Connect with us

Evenimente

Celula de Artă inaugurează cea de-a cincea locație – Salonul permanent de la Palatul Bragadiru

Published

on

Galeria neconvențională Celula de Artă continuă cucerirea de teritorii în care să faciliteze evadarea lucrărilor de artă din spațiul clasic de consum, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje. Cea de-a cincea Celulă de Artă în care se multiplică acest organism curajos și experimentalist este salonul permanent de la Palatul Bragadiru, pus la dispoziție grație sprijinului oferit de Bulevart. Vernisajul salonului va avea loc pe 15 martie, începând cu ora 17:00, iar mai multe detalii despre eveniment se pot găsi pe site-ul celuladearta.ro.

Artiștii care expun sunt: Adelina Câmpeanu, Alex Manea, Alexandru Răduță, Călin Mihalache, Daniel Loagăr, Elena Prada, Gabriela Monica Tîrziu, Gizela Popescu, Ioana Cristodorescu, Ioana Norica Popescu, Jamal Louis Kareem, Liana Herea, Marina Bira, Medeea Stănescu, Sebastian Beianu, Silviu Petrescu și Theodor Grigoraș.      

„Atributul definitoriu al Celulei de Artă este faptul că își asumă riscuri. În spațiile sale au poposit lucrările unor autori consacrați însă cei mai mulți expozanți sunt studenți sau absolvenți ai UNARTE, precum și creatori fără o pregătire formală. De la bun început, misiunea noastră a fost să sprijinim talentele emergente iar unii dintre artiștii cu care am colaborat au devenit, între timp, nume sonore pe scena artei contemporane din România. Criteriul principal în trierea proiectelor este curajul – privilegiem jocul, experimentul, prospețimea și actualitatea temelor abordate și, de asemenea, e important ca lucrările să nu fi fost expuse anterior.

Celula de Artă are în portofoliu, până în acest moment, peste 150 de evenimente organizate, găzduite sau în colaborare, punctând cam toate mediile artistice: pictură, sculptură, mix media, instalație, asamblaj, new media, design vestimentar, performance, live painting, concerte live, lansări de revistă. Multe dintre acestea au fost anume concepute pentru spațiile și încărcătura semantică ale Celulei iar noul salon permanent susține una dintre misiunile noastre – aceea de a-i ajuta pe artiștii emergenți să treacă din spațiul de expunere neconvențional către cel instituțional.” povestesc artiștii din echipa Celulei de Artă.

Advertisement

În paralel, în celelalte spații ale Celulei de Artă mai pot fi văzute următoarele expoziții: la Celula de Artă din B-dul Carol, nr. 53, până pe 18 martie, lucrarea NACRE a tinerei artiste Ioana Vîlcu, ce face legătura între universul plin de conotații al nacrelor, vietăți marine care produc perle ca sistem de protecție împotriva amenințărilor la care sunt supuse și specia umană cu promisiunea unei vieți veșnice; tot la Celula de Artă, între 18 martie – 8 aprilie, lucrarea Cu capul în nori, a artistei Medeea Marinescu; până pe 21 martie, la vitrina din incinta galeriei Kulterra (str. Știrbey Vodă 104 – 106), Hidden, seria de portrete realizate de Marina Bira, ce nu reprezintă persoane înțelese în mod individual ci sunt imagini care pierd legatura cu modelul și ne lasă să vedem un subiect non individual care descrie o atitudine universală, creând o imagine cu totul nouă; tot până pe 21 martie, de astă dată la Art Machine (Cărturești Parklake), colecția Feminin, ce reunește 100 de cartoline unice, realizate manual de către 6 artiste talentate reprezentate de două galerii de artă ale Bucureștiului, Celula de Artă și Săfițicuminți.

Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, ce și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; și în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spațiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal. Cu o prezență de peste 5 ani (2017 – 2023) pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste 150 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri).

Începând cu anul 2022, Celula de Artă și-a extins activitatea în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduiește ”artă în vizită”, atât propusă de alte galerii cât și de către artiști în mod direct, printr-un Pop-Up Window, dar și într-un spațiu nou inaugurat, Galeria Verticală din incinta curtea Random Space (str. Popa Petre nr. 21) și la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție din România.

