Connect with us

Diverse

„Brâncoveanu Glamping” invită turiștii să înnopteze în mijlocul naturii, la poalele Parcului Naţional Buila-Vânturariţa

Published

on

Turiștii care vor să înnopteze în mijlocul naturii, dar să aibă confortul de la hotel, sunt invitați în campinguri speciale, numite „glamping”. Oaspeții sunt cazați în corturi spațioase şi foarte chic, în care dorm lejer, sub cerul liber, având la dispoziție toate facilitățile unei cazări de lux. Mai precis, glampingul este un camping cu stil, dar nu se rezumă doar la atât, ci se referă la „experiența” în sine.

Ideea de camping rămâne în continuare, însă ideea de glamping, poate că este potrivită celor care își dorec mai mult confort. Astfel, aceste unități de cazare au apărut și România. Brâncoveanu Glamping din comuna Costești – județul Vâlcea este un astfel de loc.

Brâncoveanu Glamping este un loc cu multă lumină, liniște și verdeață, înconjurat de păduri de salcâm, tei și fag, iar la o aruncătură de băț sunt cele două râuri, Bistrița și Pietreni. La Brâncoveanu Glamping, somnul vă poate cuprinde privind stelele, iar când somnul odihnitor a luat sfârșit, puteți savura cafeaua în tihnă, chiar de pe terasa dome-ului, admirând natura în toată splendoarea ei.

“Ne dorim să vă bucurați de cea mai frumoasă experiență. Am construit 5 dome-uri în care să aveți confortul de acasă și care vă vor încânta privirea cu panorama spectaculoasă a Munților Căpățânii. La noi vă puteți bucura de liniște, iar singurele ființe care v-ar putea deranja sunt păsările, veverițele, fazanii sau căprioarele”, spun proprietarii Brâncoveanu Glamping.

Comuna Costești este situată în partea de nord-vest a județului Vâlcea, pe șoseaua națională DN 67, Ramnicu Vâlcea-Târgu Jiu la o distanță de 40 de Km de Râmnicu Vâlcea, reședința județului, la 5 km spre răsărit de Horezu și la 15 km nord-vest de vestita stațiune balneoclimaterică Băile Govora.

Advertisement

Turiștii beneficiază de un pat dublu, o saltea la mezanin, baie privată, minibar contracost, aer condiționat, calorifer electric, perne, lenjerie de pat, prosoape, paturi, măsuță pe terasă pentru cafea sau mic dejun, uscător de păr, sală de mese cu sobă pe lemne, parcare, loc de joacă, loc pentru grătar și foc de tabară, iar rețeaua de internet wireless este disponibilă.

Informații utile:

  • Check-in: după ora 15:00;
  • Check-out: până la ora 11:00;
  • Micul dejun este servit între orele 8:00-10:00, iar cina poate fi pregătită la cerere.

Ce spun turiștii?

“Unul dintre cele mai frumoase locuri în care am fost vreodată, genul de experiență care trebuie trăită, efectiv nu ai cum să descrii , un loc alt fel în care să evadezi și să-ți încarci bateriile. Gazdele te fac să te simți de parcă ai fi în vizită la niște vechi prieteni, și dacă mergi cu copii o să-ți fie greu să pleci! Cu siguranță vom reveni, și, vreau să mulțumim încă o dată gazdelor pentru experiență!” Florinela V.

“Brancoveanu Glamping în primul rând ne-a captivat prin călduroasa primire a gazdelor, pentru peisajul pe care îl vezi din comoditatea unui pat, și toate obiectivele naturale din apropiere, Parcul Național Buila Vanturarita, mănăstirile din zonă. Totul este foarte curat, iar faptul…” Miruna G.

“O locație într-adevăr extraordinară pentru toți iubitorii de natură. Totul e bine detaliat și pus la punct, bine încălzit (deși afară erau – 15°), iar peisajul din jur extraordinar. Gazdele sunt foarte primitoare și foarte atente, și le mulțumim încă odată pe această ocazie pentru sejurul oferit. În împrejurimi sunt multe locuri de vizitat, inclusiv pentru iubitorii de trasee montane. Recomand 10/10, și vom reveni cu drag!” Florin C.

