Connect with us

Evenimente

Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022

Published

on

Simbol al cinematografiei și scenei autohtone, îndrăgită și aplaudată de generații întregi de spectatori, actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca). Contribuția sa imensă adusă culturii române va fi recompensată cu Premiul de Excelență la Gala de Închidere TIFF, pe 25 iunie, o încununare a celor patru decenii dedicate scenei și marelui ecran.

Şansa mea, în film, începe şi sfârşeşte cu domnul Lucian Pintilie. Dacă el nu m-ar fi luat în Balanţa, nimic n-ar fi fost mai departe’’, mărturisea actrița într-un interviu realizat de Eva Sîrbu, și publicat în 1995 în revista Noul Cinema. Cu doar doi ani în urmă, Maia Morgenstern fusese premiată la European Film Awards pentru rolul memorabil din Balanța, unde o interpretează remarcabil pe Nela, o tânără profesoară nonconformistă care, la finalul anilor ’80 părăsește Bucureștiul, marcată de moartea tatălui, și pleacă în provincie, unde viața ei ia o turnură dramatică.

Maia s-a născut la data de 1 mai a anului 1962, într-o familie îndrăgostită de teatru, iar în 1985 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” din București, la clasa profesorului Dem Rădulescu. A debutat în film pe vremea când încă se afla pe băncile facultății. În 1983 apărea în Prea cald pentru luna mai (r. Maria Callas Dinescu), Secretul lui Bachus (r. Geo Saizescu) și Dreptate în lanțuri (r. Dan Pița), filme care marcau începutul unei lungi și strălucitoare cariere, cu peste 80 de titluri de cinema și televiziune. Palmaresul ei selectiv include roluri în Cel mai iubit dintre pământeni (r. Şerban Marinescu, 1993), Trahir (r. Radu Mihăileanu, 1993), Omul zilei (r. Dan Pița, 1997) sau Față în față (r. Marius Barna, 1999). A interpretat-o pe Doamna T. în adaptarea pentru ecran a romanului lui Camil Petrescu, Patul lui Procust (r. Viorica Meșină, Sergiu Prodan, 2002), iar după anul 2010 a putut fi urmărită în filme precum Domnișoara Christina (r. Alexandru Maftei, 2013), Carmen (r. Doru Nițescu, 2013), Scurtcircuit (r. Cătălin Saizescu, 2017) sau Selfie 69 (r. Cristina Iacob, 2016).

Rolul din Balanța a fost însă cel care i-a adus notorietatea internațională și i-a deschis calea către o lungă serie de colaborări cu nume emblematice din cinematografia mondială. În 1995 colaborează cu regizorul Theo Angelopoulos, care i-a oferit un rol principal în Privirea lui Ulise, producție laureată cu două premii importante la Cannes, iar în 1996 o interpreta pe Edith Stein în A șaptea cameră, filmul legendarei Márta Mészáros. Un an mai târziu, apărea pe marele ecran în Băieții Witman (r. János Szász, 1997). Listei i se adaugă producții internaționale de succes precum Mar nero (r. Federico Bondi, 2008), La Fin du Silence (r. Roland Edzard, 2011) sau The Bra (r. Veit Helmer, 2019).

Advertisement

Cea mai spectaculoasă apariție a actriței pe marile ecrane pare aproape predestinată. Numele de Morgenstern, ,,Luceafărul dimineții’’ – în traducere liberă din limba germană, este un alt nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a interpretat magistral în 2004, în Patimile lui Hristos, controversatul film a lui Mel Gibson, care a stârnit uimirea cinefililor la momentul apariției. Maia Morgenstern a devenit o actriță cunoscută și apreciată de întreaga lume.

În paralel cu activitatea sa impresionantă din lumea filmului, a jucat în zeci de spectacole memorabile pe scene mari din România, dar și peste hotare. În anul 1989 a devenit actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, pe care din 2012 îl conduce, dedicându-și experienţa, energia şi pasiunea pentru promovarea culturii idiş. Din 1990 a jucat pe scena Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’, unde a creat o Medeea memorabilă în Trilogia antică a lui Andrei Șerban. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu numeroase teatre din țară, printre care se Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Odeon, Bulandra, Metropolis, Teatrul ,,Radu Stanca’’ din Sibiu și Teatrul Național din Craiova.

Contribuția sa adusă teatrului și filmului românesc a fost recompensată, de-a lungul vremii, cu numeroase distincții. Pe lângă premiile pentru Balanța, a primit titlul de ,,Actriţa şi Femeia anului 2003’’, acordat de Parlamentul European de la Strasbourg. În 2012 a fost decorată de către Președintele Franței cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, iar în 2013 a fost distinsă cu Ordinul regal „Ordinul Nihil Sine Deo”.