Celula de Arta susține și promovează artiștii emergenți indiferent de vârstă sau pregătire, iar prin activitatea susținută din ultimii 5 ani a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evenimente

Cosmopolis a deschis prima Galerie de Artă dintr-un complex rezidențial din România

Published

on

Galeria de Artă Cosmopolis este un spațiu unic în România, care îmbină armonios arta, viața comunitară și educația, într-un cadru modern, cald și inspirațional.

Galeria aduce un concept inovator pentru piața imobiliară și pentru comunitatea artistică: un spațiu multifuncțional care oferă expoziții de artă, un birou de vânzări de locuințe, un centru educațional și un loc pentru evenimente culturale și ateliere comunitare.

Situată în Cosmopolis Plaza, noua galerie este prima de acest fel dintr-un ansamblu rezidențial din țară și a fost inaugurată în cadrul unui eveniment special la care au participat artiștii expozanți ai primului vernisaj din Cosmopolis, reprezentanții Opus Land Development și ai Mark Twain International School.

„Ne-am dorit să oferim comunității Cosmopolis mai mult decât locuințe. Galeria de Artă este un proiect de suflet, care aduce arta mai aproape de oameni, direct în locul unde trăiesc și își construiesc viețile”, a declarat Ahmet Buyukhanli, fondatorul Opus Land Development.

Advertisement

Noul spațiu este gândit să transforme și modul în care viitorii locatari își aleg locuințele, punând accent pe inspirație, confort și obiecte care pot înfrumuseța orice locuință.

„Este un nou mod de a experimenta procesul de achiziție a unei locuințe. Ne-am dorit ca biroul de vânzări de locuințe integrat în această galerie de artă să fie de fapt o experiență care să ofere viitorului rezident o viziune mai largă despre ce înseamnă un cămin și cum poate el fi înfrumusețat cu obiecte de artă. Comunitatea Cosmopolis este una dinamică și creativă, iar Galeria de Artă va fi o permanentă sursă de inspirație pentru oricine ne trece pragul”, a adăugat Gabriel Voicu, director de vânzări și marketing Cosmopolis.

Galeria va găzdui expoziții temporare, cu vânzare, tocmai pentru aoferi vizitatorilor și locuitorilor din Cosmopolis acces direct la lucrări de sculptură, pictură, fotografie, ceramică și alte obiecte de artă care pot fi și achiziționate. Prin acest demers, Cosmopolis sprijină arta contemporană și își propune să creeze legături între artiști și comunitate.

„Ne bucurăm să aducem arta în mijlocul unei comunități reale. Este o oportunitate pentru artiști să expună într-un cartier rezidențial de mărimea unui oraș, iar pentru vizitatorii Cosmopolis Plaza o oportunitatea de a se bucura de artă în timp ce sunt la cumpărături sau se documentează pentru achiziția unei locuințe”, a declarat Filippo Musneci, fondator Galleria 146.

Galeria de artă Cosmopolis își propune să fie și un loc pentru evenimente culturale și artistice; un spațiu în care se vor organiza atât ateliere comunitare, cât și cursuri educaționale.

„Este esențial ca educația și cultura să își dea mâna și să se regăsească în viața de zi cu zi a copiilor și familiilor. Un astfel de spațiu devine o ancoră pentru dezvoltarea armonioasă a comunității și o sursă constantă de inspirație pentru toți. În cadrul Galeriei va funcționa și biroul de admitere al Școlii Internaționale Mark Twain, ceea ce arată cum componenta educațională se adaugă artei, într-un spațiu dedicat experiențelor creative și învățării”, a declarat Anca Vlăsceanu Macovei, fondator Mark Twain International School.

Advertisement

Vernisajul inaugural al Galeriei de Artă Cosmopolis include sculpturi și fotografii care vor putea fi admirate și achiziționate de vizitatori până la începutul verii, când exponatele ar urma să fie schimbate cu alte obiecte de artă.

„Este prima expoziție de sculptură într-un complex rezidențial din România și categoric este un moment definitoriu pentru artă. Acest pas este piatra de temelie pentru modul în care lucrările artiștilor români ar trebui să fie expuse, appreciate și integrate în noile dezvoltări imobiliare”, a declarat sculptorul expozant Ana Rus.