Obiective Turistice:

Zona Horezu este una dintre cele mai frumoase din țară, fiind înconjurată de natură și tradiții păstrate cu sfințenie. Aruncați o privire mai jos și savurați un rezumat al punctelor pe care le puteți vizita.

Advertisement
  • Peștera Liliecilor sau Peștera Sfanțului Grigore Decapolitul: Este declarată monument istoric de categoria A.
  • Cheile Bistriței. Unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Costești. Accesul spre chei se face prin drumul județean Costești-Bistrița, iar de acolo urmează drumul forestier. Despre cheile Bistrița se afirmă că sunt cele mai înguste chei din țară.
  • Mănăstirea Bistrița: Împlinind în 2002, 510 ani de la prima sa atestare documentară, aceasta este unul din monumentele istorice reprezentative ale comunei. Mănăstirea adăpostește moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, făcătoare de minuni.
  • Mănăstirea Arnota. Este amplasată pe muntele cu același nume, la altitudinea de 820 m. De pe platforma mănăstirii se poate admira, pe vreme frumoasă, panorama splendidă a localității. Lăcașul a fost ridicat de Matei Basarab între 1632-1654.
  • Parcul Național Buila Vânturarița. A fost de declarat parc natural prin HG 2151/2004. Are o suprafață de circa 4500 de ha și este situat pe teritoriul localităților Costești, Bărbătești și Olănești.
  • Trasee turistice: Traseul Pietreni-Vârful Buila-Vârful Vânturarița, Traseul Pietreni-Dosul Builei-Curmătura Govorei, Traseul Bistrița-plaiul Zănoagă- vârful Govora-plaiul Neteda, Turul Costeștilor.
  • Ceramica de Horezu și satul Olari: Horezu este cunoscut drept capitala ceramicii din România. Este locul din România în care se vinde și este creată cea mai multă ceramică, aceasta fiind realizată manual.
  • Culele Măldărești: Comuna Măldărești găzuieste trei monumente istorice: unul este casa memorială a lui I.Gh. Duca, iar celelalte două sunt turnuri de luptă fortificate, cunoscute sub numele de „cule”. Aceste cule au fost construite de boieri, cu scopul de a se retrage și de a locui acolo în timpul atacurilor.
  • Muzeul Trovanților. Se afla lângă DN 67, la 300 de metri de intrarea în comuna Costești dinspre Rm. Vâlcea. Este un muzeu în aer liber, ocupă o suprafață de 5000 de mp și se află la baza carierei de nisip. Trovanții sunt forme ciudate născute din nisip. Au început să atragă atenția după 1970. Prin HG 1581/2005 muzeul Trovanților a fost declarat rezervație naturală. Se întinde pe o suprafață de 1,10 ha.

Vă gândiți la o rezervare? Click AICI!

Lansări

Prima imunoterapie cu administrare subcutanata disponibilă acum pacienților cu cancer din România

Published

on

Pacienţii care suferă de cancer au acum acces la prima imunoterapie oncologică cu administrare subcutanată disponibilă pe piaţa din România. Această imunoterapie este aprobată în România pentru tratamentul mai multor tipuri de cancer precum: cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC), cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), cancerul de ficat (HCC), cancerul de vezică urinară (CU) şi cancerul de sân triplu negativ (TNBC), fie sub formă de monoterapie, fie în combinaţie cu alte tratamente. Soluţia terapeutică este dezvoltată de către compania Roche şi este disponibilă pacienţilor în regim compensat integral, atât sub forma de administrare intravenoasă cât şi cu administrare subcutanată.

Imunoterapia oncologică acționează prin întărirea sistemul imunitar, care poate astfel lupta mai eficient împotriva cancerului. Medicamentele biologice împotriva cancerului, precum imunoterapia oncologică, sunt administrate de regulă prin perfuzie intravenoasă la spital. Acest proces poate dura de la 30 de minute la câteva ore, în funcție de cât de bine este tolerat medicamentul și dacă sunt necesare mai multe medicamente (de exemplu, un regim de tratament combinat). În cazul administrării subcutanate, medicamentul este injectat sub piele în aproximativ 7 minute, de către o asistentă sau un medic, într-un cabinet, clinică sau centru de terapie. Astfel, substanţele active pătrund în ţesutul adipos subcutanat şi sunt absorbite rapid în fluxul sanguin.

