Connect with us

Diverse

Fonduri europene de peste 100 milioane euro pentru participarea activă a femeilor în economie, din 2024

Published

on

Foto. newhavenbiz.com

În România, gradul de ocupare al femeilor pe piața muncii este de aproape 54%, arată datele INS din 2023. Disparitatea de gen rămâne, deci, înrădăcinată, la nivel de țară. Autoritățile anunță că în curând vor fi lansate programe de coeziune socială cu fonduri europene de peste 100 milioane euro. În acest context, Asociația Solidaritate și Egalitate a creat o campanie de informare publică, prin care femeile sunt încurajate să iasă în față, să vorbească public despre realizările lor și să devină parte dintr-o expoziție uriașă intitulată #wearehalf.

„În România, peste 40% dintre femei nu sunt angajate, conform INS. Dacă ele ar participa activ în economie, dacă ar fi încurajate să lucreze, cu toții am avea o societate mai solidă, iar fenomenele de violență ar scădea drastic. Aceasta este provocarea și ne dorim să convingem cât mai mulți bărbați în funcții de decizie că nu este doar o problemă cu care ne confruntăm noi femeile, ci mai degrabă o problemă cu care afectează întreaga societate. Campania #WeareHalf a început cu o expoziție eveniment, care a circulat prin mai multe orașe, cu portrete de femei cu reușite remarcabile în ciuda inechității. Ne dorim să o extindem în toată țara, printr-o caravană, pentru ca mesajele și instrumentele, pe care le punem la dispoziție, să ajungă la cât mai multe femei”, a declarat Mihaela Raluca Tudor, fondatoare a Asociației Solidaritate și Egalitate și CEO Tudor Communications.

Asociația Solidaritate și Egalitate a lansat oficial campania „Nominalizează o Femeie Extraordinară”, din cadrul mișcării sociale #WeAreHalf, la sediul Ambasadei Suediei, cu susținerea Excelenței Sale Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România.

Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România: „Ne bucurăm să găzduim astăzi această campanie și câteva dintre portretele unor femei extraordinare care se remarcă în diverse domenii de activitate. Un lucru minunat care s-a întâmplat în acest an a fost câștigarea premiului Nobel pentru Științe Economice de către o profesoară de la Universitatea Harvard. Claudia Goldin a realizat un studiu despre inegalitățile de gen existente pe piața muncii. Acum mai trebuie doar să punem în practică obiectivele de egalitate de gen, dar pentru asta suntem azi aici. Să ne susținem reciproc pentru a le transforma în realitate.”

Fonduri europene pentru egalitatea de gen

România și-a propus un cadru strategic coerent și cuprinzător în domeniul egalității de șanse și al violenței în familie. Acesta a fost aprobat la nivel de Guvern, în decembrie 2022, și în baza sa, Comisia Europeană a decis să acorde fonduri substanțiale pentru promovarea implicării femeilor în societate.

Teodora Elena Preoteasa, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Investiții și Proiecte Europene: „România a decis să aloce fonduri pentru dezvoltarea femeilor prin intermediul unor programe de coeziune socială. Aceste politici conțin măsuri dedicate pentru creșterea participării femeilor pe piața muncii, prin promovarea egalității de șanse și a respectării echilibrului dintre viața profesională și viața privată. Femeile sunt susținute să se angajeze, să își crească copiii, în paralel, sunt sprijinite să se reintegreze pe piața muncii și chiar să pornească sau să își accelereze afacerile. Bugetul total alocat se ridică la peste 100 milioane euro din fonduri europene”.

Elena Gaspar Ion este președinta Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), singura femeie din România cu o poziție de conducere din domeniu. Activitatea ei are în vedere protecția mediului, respectiv colectarea deșeurilor de tip baterii.
Din septembrie 2023, SNRB a devenit membru în board-ul EUCOBAT (Asociația Europeană a Sistemelor Naționale de Colectare a Bateriilor), iar Elena este singura femeie care face parte din acest consiliu director și prima din Europa Centrală și de Est – „Într-un domeniu care este ocupat majoritar de bărbați, o femeie trebuie să fie de două ori mai bună ca să poată să-și afirme punctul de vedere. Iubesc ceea ce fac în domeniul industriei durabile și cred că o natură protejată și echilibrată este legată de protecția drepturilor femeilor. La urma urmei, Mama Natură este și ea femeie!”.