„Accesul la artă în astfel de spații oferă artiștilor o șansă rară de a interacționa cu un public divers și de a face arta parte din viața comunităților în dezvoltare rapidă. Este o inițiativă care rămâne în istoria colaborărilor dintre artă, educație și comunitate”, a adăugat Dragoș Sora, fotograf și expozant.

 Deschiderea Galeriei de Artă este o inițiativă care face parte dintr-un plan mai amplu de dezvoltare al Cosmopolis și care transformă ansamblul rezidențial într-un model de comunitate integrată, în care locuirea, cultura și educația transformă în bine viețile rezidenților.

Despre Cosmopolis

Advertisement

Cosmoplis este cel mai amplu proiect rezidențial din România construit după 1989.Cu cei peste 15.000 de locuitori, comunitatea cartierului Cosmopolis este comparabilă cu populația orașelor Râșnov sau Vatra Dornei și cuprinde un număr de rezidenți mai mare decât al orașelor Otopeni, Sinaia sau Gura Humorului. Planurile de extindere ale Cosmopolis continuă și în anii următori. Până în 2035, dezvoltatorul estimează un total de peste 12.000 de locuinţe și o comunitate de peste 35.000 de persoane. 

Investițiile în Cosmopolis au ajuns până acum la peste 455 de milioane de Euro. Cartierul beneficiază de peste 60 de piscine exterioare, bazin de înot acoperit de dimensiuni semi-olimpice (în cadrul WorldClass), 4 parcuri, 4 locuri de joacă, centru medical (Affidea Cosmopolis) și cel mai mare retail park din Nordul Capitalei (Cosmopolis Plaza) care găzduiește peste 70 comercianți, branduri naționale și internaționale.

De asemenea, printre facilitățile din Cosmopolis se numără: plajă privată pe malul lacului natural din apropiere, terenuri de sport, servicii de pază și supraveghere cartier 24/24h – atât prin intermediul echipelor de pază, cât și al camerelor fixe de supraveghere, transport pe ruta Pipera și retur, birou pentru impozite și taxe locale.

Despre Cosmopolis Plaza

  • 20.000 de mp este suprafața celui mai mare retail park din zona de Nord a Bucureștiului și 500 de locuri de parcare
  • 40 de noi magazine, printre care: Jysk, Animax, Pepco, Sinsay, Tedi, Kik, Carrefour, C&A, Noriel, Lidl, Spartan, 5 to GO, Domino’s Pizza și Dr Max
  • Spații pentru relaxare: locuri de joacă și parc
  • Cel mai mare club de health & fitness World Class din Nordul Capitalei

Despre Mark Twain International School

Mark Twain International School este una dintre cele mai reputate instituții de învățământ privat din România și este prima școală la nivel național cu un curriculum dual, ce oferă programe educaționale naționale și internaționale, atât bilingve cât și integral în limba engleză. Instituția de învățământ care are în portofoliu peste 14 acreditări și peste 250 de olimpici la nivel județean și național, a fost desemnată în 2023 “The Most Forward-Thinking School of Romania” de către The Education View Center for Excellence USA. Peste 5.000 de studenți din România și alte 60 de țări au urmat cursurile Mark Twain International School.

Advertisement

Mark Twain International School va avea în cartierul Cosmopolis unul dintre cele mai spațioase campusuri Mark Twain International School.

Continue Reading

Evenimente

O nouă ediție a turneului internațional de șah GRAND PRIX RAPID, cu premii de 26.000 de euro

Published

on

Federația Română de Șah anunță organizarea turneului internațional de șah București Grand Prix Rapid 2025, care se desfășoară pe 10 și 11 mai 2025, la Palatul Parlamentului din București. Cu un fond total de premii de 26.000 de euro, dintre care 3.000 de euro vor reveni câștigătorului, turneul se anunță a fi unul dintre cele mai importante evenimente internaționale de șah rapid ale anului, atrăgând jucători de top din întreaga lume și invitați de marcă.

„Suntem onorați să organizăm acest turneu de prestigiu, oferind participanților un cadru impresionant și o organizare de top pentru a-și demonstra abilitățile. Ediția din 2024 a București Grand Prix Rapid a fost cel mai mare turneu de șah organizat vreodată în România, iar în 2025 ne propunem să depășim această performanță. București Grand Prix Rapid 2025 subliniază angajamentul nostru de a consolida poziția României pe harta șahului european”, a declarat Gabriel Grecescu, secretarul general al Federației Române de Șah.