Pentru campania de imagine TIFF 2018, alături de Oana Pellea, Maia Morgenstern reinterpreta o secvență iconică din Persona lui Ingmar Bergman. În 2022, actrița se află din nou în centrul campaniei vizuale TIFF, care readuce în atenție o scenă-cheie din Balanța.

Maia Morgenstern va fi prezentă la TIFF pe 25 iunie și pentru premiera mondială a filmului Capra cu trei iezi (r. Victor Canache) în care joacă alături de Marius Bodochi, o reinterpretare horror a celebrei povești din folclor, urmând ca în aceeași seară să primească Premiul de Excelență la Gala de decernare a premiilor TIFF din Piața Unirii.

Advertisement

Evenimente

Eurovision Junior 2023 va avea loc astăzi la Nisa. România nu participă!

Published

on

Refrene captivante, evoluţii vocale incredibile, lumini intermitente, costume insolite şi steaguri care flutură în timpul afişării clasamentelor intermediare vor marca ediţia din acest an a concursului muzical Eurovision Junior, care va avea loc duminică după-amiază în oraşul francez Nisa, informează AFP, potrivit Agerpres.

În Palatul Nikaia, o mare sală de spectacole din Nisa, pregătirile se desfăşoară într-un ritm intens de aproape trei săptămâni pentru instalarea scenei şi pentru organizarea repetiţiilor, mai întâi cu ajutorul unor dubluri, apoi cu participarea tinerilor concurenţi.

Delegaţiile celor 16 ţări participante au sosit încă de duminica trecută, ocupând un întreg hotel. În jurul concurenţilor, care au vârste cuprinse între nouă şi 14 ani, se agită o mulţime de membri ai unor ansambluri de coruri şi dansatori, precum şi producători, antrenori vocali, ataşaţi de presă, fără a îi uita nici pe părinţii micilor artişti.

În marea sală de spectacole, încă goală, fiecare concurent a avut dreptul la două intervale de câte o jumătate de oră pentru a-şi interpreta cântecul înaintea marii repetiţii generale de sâmbătă după-amiază. Imaginile filmate în timpul acestei repetiţii vor fi transmise juriilor din fiecare ţară.

La fel ca în cazul seniorilor, celebrele „12 puncte” ale fiecărui juriu vor fi anunţate în timpul emisiunii de duminică după-amiază. Votul publicului, care va conta în procent de 50% în clasamentul final, a fost deja deschis pe internet.

O derogare majoră a fost acordată în raport cu regulile din concursul seniorilor: telespectatorii pot să voteze pentru concurentul din propria ţară.

Advertisement

România, care a participat pentru ultima oară la Eurovision Junior în 2009, nu este înscrisă nici la ediţia din acest an a concursului. Ţara noastră, cu şapte participări la activ, a obţinut cel mai bun rezultat al său în 2004, la Lillehammer, când s-a clasat pe locul al patrulea cu cântecul „Îţi mulţumesc”, interpretat de Noni Răzvan Ene.

Continue Reading

Evenimente

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca se deschide în 24 noiembrie, pe ,,Planeta Crăciun” în Piața Unirii

Published

on

Vineri, 24 noiembrie 2023, la ora 19:00, va avea loc deschiderea oficială a Târgului de Crăciun ,,Planeta Crăciun”, primul târg de sărbători organizat de UNTOLD Universe în Cluj-Napoca și unul dintre cele mai așteptate din România. Târgul este organizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca și va fi deschis în fiecare zi, în perioada 24 noiembrie – 31 decembrie 2023.

Inaugurarea Târgului de Crăciun din acest weekend va fi marcată de:

  • ceremonia oficială de deschidere și aprinderea luminițelor de Crăciun, alături de echipa UNTOLD Universe;
  • concerte susținute de Carla’s Dreams, EMAA, trupa de cover-uri Speak Floyd, Prințesa Karla & prietenii ei și Corul de Copii al Operei Maghiare;
  • activități interactive pentru copii pe timp de zi în fața bradului de Crăciun și în Căsuța lui Moș Crăciun.

PRINCIPALELE ATRACȚII PE ,,PLANETA CRĂCIUN” ÎN PERIOADA

24 NOIEMBRIE – 31 DECEMBRIE 2023

Începând cu 24 noiembrie 2023, în Piața Unirii, vor fi amplasate peste 75 de căsuțe iluminate și decorate specific sărbătorilor de iarnă, unde vor avea loc activități dedicate copiilor, tinerilor și familiilor, dar vor fi comercializate și cele mai delicioase produse de sezon ale producătorilor locali.