„Chiar dacă nu am ajuns la anvergura țărilor după al căror nivel de calitate a vieții tânjim, știu că aceasta e direcția corectă. Pentru că asta fac de mai bine de 25 de ani și văd transformarea. Aspirăm la atitudinea, educația și prosperitatea țărilor exemplu, dar uităm să corelăm aceste realități cu reprezentarea femeilor în parlament și în instituțiile decizionale. Egalitatea de gen este un exercițiu civic pe care trebuie să îl practicăm cât mai des ca să ajungă să ne intre în reflex. Copiii noștri deja au antrenament, iar asta ne confirmă că e direcția corectă. Asta presupune responsabilitate, conștiință personală și vigilență. Multă vigilență”, spune și Daniela Palade Teodorescu, jurnalistă, membră fondatoare Asociația Solidaritate și Egalitate, coordonatoarea publicației online FeminismForReal.com.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat, ONG-urilor și Asociațiilor care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor, persoane publice și jurnaliști.

Evenimente

Al treilea sezon al Film în Sat, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural debutează între 28 – 30 iunie la Rășinari, Sibiu

Published

on

Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Toma Cuzin, revine în 2024 cu un nou sezon de proiecții de filme românești și întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate cu acces gratuit. Localitatea în care debutează „Film în Sat” este Rășinari, în județul Sibiu, iar această primă ediție a festivalului va avea loc între 28 și 30 iunie, aducând locuitorilor din mediul rural trei zile de activități culturale și de invitați de seamă. După Rășinari, alte localități din țară se vor regăsi pe lista de evenimente a festivalului de artă.

„«Dacă eu pot, poți și tu» nu este un motto, este un fapt. O spun cu toată convingerea. Cultura m-a ajutat să-mi asum și să-mi depășesc condiția. Proiectul «Film în Sat» vine cu o şansă uriaşă pentru foarte mulţi copii și tineri din mediul rural: accesul la cultură,” spune Cuzin Toma, inițiatorul festivalului.

Cultura adună comunitatea, iar arta în toate formele ei va poposi în bătătură: filme, concerte, un spectacol de teatru și ateliere creative. Participanții vor avea oportunitatea de a-i cunoaște personal pe invitații festivalului, printre care se numără echipele filmelor de lungmetraj și scurtmetraj din program, actori de teatru și muzicieni apreciați, care vor participa la sesiuni de întrebări și răspunsuri și la întâlniri cu publicul.

La Rășinari se vor vedea două filme românești care au umplut sălile în ultimul an: vineri seară va fi proiectat „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, iar sâmbătă seară comedia „Visul”, în regia lui Cătălin Saizescu. Programul va fi completat și de o selecție de scurtmetraje românești. Pe scenă vor urca The Groovy Bastards, iar DJ Vasile va susține un jam session cu invitați. Festivalul va fi închis de spectacolul „Emigranții”, al Teatrului Mic din București, pe un text de Sławomir Mrożek, în regia lui Claudiu Istodor, cu Cuzin Toma și Tudor Istodor.

Advertisement

Sâmbătă, în prima parte a zilei, vor avea loc ateliere menite să contribuie la dezvoltarea creativității tinerilor și adulților din mediul rural prin artă, de la pictură la broderie și magie.

Programul complet al evenimentelor de la Rășinari este disponibil pe https://filminsat.ro/.

După succesul înregistrat de prima ediție, care a avut loc la Peștișani (Gorj) și Dolhasca (Suceava) în 2022, la care au participat peste 7000 de persoane, Film în Sat a revenit în 2023 cu 4 ediții, la Islaz (Teleorman), Cernătești (Dolj), Peștișani (Gorj) și Murighiol (Tulcea), aducând filmul și alte forme ale artei în fața unui public de peste 15.000 de persoane.