Turneul este deschis tuturor jucătorilor profesioniști români și străini.

În 2024, 442 jucători din 20 de țări au fost prezenți la Palatul Parlamentului, dintre care 29 de Mari Maeștri Internaționali,, 22 de Maeștri Internaționali, 3 Mari Maestre Internaționale și, 5 Maestre Internaționale.

Mai 2025, o lună prolifică pentru șah în România

Advertisement

Tot în luna mai se desfășoară și turneul Chess Classic Romania 2025, parte din prestigiosul circuit mondial Grand Chess Tour, ceea ce va transforma Bucureștiul într-un adevărat centru al șahului mondial în această primăvară.

Informații pentru participanți:

Fond total de premii: 26.000 de euro. Marele premiu: 3000 de euro. Formatul competiției: Sistem elvețian, zece runde, timp de joc 15 minute plus 5 secunde incrementare per mutare.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Federației Române de Șah.

Detalii complete despre premii, costuri, înscriere și regulamentul turneului sunt disponibile în invitația oficială și în invitația oficială pentru jucătorii străini.

Advertisement

Lista participanților înscriși poate fi consultată aici în timp real.

Continue Reading

Evenimente

Patru zile de inovație, securitate și colaborare pentru un viitor digital sustenabil

Published

on

Patru zile de inovație, securitate și colaborare pentru un viitor digital sustenabil Cea de-a doua ediție a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) s-a încheiat astăzi, 11 aprilie 2025, după patru zile intense de dialog strategic, inovație tehnologică și parteneriate internaționale, care au confirmat rolul României ca un hub regional pentru transformarea digitală și securitatea cibernetică.Organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, evenimentul a reunit peste 2.000 de participanți din peste 30 de țări: decidenți guvernamentali, lideri din industrie, experți în securitate și inovatori din domeniul tehnologiilor emergente.

Summitul a fost deschis pe 8 aprilie 2025 printr-un dialog de nivel înalt privind viitorul digital al României, în prezența oficialilor guvernamentali. Conferința Internațională de Diplomație Cibernetică a adus în prim-plan teme precum cooperarea globală în combaterea atacurilor cibernetice, reglementarea AI și securitatea cibernetică.

Critical Infrastructure Protection Forum (CIP Forum) a marcat a doua zi a DISB, aducând în discuție riscurile emergente în transport, energie și orașe inteligente. Totodată, summitul a găzduit lansări în spațiul Web 3.0 – de la parteneriatul digital cu Muzeul Nikola Tesla și colecția „Teslaverse”, până la NFT-uri instituționale dezvoltate de Ghidul Primăriilor, Agerpres, Universitatea „Titu Maiorescu” și chiar evenimente aeronautice, cum este BIAS. Toate aceste inițiative marchează începutul unui nou model de identitate digitală.Palatul Parlamentului a găzduit dezbateri strategice în cadrul primei ediții a Blockchain Intelligence Forum, conferințe pe tema educației digitale, precum și lansarea proiectului ENKIVERS – o inițiativă europeană pentru protejarea conceptelor vizuale prin tehnologie. Exercițiile de securitate cibernetică și reuniunea anuală EURODEFENSE au subliniat angajamentul pentru un ecosistem de apărare cibernetică rezilient și colaborativ.

Summitul s-a încheiat astăzi, 11 aprilie 2025, cu Automotive R&D Conference, eveniment de referință pentru industria auto. Lideri din domeniu au discutat despre electrificare, inteligență artificială, siguranță cibernetică și perspectivele inovării în mobilitatea sustenabilă. România își afirmă astfel potențialul de a deveni un pol de cercetare și dezvoltare auto la nivel european.„Digital Innovation Summit Bucharest 2025 a dovedit că România are capacitatea, voința și partenerii potriviți pentru a construi o societate digitală sigură, sustenabilă și competitivă la nivel global. Prin dialog, inovație și încredere, punem bazele unei transformări reale”, a declarat Adrian-Victor Vevera, Director General al ICI București.

Advertisement

Continue Reading