Advertisement

Astfel, vizitatorii pot găsi o varietate de produse: de la decorațiuni și cadouri magice de Crăciun la produse de meșteșugărit, de la costume populare tradiționale la blănuri călduroase și pline de stil.

Organizatorii îi vor aștepta pe cei care se vor aventura iarna aceasta alături de elfi pe ,,Planeta Crăciun” cu preparate pentru toate gusturile. De la turtă dulce la cozonaci tradiționali de casă, de la brânzeturi maturate la produse tradiționale din carne, preparatele gătite în târg vor fi pregătite special pentru fiecare. Printre preparatele tradiționale românești, vizitatorii vor fi întâmpinați și cu produse din bucătăria internațională precum: kurtos kalacs, burgeri, churros, cârnați vienezi și multe altele.

Cu ocazia organizării Târgului de Crăciun de către echipa UNTOLD Universe, în Piața Unirii va fi amplasată și o scenă unde vor avea loc concerte și spectacole în fiecare zi, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În piață va fi prezentă și o roată panoramică, un carusel, căsuțe poștale pentru scrisori și Căsuța lui Moș Crăciun. La căsuță copiii se vor putea bucura alături de părinți de ateliere și jocuri interactive, în fiecare zi, în programul de funcționare al târgului.

PROGRAMUL DE PE ,,PLANETA CRĂCIUN” DIN ACEST WEEKEND

Târgul de Crăciun din Piața Unirii își va deschide porțile după cum urmează:

Vineri, 24 noiembrie, program 19:00 – 23:00

Advertisement
  • 19:00 – “Vocea Planetei Crăciun” – deschiderea târgului cu un concert susținut de Corul de Copii al Operei Maghiare
  • 19:15 – deschiderea oficială, aprinderea luminițelor
  • 19:30 – Carla’s Dreams

Sâmbătă, 25 noiembrie, program 10:00 – 23:00

  • 18:30 – Kids Sing Academy
  • 19:00 – EMAA
  • 20:00 – Speak Floyd

Duminică, 26 noiembrie, program 10:00 – 23:00

  • 18:00 – Povești la Gura Sobei – “Harap Alb” (în fața bradului de Crăciun)
  • 19:00 – Prințesa KARLA și prietenii ei

După weekend-ul de deschidere, în timpul săptămânii Târgul de Crăciun va fi deschis în fiecare zi. De luni până joi, programul de funcționare este de la 10:00 la 22:00, iar în weekend programul târgului se va prelungi de la 10:00 până la ora 23:00.

Pe toată perioada Târgului de Crăciun, programul de la scenă va începe în fiecare zi, de la ora 18:00.

Continue Reading

Evenimente

UNTOLD a fost desemnat “Best Foreign Festival” în Franța

Published

on

Festivalul UNTOLD a fost recompensat cu trofeul la categoria “Best Foreign Festival”, în cadrul Heavent Festival Awards, eveniment care a avut loc săptămâna trecută în Porte de Versailles. Mai multe detalii în articol.

A fost pentru prima dată în istoria acestui eveniment când a existat o categorie dedicată festivalurilor internaționale. Juriul a fost format din 12 membri, personalități din industria muzicală și reprezentanți din companiile multinaționale din Franța, iar festivalul UNTOLD a avut un vot unanim.

Pentru ediția din acest an au fost nominalizate evenimente care se află în topul celor mai mari 20 de festivaluri din lume, conform Top 100 Festivals, clasament realizat de DJ Mag: Awakenings, Exit, Defqon1 sau Misteryland.

Evenimentele internaționale nominalizate pentru prima dată în cadrul Heavent Awards au fost selectate după mai multe criterii: campaniile CSR, producție și logistică, impactul economic, inovație și creativitate, calitatea serviciilor oferite participanților și siguranța acestora, partenerii comerciali.

Advertisement

România se află pe harta marilor evenimente la nivel global datorită festivalului UNTOLD, care anul acesta a urcat pe locul 6 în topul celor mai mari 100 de festivaluri din lume. La nivel european, în fiecare an fanii sunt invitați să-și voteze festivalul favorit în cadrul European Festival Awards, iar festivalul UNTOLD este nominalizat la cea mai importantă categorie “Best Major Festival”.

Procedura de vot pentru European Festival Awards se încheie pe data de 30 noiembrie. Ceremonia de decernare a trofeelor va avea loc pe 17 ianuarie 2024.

Cel de-al nouălea capitol al poveștii UNTOLD va avea loc în perioada 8-11 august. Pe lângă cei mai mari DJ din lume, organizatorii spun că anul 2024 va aduce în lineup-ul festivalului artiști live în premieră pentru România, pe care fanii și-i doresc pe scena principală UNTOLD.

Advertisement
Continue Reading