Evenimentele organizate sub conceptul „Film în sat” au pus 6 localități rurale pe harta turistic-culturală a României, iar comuna Peștișani, începând cu cea de-a doua ediție a festivalului, a fost declarată stațiune turistică.

Proiectul, organizat de Asociația Culturală „CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poți și tu”, își propune să aducă mai aproape de sufletul omului filmele românești, atât de apreciate la marile festivaluri internaționale, dar atât de rar văzute de publicul larg din țara noastră.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Școala de Vară FDVDR revine în 2024 cu o nouă ediție organizată de Fundația Dan Voiculescu

Published

on

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României lansează Școala de Vară FDVDR, ediția 2024. Această inițiativă este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani și se va desfășura pe perioada verii, oferindu-le o oportunitate unică de a învăța și de a se dezvolta.

Cursurile acoperă diverse domenii, de la științe și tehnologie, la arte și sport, toate fiind adaptate pentru a stimula curiozitatea și creativitatea copiilor. Cursurile sunt concepute pentru a fi interactive și captivante, încurajând copiii să se implice activ în procesul de învățare și să descopere noi pasiuni și interese.

În cadrul Școlii de Vară FDVDR copiii vor avea ocazia să își dezvolte abilitățile de comunicare și de lucru în echipă, interacționând cu alți copii de aceeași vârstă într-un cadru sigur și prietenos. Activitățile propuse stimulează gândirea creativă și inovativă, pregătindu-i pe copii pentru provocările viitorului. Toate activitățile sunt coordonate de profesori și specialiști calificați, asigurând un mediu sigur și atent pentru toți participanții.

Pentru a vă înscrie copilul la Școala de Vară FDVDR, Ediția 2024, puteți completa formularul de aici.

Advertisement

Continue Reading

Evenimente

Începe Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS 2024)

Published

on

Foto @ Jennifer Rohrbacher

Cel mai mare festival din Sibiu, Festivalul Internaţional de Teatru (FITS), începe vineri cu două premiere mondiale, de la Tim Robbins şi Pippo Delbono, deschiderea instalaţiei video Not Once: Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre şi un concert Holograf în Piaţa Mare, informează Agerpres.

„Mâine începe cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Ne aşteaptă peste 830 de evenimente pe parcursul a zece zile pline de teatru, dans, muzică, circ, expoziţii şi multe altele. Sunt aşteptaţi peste 5000 de artişti din 82 de ţări. Conform tradiţiei, FITS prezintă în perioada festivalului, care anul acesta are loc între 21 şi 30 iunie, FITSRecomandă – o rubrică informativă cu cele mai captivante spectacole ale zilei, astfel încât cei prezenţi la Sibiu să poată face cele mai potrivite şi inspirate alegeri. Astfel, 21 iunie, debutul festivalului, aduce în faţa publicului două premiere mondiale de la faimosul actor american Tim Robbins şi italianul Pippo Delbono, instalaţia video Not Once cu Mikhail Baryshnikov, de Jan Fabre, dar şi concertul Holograf gratuit în Piaţa Mare din Sibiu”, se arată în comunicatul de presă.

Cele două premiere mondiale din prima zi a FITS sunt: „Afrodita şi Eliberarea Lumii (Un vodevil muzical grecesc)” – o celebrare veselă a puterii de a ierta şi a tăriei inimii de a vindeca până şi cele mai profunde dintre discordii şi „Trezirea – Candoare şi poezie vizuală”, în care Pippo Delbono” revine la Sibiu cu un spectacol-confesiune de neuitat.

„Afrodita şi Eliberarea Lumii” este un spectacol de Tim Robbins, care va avea loc vineri, de la ora 21,00, la Sala Thalia.