Această inovaţie a modului de administrare a medicamentelor poate reduce presiunea asupra centrelor de perfuzie, permițând tratarea unui număr mai mare de pacienți și reducerea costurilor totale per pacient. De asemenea, administrarea subcutanată se poate face în cadrul unei clinici de îngrijire primară mai aproape de domiciliul pacienților, eliminând nevoia deplasării către centrele mari de tratament. Compania Roche are în portofoliul său patru tratamente împotriva cancerului cu administrare subcutanată, toate fiind acum disponibile pacienților din România.

”Modul de administrare subcutanat al medicamentelor oncologice reprezintă o inovație binevenită care complementează foarte bine metoda clasică de administrare intravenoasă. Pentru pacienții cu vene afectate din experiența anterioară a chimioterapiei, tratamentul subcutanat poate oferi o cale de administrare mai confortabilă. Pe de altă parte, administrarea subcutanată a medicației, oferă pacienților noștri mult mai multă libertate, aceștia petrecând mult mai puțin timp în unitatea spitalicească, și desigur, oferă personalului medical oportunitatea de a avea în îngrijire mult mai mulți pacienți în același interval de timp.  Fiecare pacient are o experiență de tratament diferită și este important să avem mai multe opțiuni la dispoziție pentru ca pacienții să poată face alegerea cea mai potrivită pentru ei cu privire la modul și locația unde să-și primească tratamentul”, a declarat Dr. Amedeia Niţă, medic primar oncologie medicală, Spitalul Municipal Ploieşti.

Advertisement

Opțiunile diferite de administrare a tratamentului ar putea ajuta la reducerea impactului tratamentului pentru cancer asupra vieții de zi cu zi a pacienților și a aparținătorilor. Această imunoterapie cu administrare subcutanată este aprobată pentru utilizare în peste 45 de țări de pe glob. 

Continue Reading

Evenimente

Atlete de top din Kenya și Etiopia atacă recordurile în cursa feminină de la Brașov Running Festival

Published

on

În mai puțin de două săptămâni, competiția tRUNsylvania International 10K de la Brașov se pregătește să ofere, pentru al patrulea an consecutiv, un spectacol de proporții iubitorilor atletismului mondial feminin. Sportive precum Lemlem Hailu, originară din Etiopia, Grace Loibach Nawowuna sau Janeth Chepngetich, din Kenya, vor performa la cursa-vedetă tRUNsylvania International 10K, în fruntea unui pluton impresionant de peste 30 de sportive de elită.

Cursa de 10 km dedicată elitelor mondiale feminine a cunoscut, încă din 2022, rezultate remarcabile în cadrul competiției, recordul feminin al traseului din Brașov fiind deținut de alergătoarea de origine kenyană Sheila Kiprotich, care a alergat 30:07 în 2022. De asemenea, la ediția din 2023, cursa feminină dedicată elitelor mondiale a înregistrat rezultate care confirmă rapiditatea traseului din cartierul Coresi, organizatorii așteptându-se, în weekend-ul 21-22 septembrie, la doborârea de recorduri.

Avem un traseu de tip circuit, cu o lungime a buclei de 3.494 m, foarte rapid, conceput special pentru a permite timpi rapizi și pentru a oferi fanilor oportunitatea de a fi aproape de acțiune, să trăiască emoții unice în timp ce urmăresc îndeaproape atleții de talie mondială, la noi acasă. Având în vedere plutonul de atlete care se vor alinia la start, sunt încrezător că vom asista la performanțe care vor influența clasamentele mondiale all-time”, a declarat Daniel Santa, directorul Brașov Running Festival.

