şi muzicologie la Academia „Santa Cecilia” din Roma. În prezent Adrian Iorgulescu este profesor universitar, conducător de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică şi preşedintele Asociaţiei pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA). A deţinut funcţia de preşedente al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România între anii 1992-2005 şi 2010-2022 și a ocupat funcţia de Ministru al Culturii şi Cultelor (2005 – 2008). Creaţia sa cuprinde opusuri din toate genurile muzicale – muzică simfonică, muzică de film, muzică de cameră etc. A semnat lucrări didactice și muzicologice, volume de poezie, eseuri, studii, articole publicate în presa de specialitate. A fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale precum premiul „George Enescu” al Academiei Române sau premiul de compoziţie al „World Music Celebration” – Louisville (S.U.A.). În 2022, a obținut Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru întreaga carieră artistică. Este membru corespondent al Academiei Române şi doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău (Republica Moldova).

Premiul Marin Constantin a fost instituit în anul 2018, ca omagiu adus legendarului fondator al ansamblului, Marin Constantin. Se acordă anual personalităților sau instituțiilor care conribuie semnificativ la viața culturală a României și care care se implică constant în dezvoltarea și promovarea artelor frumoase și a activității Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Premiul „Marin Constantin” este însoțit de de trofeul „Madrigal”, o creație originală a artistului Mihai Băcilă.

Advertisement
Continue Reading

Diverse

C.R.E.A.A.Ti.V, primul centru medico-educațional pentru tineri și adolescenți cu adicții, amenajat de Asociația Zi de Bine

Published

on

Primul Centru medico-educațional pentru tineri și adolescenți cu adicții, C.R.E.A.A.Ti.V., (Centrul de reabilitare și educație împotriva adicțiilor pentru adolescenți și tineri la Voila) amenajat de Asociația Zi de Bine, a fost inaugurat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina, la doar 100 km de București. Părinții și tutorii care au în îngrijire minori cu probleme de consum se pot adresa deja Spitalului Voila pentru ca aceștia să fie integrați în mod gratuit în programul C.R.E.A.A.Ti.V. care dispune de 24 de locuri.

În acest centru, minorii primesc nu doar tratament medicamentos, ci vor avea alături o echipă de psihologi și psihoterapeuți care va lucra cu ei în cadrul terapiilor de grup și individuale, pe o structură săptămânală și progresivă de abordare a unor teme, precum pofta de consum, situațiile de risc, recăderea, anxietatea, furia, plictiseala și luarea deciziilor. Perioada minimă de internare, care este și o condiție de acces în program, este de patru săptămâni. În tot acest timp, tinerii pacienți vor avea parte și de terapii complementare – art terapie, ergoterapie, activitate fizică – dar și de activități menite să producă o reconectare cu familia.

Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, printre puținii psihiatri din România cu specializare în prevenția și tratarea dependențelor, vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii specific acestui Centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private.

Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.

Advertisement

„Cu inimile pline de speranță, inaugurăm proiectul C.R.E.A.A.Ti.V, primul Centru dedicat minorilor cu adicții. Această inițiativă reprezintă un pas crucial în direcția oferirii de sprijin și îngrijire pentru tinerii care se luptă cu consumul de droguri. Ne-am concentrat pe crearea unui mediu intim și primitor, în care fiecare pacient să se simtă înțeles și susținut. Ne dorim ca acest loc să faciliteze procesul de vindecare”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Spațiul C.R.E.A.A.Ti.V este dezvoltat în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie Voila, ce se află la doar o oră distanță de București și include patru saloane cu băi proprii, cu un total de 24 locuri, două pentru băieți și două pentru fete.  De asemenea, au fost amenajate și spații în care au loc terapiile de suport. Centrul va oferi cazare pe termen lung, un loc sigur, modern și prietenos unde tinerii pacienți să aibă parte de toată susținerea de care au nevoie. Spitalul este amplasat într-un parc natural, cu acces la terenuri de sport, iar serviciile medicale sunt oferite 24/24 de ore prin camera de gardă a spitalului, ambulatoriile integrate funcționând de luni până vineri 8-15, iar cel de psihiatrie pediatrică oferă consultații și după amiaza. Pe perioada internării, minorii au în continuare acces la sistemul de educație, lecții cu profesori, printr-un parteneriat cu Școală Gimnazială Al. Ioan Cuza Câmpina.

„Constanța, Lugoj, Suceava, Baia Mare, Țăndărei, București, doar câteva din orașele dincolo de granița județului Prahova de unde primim solicitări pentru asistența și tratamentul adolescenților care consumă sau care sunt dependenți. Atunci când ești medic, îți dorești să răspunzi întotdeauna afirmativ solicitărilor de ajutor, iar cererea pe acest domeniu al dependențelor este în creștere, din cauze sociale și familiale, de micro si macro climat. Susținerea comunității prin crearea unui Centru care să ofere servicii specializate și profesioniste, în sistem rezidențial/spitalizare, pentru adolescenții cu dependențe, este un proiect ambițios care a devenit realitate prin parteneriatul cu Asociația Zi de Bine și Clinica Atelier Psy, prima specializată în abordarea și tratarea dependențelor la tineri, folosind resursele umane și locative pe care Spitalul Voila le deține”, a declarat Irina Minescu, medic primar psihiatrie pediatrică, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila.

În perioada 23-25 februarie, la Centrul Comunitar Zi de BINE a avut loc primul training, dintr-o serie de training-uri, în care profesioniștii se vor perfecționa împreună în domeniul adicțiilor. Temele de discuții au cuprins: modele teoretice privind abuzul de substanțe; calitățile profesionale și umane necesare unui profesionist în domeniul adicțiilor; tipuri de servicii în abordarea tulburărilor legate de consumul de substanțe; motivație și schimbare, introducere în tehnicile Interviului motivațional. Aceste demersuri de formare profesională se vor întinde pe tot parcursul acestui an, într-o cooperare spital – ambulator, Voila – București, susținute de Asociația Zi de BINE.

“La final, vom avea mai mult decât un mult așteptat și necesar centru rezidențial pentru tratamentul adicțiilor la minori – primul și singurul din țară, din păcate. La final vom avea un model de reformare și adaptare a marilor azile psihiatrice create la începutul secolului 20, la nevoile actuale de sănătate mintală ale populației și la standardele de îngrijire ale prezentului”, a spus Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut, specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor de substanțe în cadrul Clinicii Atelier Psy.

Advertisement

Profesioniștii din domeniul psihiatriei pediatrice avertizează asupra unei epidemii invizibile a consumului de etnobotanice, acestea fiind printre cele mai consumate droguri în România la ora actuală. Etnobotanicele sunt droguri care dau o adicție foarte puternică, având riscuri mari pentru sănătate. În acest context, în România nu exista niciun centru de tratament rezidențial de stat, unde un minor să poată fi internat și tratat pe o durată mai lungă, oferindu-i-se și ceea ce se cheamă servicii „post-cură”, astfel încât să aibă șanse reale de reabilitare.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține proiecte sociale în fiecare lună și  încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru acestea. Mecanismul de funcționare este unul simplu: la început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. Ulterior, la finalizarea proiectului, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Advertisement

Continue Reading