Advertisement

„Tim Robbins, actor de renume mondial distins cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, revine la Sibiu cu un spectacol al trupei sale, The Actors’ Gang. Într-o lume hibridă aflată la intersecţia dintre teatrul clasic grecesc şi un spectacol de vodevil ţipător, liniştea unui cor grecesc este tulburată de o boală misterioasă, o metaforă a forţelor care dezbină societatea şi o strâng ca într-o menghină. În vâltoarea haosului, corul invocă zeii cerând disperaţi o intervenţie divină care să restabilească armonia. Cu o doză egală de serios şi ridicol, „Afrodita sau eliberarea lumii” este un comentariu tulburător asupra condiţiei umane şi o celebrare veselă a puterii de a ierta şi a tăriei inimii de a vindeca până şi cele mai profunde dintre discordii. „Compania The Actors’ Gang face ca teatrul să fie relevant pentru societate şi restaurează vechea idee a scenei ca spaţiu sacru comun, prezentând munca unor artişti de teatru inovatori – Golden Globes Association””, se arată în comunicat.

Preţul unui bilet la acest spectacol începe de la 70 de lei.

Spectacolul „Trezirea – Candoare şi poezie vizuală” va fi şi el prezentat în premieră mondială vineri, la FITS, de la ora 16,00, în Sala Faust. Acesta este un spectacol de Pippo Delbono.

„Pippo Delbono, artistul italian distins cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, revine cu un spectacol în premieră mondială; o coproducţie cu FITS şi TNRS.

„Există un soi de adormire la originea spectacolului „Trezirea”. Individuală şi colectivă. Adormirea omului care, la sfârşitul spectacolului precedent al lui Pippo Delbono, „Amore”, s-a dus să se întindă sub copacul uscat care, pe neaşteptat, se umpluse de flori. Iar omul rămânea acolo, absorbit de acel somn care ne-a lăsat înspăimântaţi şi tăcuţi. Somn din care acum simte nevoia să se trezească, excluzând posibilitatea de a se regăsi în faţa unei realităţi şi mai rele decât cea anterioară. Cea anterioară pandemiei care ne-a închis pe toţi în case. Anterioară războaielor izbucnite în pragul uşii noastre. Anterioară revenirii ideologiilor despre care credeam că aparţin trecutului.”Trezirea” este un spectacol despre multele căderi şi multele treziri, dedicat tuturor celor care au adormit şi apoi s-au trezit. Dar şi celor care încă nu s-au deşteptat. Cu aceeaşi candoare şi poezie vizuală, Pippo Delbono revine la Sibiu cu un spectacol-confesiune magistral. Incisiv, emoţionant, de neuitat”, se arată în comunicatul de presă.

Advertisement

Preţul unui bilet la acest spectacol începe de la 100 de lei.

O altă recomandare a zilei de vineri este „Not Once”, o instalaţie artistică semnată de Jan Fabre şi Mikhail Baryshnikov. Acest eveniment va avea loc de la ora 10,30 la Clubul Sportiv Şcolar Sibiu.

„Instalaţie cu film gândită şi realizată de artistul emblematic Jan Fabre în colaborare cu legendarul Mikhail Baryshnikov şi alături de Phil Griffin. „NOT ONCE” dezvăluie, prin intermediul a 11 încăperi imaginare dintr-o expoziţie fotografică, relaţia platonică dintre un subiect şi un fotograf care, timp de ani buni, a manipulat corpul subiectului şi l-a remodelat în diferite entităţi. Lucrarea multimedia explorează relaţia dintre artist, munca şi viaţa sa, publicul său şi, în cele din urmă, echilibrul dintre a da şi a primi, dintre dependenţă şi independenţă. O instalaţie artistică menită să îţi taie răsuflarea care poartă semnătura a doi artişti incontestabili ai lumii. Jan Fabre şi Mikhail Baryshnikov creează o experienţă unică”, precizează organizatorii FITS.

Preţul unui bilet la acest spectacol începe de la 40 de lei.

Prima zi de festival înseamnă peste 15 ţări, care prezintă 13 spectacole captivante, două premiere mondiale, şase spectacole outdoor gratuite, un spectacol difuzat online. Cel mai ieftin bilet din prima zi costă 30 lei.

Advertisement

Continue Reading