Ce sportive de elită se vor remarca la cursa 10K Feminin

Advertisement

Deși, până în acest moment al carierei, nu a concurat prea mult pe șosea, Lemlem Hailu – Campioana Mondială Indoor din 2022, la proba de 3000m – este așteptată să atace recordul de traseu la Brașov. Fără să dețină în palmares performanțe notabile pe șosea, Lemlem a reușit, totuși, să coboare sub 30 de minute pe 10.000m pistă, demonstrând calități care o recomandă pentru un rezultat mare. 

Grace Loibach Nawowuna, în vârstă de doar 20 de ani, a cunoscut, de asemenea, o ascensiune remarcabilă în 2023, clasându-se pe locul patru la Campionatele Mondiale de Cros și înregistrând un timp de 29:47,42 în proba de 10.000 m pe pistă, devenind a treia cea mai rapidă alergătoare a anului la această probă. Aceasta și-a menținut forma excelentă și în 2024, câștigând două curse de 10 km de nivel înalt la Lille, Franța, și Boulder, SUA, la începutul acestui an.

Plutonul de elită feminin, atent selectat de organizatori, include și două atlete kenyene, Janeth Chepngetich și Loice Chemnung, care au alergat sub 30 de minute pe 10 km pe șosea în acest an. Acestea sunt cele mai rapide sportive din competiție, ocupând locurile șase și nouă în clasamentul mondial din 2024 pentru această probă. În plus, alte cinci atlete, printre care și Loibach Nawowuna, au înregistrat recorduri personale sub 31 de minute la 10 km.

România va fi reprezentată, la rândul ei, de Stella Rutto, atletă naturalizată în 2021, în încercarea de a-și doborî recordul personal de 32:04. În industrie va exista un mare interes și pentru performanța etiopiencei de 20 de ani, Godu Mulat Tekle, recenta câștigătoare a semimaratonului de la Berlin, cu un timp de 66:53.

Atletele de top (cu recordurile personale pe 10 km) confirmate la tRUNsylvania International 10K, la feminin:

Advertisement

Janeth Chepngetich (KEN): 29:55

Loice Chemnung (KEN): 29:57

Grace Loibach Nawowuna (KEN): 30:27 (29:47.42 10,000m)

Yeshanesh Asmarech Anley (ETH): 30:31 (downhill)

Christine Njoki (KEN): 30:37

Advertisement

Nelvin Jepkemboi (KEN): 30:41

Judy Kemboi (KEN): 30:48

Lemlem Hailu (ETH): 31:23 (29:59.15 10,000m)

Daisy Jepkemei (KAZ): 31:39 (30:52.43 10,000m)

Gladys Kwamboka (KEN): 31:54

Advertisement

Lili Anna Vindics-Tóth (HUN): 31:54

Stella Rutto (ROU): 32:04

Lemlem Nibret Alemu (ETH): 32:20

Godu Mulat Tekle (ETH): 32:40 (66:53 1/2 marathon)

Pentru al doilea an consecutiv, competiția va organiza și cursa de o milă „European Road Mile”, destinată atleților profesioniști europeni, ce va avea loc cu o zi înainte, pe 21 septembrie, în cartierul Coresi.

Advertisement

În prima zi a competiției vor avea loc și cursele pentru juniori și copii, de 800 m, 1.200 m și 3.000 m, iar în cea de-a doua zi vor avea loc cursele pentru amatori, de 5 și 10 KM, cursa în fotolii rulante, respectiv campionatul național de 10K cu cei mai buni atleți români la start. Înscrierile se realizează pe site-ul evenimentului: brasovrun.ro.

Atleții profesioniști români (sportivi legitimați) care doresc să participe în cursele de elită (tRUNsylvania International 10K și European Road Mile) sunt rugați să trimită o solicitare la elite@brasovrun.ro.

Cursele tRUNsylvania International 10K și European Road Mile vor fi transmise în direct pe canalul de YouTube al Brașov Running Festival, care poate fi accesat aici.

Lista completă a atletelor de elită pentru cursa feminină tRUNsylvania 10K va fi publicată săptămâna viitoare.

Mai multe detelii despre cum s-a desfășurat Brașov Running Festival 2023 puteți găsi aici: https://www.facebook.com/BrasovRunningFestival/videos/917087160200937  

Advertisement

***

Despre Brașov Running Festival

Brașov Running Festival este cel mai important eveniment atletic din calendarul World Athletics, din S-E Europei. Competiția, organizată în Brașov, începând cu 2021, cuprinde o cursă anuală de alergare pe șosea de 10 km, acreditată World Athletics Elite Label, intitulată „tRUNsylvania International 10K”. Dincolo de aceasta, festivalul alergării include și o multitudine de alte curse destinate amatorilor, copiilor, dar și profesioniștilor.

Cursele se desfășoară pe o buclă cu o lungime de 3.494 m, folosind aceeași linie de sosire, dar având puncte de plecare ce variază în funcție de lungimea etapei. În 2023, Brașov Running Festival a organizat, de asemenea, în premieră, cursa de o milă – „European Road Mile”,în cadrul căreia au concurat peste 20 de atleți europeni din țări precum Turcia, Irlanda, Olanda, Italia, Austria, Grecia, Bulgaria.

Advertisement
Continue Reading

Evenimente

Începe Festivalul de Artă și Cultură Cartfest! Șase zile de artă și cultură cu zeci de evenimente, concerte și spectacole de teatru, în Cristian (Brașov)

Published

on

În perioada 10-15 septembrie, la Cristian are loc cea de-a VIII-a ediție Cartfest. Șase zile de artă și cultură cu zeci de evenimente, concerte și spectacole de teatru, peste 100 de artiști, dar și un târg al artizanilor. Acestea sunt doar câteva dintre activitățile cuprinse în programul ediției cu numărul 8.

Evenimentul se va desfășura în punctele cheie ale comunei Cristian: Sala Mare și curtea acesteia, Biserica Evanghelică Fortificată, Școala Generală, Piaţeta Centrală și Dealul Bisericuței.

“La 10 ani de la prima ediție, deloc întâmplător, cartfest o să fie cu, despre și din prietenie. Așa a demarat festivalul și tot așa a continuat. A pornit printre prieteni și pentru prieteni. A crescut an de an împreună cu oamenii lui: public fidel, voluntari inimoși, parteneri implicați și organizatori devotați. Am ales culoarea roz pentru a reprezenta această ediţie, rozul fiind simbolul blândeţii, iubirii, dar şi expresia artei şi culturii”, transmit organizatorii.

Cartfest este mai mult decât un simplu festival. Este o stare care se simte, care se trăiește şi un punct de întâlnire pentru iubitorii de artă stradală, muzică, teatru şi carte. Accesul la majoritatea evenimentelor este gratuit, în limita locurilor disponibile, garantând astfel o participare largă. “Totuși, anul acesta ne dorim să oferim mai mult, iar pentru asta avem nevoie în schimb să primim susţinerea comunităţii”, afirmă organizatorii. Așadar, în mod simbolic, anumite momente artistice necesită sprijinul publicului, acestea fiind:

Advertisement
  • Spectacolul de teatru „Moş Nichifor”, regia Alexandru Dabija, distribuţia: Marcel Iureş şi Ruxandra Maniu, o producţie Teatrul Act
  • Spectacolul de teatru „Domnişoara Iulia”, regia Andrei şi Andreea Grosu, distribuţia: Dana Rogoz, Richard Bovnoczki, Mihaela Trofimov, o producţie unteatru şi Caleido
  • Spectacolul „Alifantis şi Mălăele” și concertul Tania Turtureanu
  • Concertul Vama

Biletele se pot achiziţiona de pe iabilet.ro, aici.

6 zile de festival, 30 de evenimente, peste 100 de artiști, concerte, teatru, activităţi educative pentru oameni mari şi oameni mici, ateliere de caligrafie şi teatru, dezbateri, artă stradală, târg al artizanilor şi alte momente culturale numai bune pentru minte şi suflet.

Evenimentul este organizat de Asociația cartfest, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov, Ministerului Culturii, Primăriei şi Consiliul Local Cristian și Cos2000.

Mai multe detalii legate de program găsiți pe www.cartfest.ro

Continue Reading